Σιγή για τις επιθέσεις Μαρινάκη κατά δημοσιογράφων

Η χυδαία αποστροφή του εφοπλιστή προς τους εργαζόμενους ρεπόρτερ, είναι ενδεικτική του ήθους και των μεθόδων που έφερε στα δημόσια πράγματα

Must Read

Επιχειρηματίες είναι πρόθυμοι να αγοράζουν ΜΜΕ, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως προσωπική ασπίδα είτε ως ενεργό πολιτικό όπλο ή ως και τα δύο. Για κάποιους, η ιδιοκτησία ΜΜΕ έχει κι ένα πρεστίζ, σαν την ιδιοκτησία μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας. Σπάνια, όμως, κάποιος από αυτούς θα έχει την πρωτότυπη ιδέα να απαξιώσει ο ίδιος το προϊόν που επενδύει, συντηρεί και πουλάει.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες των ΜΜΕ στη χώρα μας. Πριν απ’ αυτή την εμπλοκή του είχε αποκτήσει τη λαοφιλέστερη ομάδα της Ελλάδας. Εχει δύο θεσμικούς ρόλους, είναι ο δημοτικός σύμβουλος με τη μεγαλύτερη επιρροή σε έναν εκ των κεντρικότερων δήμων της χώρας και πρόεδρος της Super League.

Το μόνο που δεν θα περίμενε κάποιος από έναν ιδιοκτήτη ΜΜΕ είναι να αποκαλεί «σκατά» τους δημοσιογράφους. Η περιφρόνηση που έδειξε δεν αφορά μόνο τους ρεπόρτερ που είχαν συγκεντρωθεί για μια ποδοσφαιρική συνάντηση. Λόγω θέσης ισχύος στα ΜΜΕ και θεσμικών ρόλων, θίγει συνολικά τον δημοσιογραφικό κλάδο και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Κι όμως, από τις 17 πολιτικές και ποικίλης ύλης εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας που κυκλοφορούν στη χώρα, μόνο η «δημοκρατία» είχε χθες σχετική αναφορά στη δήλωσή του. Τα κανάλια με τα δελτία ειδήσεών τους σίγησαν. Τα περισσότερα sites είτε δεν ανέφεραν καθόλου τη δήλωση είτε έδειξαν το σχετικό βίντεο δίχως σχολιασμό, κοιτώντας μόνο τα «κλικ».

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου εξέδωσε μια λυπηρή ανακοίνωση, καλώντας τον Μαρινάκη «να διευκρινίσει σε ποιους αναφερόταν το επονείδιστο σχόλιό του κατά την είσοδό του στα γραφεία της ΕΠΟ» και καταλήγοντας ότι «επιφυλασσόμαστε για νέα τοποθέτηση, μετά τη διευκρίνιση από πλευράς Βαγγέλη Μαρινάκη». Αν, δηλαδή, ο μιντιάρχης δεν κάνει ποτέ νέα τοποθέτηση, τότε ο ΠΣΑΤ θα περιμένει επ’ άπειρον.

Μια ανακοίνωση… 85 λέξεων εξέδωσε χθες και η ΕΣΗΕΑ, με καθυστέρηση μίας ημέρας, απλά για να βγάλει την υποχρέωση. «Δεν είναι ανεκτές προσβλητικές και καταδικαστέες συμπεριφορές απέναντι σε δημοσιογράφους, όπως αυτή του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη» ανέφερε. «Τίποτα δεν του δίνει το δικαίωμα να απευθύνεται σε εργαζομένους με αυτόν τον ανεπίτρεπτο τρόπο».

Ο ιδιοκτήτης των «Νέων», του «Βήματος» και του MEGA αποκαλεί τους δημοσιογράφους «σκατά», όμως όλα στην ελληνική δημοσιογραφία κύλησαν κανονικά. Οι δημοσιογράφοι των δικών του ΜΜΕ συνέχισαν τη δουλειά τους, παρά την άποψη του ιδιοκτήτη τους. Ο συνήθως λαλίστατος κυβερνητικός εκπρόσωπος Οικονόμου δεν ψέλλισε κουβέντα. Ετσι αλλάζει την Ελλάδα η κυβέρνηση;

Οι θιγόμενοι δημοσιογράφοι από την άθλια στοχοποίηση Πολάκη, που είχαν χαλάσει τον κόσμο, αυτή τη φορά σίγησαν στα ΜΜΕ όπου εργάζονται. Δεν τους ενόχλησε η επίθεση τούτη τη φορά. Τα πιο πολλά sites, σε ρόλο «φυτών», απλά προέβαλαν το βίντεο με τη βρισιά, δίχως να έχουν να προσθέσουν κάτι. Και οι συνδικαλιστικές ενώσεις έβγαλαν ανακοινώσεις που καλύτερα να μην είχαν εκδώσει καν.

Ο «εκβιαστής» και το «οργανωμένο έγκλημα» της κυβέρνησης

Η αλήθεια είναι πως, όταν ο άνθρωπος του Μαρινάκη στον Ολυμπιακό κατηγορεί δημοσίως την κυβέρνηση ότι λειτουργεί με μεθόδους «οργανωμένου εγκλήματος» και ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει τον Μαρινάκη σε συνέντευξή του «εκβιαστή», λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν στη συνέχεια εντύπωση.

Αν και οι δυο τους, όπως ήταν αναμενόμενο, τα ξαναβρήκαν, η θεσμική κατρακύλα πρωθυπουργών και επιχειρηματιών να δίνουν μάχες Αγριας Δύσης με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και χαρακτηρισμούς εκτός δημοκρατικής ομαλότητας είναι δεδομένη πλέον για την Ελλάδα. Και επίσημα καταγεγραμμένη πια ακόμα και σε εκθέσεις, όπως του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αν, άλλωστε, κάτι ενώνει τον Μητσοτάκη και τον Μαρινάκη είναι η απαξίωσή τους και η περιφρόνησή τους προς τους δημοσιογράφους και τη δουλειά τους. Σε βαθμό στοχοποίησης συχνά. Αν μη τι άλλο, η 108η θέση στην παγκόσμια κατάταξη του Τύπου για την Ελλάδα είναι αληθινή. Και οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους ή ΜΜΕ συνήθεις, όσο και ανεξιχνίαστες.

Η στάση των ΜΜΕ σχεδόν στο σύνολό τους μετά τη βρισιά προς τους δημοσιογράφους, δηλαδή τη δημοσιογραφία και τον ρόλο της, αποδεικνύει ότι στη χώρα μας επικρατεί, τελικά, η άποψη Μαρινάκη και Μητσοτάκη. Ο ένας αποκαλεί τους δημοσιογράφους «σκατά», ο άλλος στοχοποιεί εφημερίδες μέσα στο Κοινοβούλιο και στην Ευρωβουλή. Είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Αυτό που κάποτε θα χαρακτηριζόταν εκτροπή σήμερα είναι η καθημερινότητα. Ζούμε στη χώρα όπου οι δημοσιογράφοι της αυτολογοκρίνονται, επειδή «απαγορεύεται» να κάνουν κριτική στον Μητσοτάκη. Και τα ΜΜΕ, ειδικά τα κρατικά, δεν τολμούν να πουν καν τη λέξη «Μαρινάκης», όταν αυτός αποκαλεί τους δημοσιογράφους με λέξεις πεζοδρομιακές ή όταν υπάρχουν μη αρεστές ειδήσεις που τον αφορούν.

Τι τους ενοχλεί, αφού δεν μιλά κανείς;

Αλήθεια, με τέτοια επιλεκτική «σιγή ασυρμάτου» και ευνοϊκή μεταχείριση από την πλειονότητα των ΜΜΕ, τι ακριβώς πρόβλημα έχουν με τους δημοσιογράφους; Τι τους ενοχλεί, αφού δεν μιλά κανείς; Δύσκολα σε άλλη δημοκρατική χώρα, και όχι σε αυταρχικό καθεστώς, θα βρει κανείς εν έτει 2023 πιο στρογγυλεμένη δημοσιογραφία, με λιμαρισμένες προληπτικά όλες τις γωνίες.

Οι βρισιές, οι επιθέσεις στα ΜΜΕ και ο φόβος μοιάζουν εντός πλαισίου σε μια χώρα που παρακμάζει. Μια κατηφόρα που ξεκίνησε με το ξεχαρβάλωμα λόγω των Μνημονίων από το 2010 και που συνεχώς κατρακυλά σε αντιλήψεις και μεθόδους, οι οποίες θυμίζουν ολοένα λιγότερο ευρωπαϊκό κράτος. Και, όπως φαίνεται, υπάρχει και παρακάτω.

Την επόμενη φορά που θα συναντήσει δημοσιογράφους ο μιντιάρχης ίσως κάνει και χειρότερα. Ξέρει ότι δεν θα τολμήσει να αντιδράσει κανείς…

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1967. Σπούδασε Διοίκηση Διεθνών Επιχειρήσεων στο Λονδίνο, όπου και έλαβε μεταπτυχιακό. Το 2022 η εταιρία του Capital Group ήλεγχε σχεδόν 100 πλοία, με αξία 9 δισ. δολ. Το 2010 εξαγόρασε από τον Σωκράτη Κόκκαλη την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός και σήμερα είναι πρόεδρος της Super League. Από το 2017 είναι ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ Φόρεστ, ομάδας της Premier League. Την ίδια χρονιά έγινε ιδιοκτήτης και του πρώην ομίλου Λαμπράκη (ΔΟΛ, με «Νέα» και «Βήμα»), ενώ του ανήκει και ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA. Το 2014 εξελέγη πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» του Γιάννη Μώραλη και στις 26 Μαΐου 2019 επανεξελέγη.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This