Συνταξιούχοι και ΕΦΚΑ ήρθαν «στα χέρια» στο ΣτΕ για τα αναδρομικά και τις περικοπές

Must Read

Δικηγόροι που εκπροσωπούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση με ομολόγους τους του ΕΦΚΑ και του Ελληνικού Δημοσίου, για το ζήτημα των αναδρομικών, των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων, αλλά και την κατάργηση όλων των δώρων και του επιδόματος αδείας.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 10/1 στην αίθουσα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τους εκπροσώπους του ΕΦΚΑ να οδηγούν την υπόθεση σε πρότυπη πιλοτική δίκη, υποστηρίζοντας ότι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές.

Μεταξύ των επιχειρημάτων που πρόβαλαν οι δικηγόροι των συνταξιούχων για τις περικοπές του 2012, είναι και αυτό της παραβίασης του Πρώτου Πρόσθετου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, εκείνο της παραβίασης του δικαιώματος της αξιοπρεπούς διαβίωσης, της αρχής της ισότητας της αναλογικότητας, κ.ά.

Διέκριναν σκοπιμότητα στην ενέργεια του ΕΦΚΑ να ζητήσει πιλοτική δίκη

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης οι δικηγόροι των σωματείων των συνταξιούχων απέδωσαν σκοπιμότητα στην ενέργεια του ΕΦΚΑ να ζητήσει πιλοτική δίκη, υποστηρίζοντας ότι, στην ουσία, ζητεί από το ΣτΕ να κρίνει εκ νέου τόσο το νομοθετικό πλαίσιο για τις περικοπές των συντάξεων, όσο και τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις εν λόγω περικοπές.

Παράλληλα σχολίασαν ότι «δεν ισχύει πλέον το δίκαιο της ανάγκης, και πρέπει οι σύμβουλοι Επικρατείας να επιστρέψουν στην κανονικότητα», προσθέτοντας ότι δεν μπορεί το ΣτΕ με νέα απόφασή του να ανατρέψει ή να θεραπεύσει παλαιότερες αποφάσεις που έχει εκδώσει και δεν έπρεπε να κάνει αποδεκτό το αίτημα του ΕΦΚΑ για πιλοτική δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούν από 5.600 έως 62.400 ευρώ, περίπου ο καθένας, ανάλογα με την απώλεια που είχε για τους 80 μήνες, δηλαδή από τις περικοπές του 2012, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015.

Οι θέσεις των εκπροσώπων ΕΦΚΑ και Δημοσίου

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Φορέα και του δημοσίου υποστήριξαν:

  • Είχαν δικαίωμα να ζητήσουν πρότυπη-πιλοτική δίκη, πλέον του ότι ήταν μονόδρομος για εκείνον, καθώς δεν είχε άλλη δικονομική δυνατότητα να ανακόψει τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων που δίνουν διαφορές συντάξεων, αλλά και επειδή εκκρεμεί ένας απίστευτος αριθμός δικών στην Διοικητική Δικαιοσύνη.
  • Υπάρχει αναλογιστική μελέτη, με αναδρομική, μάλιστα, ισχύ και καταλαμβάνει το χρόνο που εκδόθηκαν οι αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2019 και αφορούσαν τις περικοπές του 2016
  • Αν το ΣτΕ δικαιώσει τους προσφεύγοντες συνταξιούχους μόνο για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, η επιβάρυνση που θα δεχθεί το Δημόσιο για το 10μηνο αυτό αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Διαβάστε επίσης: Αυξήσεις στις συντάξεις μέσα στο 2020 προαναγγέλλει ο Μηταράκης

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This