Αποζημιώσεις για δάνεια σε ελβετικό φράγκο δίνει η Γαλλία, ενώ στην Ελλάδα…

Η κυβέρνηση απορρίπτει όλες τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης 

Must Read

Αποζημιώσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο έχουν αρχίσει να δίνουν ευρωπαϊκές τράπεζες, ωστόσο στη χώρα μας όσοι είχαν την ατυχία να πάρουν δάνειο στο ελβετικό νόμισμα παραμένουν εγκλωβισμένοι, αναμένοντας τις δικαστικές αποφάσεις.

Στη χώρα μας δεν υπάρχει καμία ειδική ρύθμιση για δάνεια σε ελβετικό φράγκο, με την κυβέρνηση μάλιστα να απορρίπτει όλες τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ώστε να μπει ένα πλέγμα προστασίας σε αυτούς τους δανειολήπτες. Φαίνεται πως στη χώρα μας καθυστερούν χαρακτηριστικά οι διαδικασίες, ενώ για άγνωστους λόγους δεν ακολουθείται η διαδικασία στην οποία προχώρησαν άλλα μέλη της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος θα μπορούσε να βάλει τέλος σε αυτή την απίστευτη ταλαιπωρία χιλιάδων Ελλήνων δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, αν -όπως αναφέρουν νομικοί- έστελνε το προδικαστικό ερώτημα στην Ε.Ε., με αποτέλεσμα να «ξεκολλήσουν» πολλές υποθέσεις ανά την Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί πως οι πρώτες συλλογικές αγωγές Ελλήνων δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο κατατέθηκαν το 2015 (!) και έκτοτε… αναμένουν.

Η συλλογική αγωγή που επρόκειτο να συζητηθεί την 1η Δεκεμβρίου και αφορούσε προσφυγή 1.100 δανειοληπτών κατά της Εθνικής Τράπεζας αναβλήθηκε λόγω της απεργίας των δικηγόρων και προσδιορίστηκε για τον Δεκέμβριο του 2025, παρότι στις 12 Ιανουαρίου 2024, δηλαδή σε 10 ημέρες, πρόκειται να συζητηθεί ανάλογη προσφυγή κατά της Alpha Bank και τον Απρίλιο κατά της Τράπεζας Πειραιώς. Αποζημιώσεις μισού δισ. από την BNP Paribas Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη πληθαίνουν οι περιπτώσεις τραπεζών που αναγκάζονται να καταβάλουν τεράστια ποσά σε αποζημιώσεις προς δανειολήπτες που είχαν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η γαλλική τράπεζα BNP Paribas, η οποία συμφώνησε να αποζημιώσει περίπου 4.000 πελάτες της που έχουν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο και θα βγάλει από τα ταμεία της μεταξύ 400.000.000 και 600.000.000 ευρώ.

Η τράπεζα κρίθηκε υπεύθυνη από Eφετείο του Παρισιού για την τεράστια ζημιά που υπέστησαν οι δανειολήπτες, οι οποίοι μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009
επιβαρύνθηκαν πολλαπλάσια από την επιλογή της δανειοδότησης σε ελβετικό φράγκο. Η BNP, με έδρα το Παρίσι, κατέληξε σε συμφωνία με την ένωση καταναλωτών CLVC, σε μια
διαπραγμάτευση που έληξε ως «φιλική λύση», σύμφωνα με τις δύο πλευρές. Τον Νοέμβριο, Εφετείο του Παρισιού έκρινε ότι η μονάδα καταναλωτικής χρηματοδότησης της BNP Paribas ήταν «πλήρως υπεύθυνη για τη ζημιά» που υπέστη μια ομάδα πελατών η οποία μήνυσε την τράπεζα. Οι πελάτες, οι οποίοι είχαν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο αλλά εξαγοράσιμα σε ευρώ, είδαν τον συνολικό δανεισμό τους να εκτοξεύεται όταν το ελβετικό νόμισμα έγινε καταφύγιο των επενδυτών από την παγκόσμια πιστωτική κρίση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This