Επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ δίνει η κυβέρνηση από το 2020

Must Read

Στη θεσμοθέτηση για πρώτη φορά του επιδόματος γέννησης ύψους 2.000 ευρώ για περίπου 83.000 δικαιούχους προχωρά η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου του 2020 με νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και το οποίο παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το επίδομα θα καταβάλλεται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) σε δύο δόσεις, η πρώτη των 1.500 ευρώ αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη -των 500 ευρώ- εντός εξαμήνου. Το εισοδηματικό κριτήριο για τη λήψη του επιδόματος ορίζεται ως εξής: Για μονογονεϊκή οικογένεια το όριο ορίζεται στα 60.000 ευρώ και για ζευγάρι χωρίς άλλο παιδί στα 70.000 ευρώ. Το όριο ανεβαίνει κατά 10.000 ευρώ για κάθε άλλο παιδί που υπάρχει στην οικογένεια. Το επίδομα των 2.000 ευρώ καλύπτει κάθε νεογέννητο, άρα στην περίπτωση των διδύμων η συνολική ενίσχυση θα φτάνει τα 4.000 ευρώ.

Δείτε επίσης: Ακόμη περισσότεροι οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος με υπουργική απόφαση – Στα 215 εκατ. ευρώ το διανεμόμενο ποσό

Για τη λήψη του επιδόματος από γονείς άλλων χωρών θα πρέπει ο ένας από τους δύο να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα 10 τελευταία χρόνια πριν από το έτος γέννησης του παιδιού. Κατ’ εξαίρεση, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα κατά τα έτη 2020 και 2021 το επίδομα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους, ως πολίτης τρίτης χώρας, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια από το έτος 2012 και εντεύθεν». Σε περίπτωση που εκκρεμεί ενώπιον δικαστηρίου η ανάθεση της επιμέλειας του παιδιού, το επίδομα δεν χορηγείται πριν από την έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης.

Το επίδομα γέννας θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση. Επίσης, δεν θα συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος, καθώς και της σχετικώς εκδοθείσας Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου από τον έναν ή και τους δύο γονείς.

Η πρόβλεψη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που συνοδεύει το νέο επίδομα είναι ότι στην πενταετία 2020-2024 θα επωφεληθούν από το μέτρο αυτό 400.000 οικογένειες. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ., κάθε χρόνο καταγράφονται 85.000-90.000 γεννήσεις, ενώ το «καθαρό» δημοσιονομικό κόστος του νέου επιδόματος έχει υπολογιστεί σε 120.000.000 ευρώ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να ενταχθούν και οι αλλαγές σε ορισμένα από τα βασικότερα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ. Ετσι, για την καταβολή του επιδόματος παιδιού, ο δικαιούχος θα πρέπει να δηλώνει το σχολείο που πηγαίνει το παιδί του, ενώ σε περίπτωση πολίτη τρίτης χώρας, απαιτούνται τουλάχιστον 10 χρόνια διαμονής στη χώρα μας, αντί για πέντε που ισχύει σήμερα.

Αλλά και για το επίδομα στέγασης αυστηροποιούνται τα κριτήρια χορήγησής του, καθώς πλέον θα απαιτείται η υποχρεωτική αναγραφή του ονόματος του ενοικιαστή στον λογαριασμό της ΔΕΗ, για να συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα στέγασης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This