Σειρά μέτρων προανήγγειλε ο Σταϊκούρας για «κόκκινα» δάνεια, ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές

Must Read

Σειρά μέτρων για την οικονομική ανακούφιση των πολιτών προανήγγειλε με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός έκανε λόγο για κλιμακωτή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, επανεξέταση του ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση αύξησης των αντικειμενικών σε λαϊκές περιοχές, μεσοσταθμική μείωση του φόρου κατά 30% αλλά και για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που δε θα πλήξει τη μεσαία τάξη.

«Με τη μείωση αυτή του φόρου αυξήθηκε η εισπραξιμότητα από το 80% στο 85%. Μειώνοντας τη φορολογική επιβάρυνση, οι πολίτες έχουν το κίνητρο να ανταποκριθούν, μειώνεται το κίνητρο για φοροδιαφυγή» τόνισε ο Σταϊκούρας και πρόσθεσε για την προστασία της Α’ κατοικίας:

«Δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στο ισχύον πλαίσιο. Θα λήξει στα τέλη Απριλίου και θα τεθεί σε εφαρμογή ένα ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων».

Δείτε επίσης: To νέο ασφαλιστικό φέρνει αυξήσεις ως 200 ευρώ στις συντάξεις! Ποιοι θα τις πάρουν – Τι θα γίνει με την 13η σύνταξη

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του έκανε εκτενή αναφορά στο σχέδιο «Ηρακλής», προαναγγέλοντας δεύτερη συστημική παρέμβαση από το νέο έτος, ούτως ώστε να επιτευχθεί η μείωση των «κόκκινων» δανείων ενώ κατόπιν τόνισε πως «στόχος είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση συζητά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για έναν μηχανισμό, ο οποίος θα επιτρέψει να μεταφέρονται και να αξιοποιούνται τα υπερπλεονάσματα μέσα στο επόμενο έτος».

Μάλιστα, υπογράμμισε πως βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, «μια άσκηση βιωσιμότητας χρέους πάνω σε τέσσερις πυλώνες: την ταχύτερη ανάπτυξη, το χαμηλότερο κόστος δανεισμού, την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και την χρήση των επιστροφών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων».

Τέλος όσον αφορά τις «παγίδες» και αβεβαιότητες της νέας χρονιάς, συμπλήρωσε πως «υπάρχουν μια σειρά από κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία. Από τη μεριά μας πιστεύουμε ότι υπάρχει μια δυναμική στην ελληνική οικονομία, που την “πουσάρουν” και ενδογενείς και εξωγενείς δυνάμεις.

Για το 2019 εκτιμούμε ανάπτυξη 2%. Οι περισσότεροι φορείς θεωρούσαν χαμηλότερα. Μετά την τελευταία επικαιροποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, συγκλίνουμε ότι θα είμαστε εκεί που λέει ο κρατικός προϋπολογισμός. Για το 2020 κανείς δεν λέει ανάπτυξη 2,8%, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι το ελατήριο της οικονομίας από το φορολογικό, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που θα ακολουθήσουν και την υλοποίηση του σχεδίου Ηρακλής θα δώσουν πρόσθετο περιθώριο για ακόμα μεγαλύτερη οικονομική μεγέθυνση».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This