10-7-2020

Αλλαγές για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ – Θα καταβάλλονται κάθε τέλος του μήνα

Την καταβολή του συνόλου των παροχών του ΟΠΕΚΑ κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα προβλέπει σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου για το επίδομα γέννας που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Παράλληλα, προωθούνται αλλαγές στις προϋποθέσεις χορήγησης του βοηθήματος στέγασης και δημιουργείται ασπίδα προστασίας από κατασχέσεις για τις ενισχύσεις σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίες διαβιούν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

  • Από τον Νάσο Χατζητσάκο

Μέχρι σήμερα για τα επιδόματα που χορηγούνται από τον ΟΠΕΚΑ δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία καταβολής τους. Κάθε μήνα οι δικαιούχοι αναμένουν τις σχετικές ανακοινώσεις για να μάθουν πότε θα λάβουν τις ενισχύσεις τους, χωρίς να μπορούν να προγραμματίσουν τη διαχείριση των καθημερινών αναγκών τους. Για τον λόγο αυτό, με την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου (αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα) θα καταστεί οριστικό ότι η καταβολή των βοηθημάτων και των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ θα «πραγματοποιείται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα».

Επίσης, με το εν λόγω σχέδιο νόμου μπαίνει πλαίσιο προστασίας από τυχόν κατασχέσεις για τις ετήσιες ενισχύσεις (300 έως 600 ευρώ) των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα (έως 2.200 ετήσιο οικογενειακό εισόδημα) οι οποίες διαβιούν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Η προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπει τη φορολογική απαλλαγή και την απαγόρευση της κατάσχεσης αυτών των ενισχύσεων, ως μέτρο διασφάλισης του εισοδήματος των δικαιούχων οικογενειών.

Όρος η πραγματική φοίτηση του παιδιού

Στο ίδιο πλαίσιο, εξαιρούνται από τη δυνατότητα συμψηφισμού τους με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και πιστωτικά ιδρύματα, ενώ προβλέπεται και ο μη συνυπολογισμός τους στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Δείτε επίσης: Ξεκίνησε σταδιακά η καταβολή του ΚΕΑ στους δικαιούχους – Πότε θα δοθεί το βοήθημα του ΟΠΕΚΑ

Μεταξύ των αλλαγών που θα επιφέρει το νομοσχέδιο είναι και η ρύθμιση βάσει της οποίας εισάγεται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του προνοιακού επιδόματος στέγασης η επαρκής φοίτηση κάθε ανήλικου μέλους του νοικοκυριού κατά την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ειδικότερα, για τη χορήγησή του τίθεται ως όρος όχι μόνο η εγγραφή του παιδιού σε σχολείο, αλλά και η πραγματική φοίτησή του. Σκοπός της ρύθμισης είναι να αποκλείονται από την καταβολή της ενίσχυσης περιπτώσεις νοικοκυριών τα ανήλικα μέλη των οποίων υποχρεώνονται να επαναλάβουν την ίδια τάξη λόγω του μεγάλου αριθμού των απουσιών τους.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ