Παρασκευή 25/6/2021

Με δανεικά πληρώνουν λογαριασμούς 4 στους 10 Έλληνες – Τελευταίοι της Ευρώπης στην αποταμίευση

H Ελλάδα και η Ρουμανία καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στην αποταμίευση, ενώ μεγάλο ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών δανείζεται από φίλους και συγγενείς για να καλύψει τα έξοδα του.

Διαβάστε επίσης: H οικονομική κρίση είναι ακόμα εδώ! Τρία στα τέσσερα νοικοκυριά τα βγάζουν δύσκολα πέρα

Η έρευνα της Intrum για την οικονομική ευημερία που δημοσιεύτηκε από το Bloomberg, έγινε με βάση:

  • τη δυνατότητα των πολιτών να πληρώνουν έγκαιρα τους λογαριασμούς και τους φόρους τους,
  • την «ελευθερία» τους από οικονομικές υποχρεώσεις και
  • το αν είναι σε θέση να αποταμιεύουν

Στην έρευνα συμμετείχαν 24.004 καταναλωτές από 24 χώρες της Ευρώπης. Το 40% των νοικοκυριών παραδέχεται πως ζητάει δανεικά για να καλύψει τους λογαριασμούς, με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή μέτρηση να φτάνει μόλις το 24%.

Μάλιστα οι μισθοί στην Ελλάδα κυμαίνονται στα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ τα ποσοστά της ανεργίας χτυπάνε «κόκκινο». Περίπου το 45% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων καταναλωτών αναφέρουν ότι οι λογαριασμοί που πρέπει να πληρώσουν, αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από ότι τα εισοδήματά τους, με το αντίστοιχο ποσοστό των Ελλήνων να φτάνει το 61%.

Μάλιστα οι απλήρωτες υποχρεώσεις χαρακτηρίζονται ως ένα σύνηθες φαινόμενο, ενώ το 38% των Ελλήνων αποτυγχάνει να αποταμιεύει χρήματα κάθε μήνα.

Τέλος αναφορικά με την κατηγορία του «οικονομικού αλφαβητισμού» των βασικών δηλαδή γνώσεων για σωστή οργάνωση και διαχείριση των οικονομικών ενός νοικοκυριού, η χώρα μας βρίσκεται στη 15η θέση (6,41 στα 10) με πρώτες τις Φιλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ