Παρασκευή 18/6/2021

Στις 17 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το Κοινωνικό Μέρισμα – Τι αλλάζει στην κατηγορία των ΑμΕΑ

Στις 17 Δεκεμβρίου, όπως αναμενόταν, ανοίγει η πλατφόρμα για το Κοινωνικό Μέρισμα, που θα διατεθεί στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφηκε με αλλαγές της τελευταίας στιγμής για την κατηγορία των ΑμΕΑ. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η έκτακτη ενίσχυση παρέχεται:

στα άτομα με αναπηρία χωρίς ηλικιακά όρια (αλλαγή που έγινε κυριολεκτικά στις… καθυστερήσεις μετά από διαμαρτυρίες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν χρόνιες αναπηρίες, αλλά είχαν ξεπεράσει το ηλικιακό όριο που οριζόταν προηγουμένως), σε βραχυχρόνια και μακροχρόνια ανέργους, σε πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω, με συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης και προϋποθέσεις.

Aναλυτικά, οι δικαιούχοι του μερίσματος είναι: 

  1. Πολύτεκνες οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ (19.140 νοικοκυριά)
  2. Οικογένειες στις οποίες τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος (12 μήνες και άνω), έχουν τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ (163.778 οικογένειες)
  3. Οικογένειες στις οποίες και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι (κάτω των 12 μηνών), έχουν τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και έως 15.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα (40.927 οικογένειες)
  4. Οικογένειες με ένα εξαρτώμενο τέκνο ΑμεΑ έως 24 ετών (25.632 οικογένειες).

Οι προϋποθέσεις χορήγησης του μερίσματος είναι:

  • Τουλάχιστον ο ένας γονέας να ζει νόμιμα και μόνιμα την τελευταία 10ετία στη χώρα (βάσει της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος)
  • Και οι δύο γονείς να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας
  • Το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού και της κινητής περιουσίας τους να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ (όχι για τους γονείς ΑμεΑ).

Το κοινωνικό μέρισμα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και δεν υπολογίζεται ή συμψηφίζεται με άλλες προνοιακές παροχές ή ελαφρύνσεις.

Δείτε επίσης: Ανακοινώθηκε το κοινωνικό μέρισμα – Πόσοι και ποιοι δικαιούνται τα 700 ευρώ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ