Κοινωνικά επιδόματα: Διπλασιάζεται το όριο νόμιμης διαμονής στη χώρα – Αλλαγές στο ΚΕΑ

Must Read

Τον διπλασιασμό του απαιτούμενου χρόνου νόμιμης και μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, από τα 5 στα 10 έτη, για τη λήψη όλων των κοινωνικού χαρακτήρα επιδομάτων προωθεί η κυβέρνηση μέσα από το νέο νομοσχέδιο, το οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κάνει αγώνα ταχύτητας για να προλάβει να καταθέσει άμεσα στη Βουλή, προς ψήφιση, ώστε οι ρυθμίσεις να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα αφορά το πλαίσιο χορήγησης των κοινωνικών και προνοιακών βοηθημάτων, τη διεύρυνση και την «αυστηροποίηση» των όρων χορήγησής τους.

Με την ψήφισή του θα καθιερωθεί και το επίδομα γέννας. Ταυτόχρονα, θα επέλθει μια σειρά δομικών τροποποιήσεων σε σχέση με τις προϋποθέσεις χορήγησης των υφιστάμενων βοηθημάτων. Συγκεκριμένα, το επίδομα γέννας θα ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για κάθε παιδί και θα το δικαιούνται μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ, καθώς και ευρύτερα οικογένειες των οποίων το ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τα 60.000 ευρώ. Το επίδομα θα δίνεται σε δύο δόσεις (η πρώτη θα καταβάλλεται μέσα στον πρώτο μήνα από τη γέννα και η δεύτερη έξι μήνες μετά).

Ακόμη ένας όρος για την καταβολή του θα είναι η μόνιμη και νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα για τουλάχιστον 10 χρόνια. Η αύξηση του απαιτούμενου χρόνου νόμιμης και μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα από τα 5 έτη, που ισχύει σήμερα, στα 10 χρόνια, θα καθιερωθεί, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση όλων των κοινωνικού χαρακτήρα επιδομάτων.

Στόχος, όπως όλα δείχνουν, για την κυβέρνηση είναι να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων, με τον αποκλεισμό προσφύγων και μεταναστών και γενικότερα ατόμων που δεν διαμένουν πολλά χρόνια στη χώρα.

Το ΚΕΑ μετονομάζεται σε «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα»

Στο πλαίσιο της «αυστηροποίησης» των όρων χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων εντάσσεται η διασύνδεση της πλατφόρμας των δικαιούχων του ΚΕΑ με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Με τον τρόπο αυτό, θα καταστεί δυνατός ο έλεγχος όσων λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο θα μετονομαστεί σε «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», σε σχέση με το κατά πόσο δεν έχουν εργασία ή εάν απασχολούνται «κρυφά» (με αποτέλεσμα, στην περίπτωση αυτή, να τίθενται αυτόματα εκτός της λίστας των δικαιούχων).

Επίσης, διαφοροποιήσεις θα επέλθουν στους όρους καταβολής του επιδόματος στέγασης (ενοικίου). Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα πρέπει οι δικαιούχοι, όχι μόνο να καταθέτουν το ηλεκτρονικό συμβόλαιο, αλλά να έχουν περάσει ως ενοικιαστές το όνομά τους στον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Όσον αφορά στο επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, με το νομοσχέδιο θα περάσει ρύθμιση για το ακατάσχετο του εν λόγω βοηθήματος, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ. Παράλληλα, θα προχωρήσουν οι ενέργειες καταβολής του για τη χρονική περίοδο του 2018, δεδομένου ότι περίπου 5.400 δικαιούχοι ακόμη αναμένουν να πιστωθεί στους λογαριασμούς τους και θα ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων για το 2019.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This