13-7-2020

Μείωση ΦΠΑ σε σημαντικά φάρμακα και εμβόλια

Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, από το 13% στο 6%, σε σημαντικά φάρμακα και εμβόλια προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, στο «φορολογικό νομοσχέδιο» που ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής.

Με την εν λόγω τροπολογία υπάγονται εφεξής στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στο 6%, από 13% που ισχύει, και:
• τα φάρμακα για την ιατρική του ανθρώπου των δασμολογικών κλάσεων 3003 και 3004,
• τα εμβόλια και τα ανοσολογικά προϊόντα για την ιατρική του ανθρώπου δασμολογικής κλάσης 3002.

Δείτε επίσης: ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 500 ανέργους 18 έως 30 ετών στην Περιφέρεια Ηπείρου

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, η ρύθμιση αφορά φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία χορηγούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα, όπως καρκίνος, διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα και μυασθένεια.

Με άλλη ρύθμιση στην ίδια τροπολογία, εξαιρούνται από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, από το φορολογικό έτος 2019 και εφεξής, και τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με τέσσερα τουλάχιστον εξαρτώμενα άγαμα τέκνα.

Μέχρι Πρωτοχρονιά η ρύθμιση

Σημαντική είναι και η ρύθμιση για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 22%, για τα ποσά που καταβάλλονται από αθλητικές ανώνυμες εταιρίες σε αθλητές για την υπογραφή συμβολαίου μετεγγραφής ή την ανανέωση ή τη λύση συμβολαίου συνεργασίας, εφόσον τα ποσά αυτά υπερβαίνουν τις 40.000 ευρώ. Η ρύθμιση θα ισχύει από 01/01/2020.

Η τροπολογία, ωστόσο, προβλέπει παράλληλα την αύξηση του συντελεστή παρακράτησης του φόρου που προκύπτει κατά τη φορολόγηση των εν λόγω ποσών, σε 22% από 20% που ισχύει.

Η συγκεκριμένη τροπολογία περιλαμβάνει πλήθος άλλων διατάξεων σχετικά με τη φορολόγηση δωρεών προς φορείς, καθώς και την αναδρομική από 01/01/2014 απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ακινήτων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως και τους ΟΤΑ, των οποίων η χρήση καλύπτει αποκλειστικά ανάγκες δημόσιας υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ