Επιτέλους αποκτούν συλλογική σύμβαση οι 400.000 εργαζόμενοι στον επισιτισμό – Κατώτατος μισθός τα 673 ευρώ!

Must Read

Ένας πολύπαθος κλάδος, αυτός του τουρισμού-επισιτισμού, απέκτησε συλλογική σύμβαση εργασίας. Εργοδότες και εργαζόμενοι ήρθαν, έπειτα από 12 συναπτά έτη, απευθείας σε συμφωνία και μπήκαν οι μισθολογικές βάσεις για την επόμενη διετία.

Η σύμβαση προβλέπει αυξημένες αποδοχές κατά 1,5%, αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι έχει διετή διάρκεια και αναδρομική ισχύ. Ακριβέστερα, η σύμβαση έχει ως αφετηρία της τον Φεβρουάριο του 2019 και ως λήξη τον Φεβρουάριο του 2021. Προβλέπει κατώτατο μισθό στα 673,38 ευρώ (του λαντζιέρη) και ανώτατο στα 964,42 ευρώ (του αρχιμάγειρα).

Αφορά 400.000 εργαζομένους και τώρα εναπόκειται στο υπουργείο Εργασίας να εφαρμόσει τη διαδικασία της υποχρεωτικότητας. Tο κυριότερο, όμως, είναι ότι διασφαλίστηκε η εργασιακή ειρήνη ανάμεσα στα δύο μέρη και ότι υπάρχει, πλέον, θεσμοθετημένος τρόπος υπολογισμού των μισθών και των επιδομάτων για 400.000 εργαζομένους στον κλάδο.

Έως τώρα, στα χρόνια της κρίσης, η όποια σύμβαση υπήρχε, προέκυπτε έπειτα από διαδικασία διαιτησίας και ουσιαστικά επιβαλλόταν στους εργοδότες και τους εργαζομένους.

Πρέπει να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη σύμβαση περιλαμβάνει και τους διανομείς του κλάδου, οι οποίοι επίσης αντιμετώπιζαν τεράστιο πρόβλημα μισθοδοσίας μέχρι σήμερα. Φυσικά, αποτελεί προαπαιτούμενο η τήρηση της σύμβασης και ο έλεγχος εφαρμογής της, καθώς έχουν διατηρηθεί όλα τα θεσμικά και λοιπά επιδόματα που προϋπήρχαν.

Ανασφάλιστος ο ένας στους δύο εργαζομένους στον κλάδο

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και υπαλλήλων τουριστικών επαγγελμάτων, το 60% των νέων συμβάσεων εργασίας είναι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ στο χώρο του επισιτισμού ο ένας στους δύο εργαζομένους είναι ανασφάλιστος.

Στον τουρισμό, αν και είναι δηλωμένοι στο σύστημα «Εργάνη» να απασχολούνται 3-4 ώρες την ημέρα, στην πραγματικότητα δουλεύουν 10-12 ώρες ημερησίως. Σε πολλούς εργαζομένους δεν δίνονται τα ρεπό, με αποτέλεσμα να εργάζονται 30 ημέρες τον μήνα, ενώ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΠΟΕΕΤ, το φαινόμενο των ενοικιαζόμενων εργαζομένων λαμβάνει τη μορφή χιονοστιβάδας!

Μέσω γραφείων, οι εργοδότες βρίσκουν φτηνό εργατικό δυναμικό σε διάφορες ειδικότητες (καμαριέρες, καθαρίστριες, σερβιτόροι, μάγειρες). Όλους αυτούς τους πληρώνουν με τον κατώτατο μισθό και έτσι δεν καταβάλλουν τις υψηλότερες αποδοχές που προβλέπει η κλαδική σύμβαση που βρίσκεται σε ισχύ.

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι η σύμβαση του κλάδου φέτος κηρύχτηκε υποχρεωτική, η ομοσπονδία εντόπισε περιπτώσεις μισθών συμφωνημένων με «μαύρες» αποδοχές, που περιέχουν ένα μικρό ποσό για να καλύπτονται προσαυξήσεις από νυχτερινή εργασία, από εργασία τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This