Αυτές είναι οι κατηγορίες εισφορών για να «χτίσετε» τις επικουρικές συντάξεις

Must Read

Τη δυνατότητα να επιλέγουν ελεύθερα τις εισφορές που θα καταβάλλουν και κατ’ επέκταση να διαμορφώνουν οι ίδιοι το ύψος της επικουρικής ή του εφάπαξ που θα λάβουν θα έχουν όλοι οι ασφαλισμένοι μετά την ψήφιση του επικείμενου ασφαλιστικού νομοσχεδίου (αναμένεται να γίνει μέσα στον Ιανουάριο), όπως επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης επανέλαβε, επίσης, ότι το σύνολο των κύριων συντάξεων θα περάσει ξανά από διαδικασία επανυπολογισμού, με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που θα καθιερωθούν.

Δείτε επίσης: Στην κοσμάρα του ο Πέτσας – Παρουσίασε τη χώρα ως… επίγειο οικονομικό παράδεισο

Ο αρμόδιος υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν τρεις κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών (χαμηλές, μεσαίες και υψηλές) για την επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα, Ελλάδα».

«Όποιος εργαζόμενος θέλει, μπορεί να πληρώσει περισσότερες εισφορές για να πάρει μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ» ανέφερε ο κ. Βρούτσης, αφήνοντας να φανεί ότι το «σχέδιο Μηταράκη» για ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικών συντάξεων δεν θα υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.

Οι νέες ασφαλιστικές κατηγορίες εισφορών επικουρικής ασφάλισης αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

  • 42 ευρώ το κατώτατο όριο
  • 51 ευρώ το μεσαίο
  • 61 ευρώ το ανώτατο.

Όσον αφορά τις εισφορές για εφάπαξ, αυτές θα διαμορφωθούν στα 26, 31 και 37 ευρώ τον μήνα, αντίστοιχα.

Επίσης, ο κ. Βρούτσης επιβεβαίωσε ότι θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων για όσους έχουν πολλά έτη ασφάλισης (σύμφωνα και με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου θα αφορούν όσους συμπληρώνουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης).

Επανυπολογισμός των συντάξεων

«Οι αλλαγές των συντελεστών αναπλήρωσης θα αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων και όχι μόνο των νέων. Και γι’ αυτό θα γίνει επανεκκίνηση του υπολογισμού των συντάξεων» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, αφήνοντας να φανεί ότι το σύνολο των κύριων συντάξεων θα περάσει ξανά από μια νέα διαδικασία επανυπολογισμού εντός του 2020.

Φυσικά, πραγματικές αυξήσεις (από 10 έως 120 ευρώ τον μήνα, όπως έχει εκτιμήσει με δηλώσεις του στην εφημερίδα «δημοκρατία» ο πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς) θα δουν όσοι είχαν ακόμη και πάνω από 35 ή 40 έτη ασφάλισης.

Για τη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων οι όποιες θετικές αναπροσαρμογές θα καλυφθούν από τις «προσωπικές διαφορές».

Όσον αφορά το θέμα του λανθασμένου επανυπολογισμού των επικουρικών βάσει του νόμου Κατρούγκαλου το 2016, ο κ. Βρούτσης δεσμεύτηκε ότι θα επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν πριν από αυτή τη διαδικασία.

Τυχόν αναδρομικά θα αφορούν την περίοδο από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά, χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαριστεί εάν θα δοθούν εφάπαξ ή σε πολλές μηνιαίες δόσεις (με το δεύτερο σενάριο να συγκεντρώνει στην παρούσα φάση τις περισσότερες πιθανότητες).

Όσον αφορά τυχόν αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει στο ΣτΕ, μετά το αίτημα που υπέβαλε η διοίκηση του ΕΦΚΑ. «Δεν χρειάζεται πλέον», τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, οι συνταξιούχοι να απευθύνονται σε δικηγορικά γραφεία για αγωγές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This