Με νομικά «κολπάκια» ο Βρούτσης προσπαθεί να μπλοκάρει τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Must Read

Με το «τρικ» του αιτήματος της διεξαγωγής πιλοτικής δίκης, το οποίο, όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, είχε προσπαθήσει να αξιοποιήσει και το 2014, επιχειρεί για λογαριασμό της κυβέρνησης, ξανά, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης να βάλει τέρμα στις διεκδικήσεις αναδρομικών από τις αντισυνταγματικές μνημονιακές περικοπές για το χρονικό διάστημα πριν από τις 4 Οκτωβρίου του 2019.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), της οποίας επικεφαλής είναι ο κ. Μητρόπουλος, «η κυβέρνηση αποσιωπά ότι τον Σεπτέμβριο του 2014, δια του σημερινού υπουργού Ιωάννη Βρούτση, είχε ζητηθεί πάλι με πιλοτική δίκη από το Συμβούλιο της Επικρατείας να μη χορηγηθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους και να ισχύσουν οι περικοπές των συντάξεων και η κατάργηση των δώρων που είχαν ψηφιστεί με τους ν. 4051/2012 και 4093/2012». Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, «στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 η γενική επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Δικαστηρίων είχε ζητήσει από το ΣτΕ να εκδικασθεί μία από τις χιλιάδες (εκκρεμούσες τότε) αγωγές συνταξιούχων στο πλαίσιο του νόμου περί πιλοτικής δίκης, διότι τα Πρωτοδικεία εξέδιδαν σωρεία αποφάσεων κρίνοντας τις περικοπές του 2012 αντισυνταγματικές».

Έτσι, με την από 9 Οκτωβρίου ’14 πράξη του, ο τότε πρόεδρος του ΣτΕ, Νίκος Σακελλαρίου, εισήγαγε λόγω σπουδαιότητας τέσσερις αγωγές πιλοτικά (μέσω της τριμελούς υπό την προεδρία του επιτροπής του ΣτΕ) ενώπιον της ολομέλειας. Οι αγωγές αυτές συζητήθηκαν στις 5 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Στις 10 Ιουνίου 2015 εκδόθηκαν οι οριστικές και αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ, που δικαίωσαν τους συνταξιούχους, κρίνοντας όλες τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των δώρων παράνομες και αντισυνταγματικές. Ωστόσο, με τις εν λόγω αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες ουδέποτε υλοποιήθηκαν, «έκλεισε ο δρόμος» για τη διεκδίκηση αναδρομικών πριν από τις 10 Ιουνίου 2015 σε όλους όσοι δεν είχαν προσφύγει πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία (άρα για τη συντριπτική πλειονότητα των απομάχων της εργασίας).

Όπως φαίνεται βάσει των επισημάνσεων της ΕΝΥΠΕΚΚ, με το ίδιο «τρικ» ο κ. Βρούτσης επιχειρεί για λογαριασμό της κυβέρνησης να εκμηδενίσει οποιαδήποτε πιθανότητα επιστροφής αναδρομικών για την περίοδο πριν από τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή για το χρονικό διάστημα πριν από τις 4 Οκτωβρίου 2019.

Επίσης, χθες, από την ΕΝΥΠΕΚΚ έγινε γνωστό ότι ακόμη 52 συνταξιούχοι δικαιώθηκαν από το Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο έκρινε ότι πρέπει να λάβουν αναδρομικά χιλιάδων ευρώ και με τόκο 6% για τις περικοπές στις συντάξεις και την κατάργηση των δώρων το 2012. Ωστόσο, κατά πόσο οι εν λόγω δικαιούχοι όσο και όσοι ήδη έχουν κερδίσει τις δικαστικές μάχες τελικά θα λάβουν τα ποσά που τους έχουν επιδικαστεί, θα κριθεί από την έκβαση της εκδίκασης του αιτήματος που έκανε ο ΕΦΚΑ προς το ΣτΕ (με εντολή Βρούτση, κατά την ΕΝΥΠΕΚΚ). Άλλωστε, από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά, με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου, έχει διαμορφωθεί μια νέα νομολογία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This