Τέλος χρόνου για επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας!

Προθεσμία έως 31 Ιανουαρίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τέθηκε σε λειτουργία η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα

Must Read

Στον διαδικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ έχει τεθεί σε λειτουργία η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν την κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν, ακολουθώντας τη διαδρομή: Ελ. Επαγγελματίες/ Αυτοαπασχολούμενοι/Αγρότες -> Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης, Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών.

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου, οι ασφαλιστικές εισφορές αυξήθηκαν κατά 3,46% για το 2024, σε συνέχεια της αύξησης 9,6% που είχε θεσπιστεί πέρυσι. Έτσι, η κατώτατη εισφορά, που αντιστοιχεί στην 1η ασφαλιστική κατηγορία (την επιλέγει το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών), αυξήθηκε από τα 220 ευρώ μηνιαίως το 2021 σε 240,27 ευρώ το 2023 και σε 248,23 ευρώ για όλο το 2024, εάν συνυπολογιστεί και η οριζόντια εισφορά 10 ευρώ τον μήνα υπέρ ανεργίας. Στη 2η ασφαλιστική κατηγορία, η μηνιαία εισφορά αυξάνεται από 286,31 ευρώ πέρυσι σε 295,8 ευρώ φέτος. Στη 3η κατηγορία από 341,13 ευρώ θα ανέλθει στα 352,5 ευρώ, στην 4η κατηγορία από 408,02 ευρώ θα ανέλθει στα 421,8 ευρώ, στην 5η κατηγορία από 486,96 ευρώ θα ανέλθει στα 503,4 ευρώ και στην 6η κατηγορία από 630,60 ευρώ το 2023 θα ανέλθει στα 652,07 ευρώ το 2024. Σε ό,τι αφορά, τέλος, την ειδική κατηγορία για τα πρώτα πέντε έτη των νέων ασφαλισμένων, η μηνιαία εισφορά αυξάνεται από τα 138,15 ευρώ στα 142,9 ευρώ. Για τους ασφαλισμένους που έχουν δικαίωμα υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης, για την 1η κατηγορία η μηνιαία εισφορά από 42,76 ευρώ θα ανέλθει σε 44,23 ευρώ, ενώ η μηνιαία εισφορά για τους αγρότες στην 1η κατηγορία από 137,06 ευρώ αυξάνεται στα 141,8 ευρώ. Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους κύριας ασφάλισης, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλουν αίτηση – δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν για το έτος 2024 στην κατηγορία στην οποία είχαν υπαχθεί το προηγούμενο έτος. Οι απασχολούμενοι αποκλειστικά ως εργάτες γης μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να υπαχθούν για το νέο έτος 2024 από την ηλεκτρονική υπηρεσία (Αγρότες -> Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Εργατών γης). Όπως διευκρινίζει και ο ΕΦΚΑ, η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές. Σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, ο ελεύθερος επαγγελματίας που θα ενταχθεί στην 1η ασφαλιστική κατηγορία θα λάβει σύνταξη (μεικτές αποδοχές) ύψους 672 ευρώ ύστερα από 35 χρόνια και μόλις 771,5 ευρώ ύστερα από 40 χρόνια ασφάλιση. 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This