Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη!

Η απόφαση Πλεύρη για άρση των περιορισμών οφείλεται στην αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί ταυτόχρονα την ακρίβεια και την κρίση από τη διατήρηση των μέτρων στην εστίαση

Must Read

Το σχέδιο της κυβέρνησης με κωδική ονομασία «Επιστροφή στην κανονικότητα» έχει τεθεί σε εφαρμογή από το απόγευμα της Τετάρτης, όταν ο Θάνος Πλεύρης εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση πως αίρονται οι περιορισμοί που ισχύουν, παρά το γεγονός πως η χώρα συνεχίζει να θρηνεί τους περισσότερους θανάτους ανά εκατομμύριο πολιτών σε σχέση με τις χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως έκανε γνωστό σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Υγείας, είναι έως τα τέλη Μαρτίου η χώρα να έχει επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα. Αλλωστε, τα κυβερνητικά στελέχη (Κικίλιας) έχουν ήδη προαναγγείλει την έναρξη της τουριστικής περιόδου για την 1η Μαρτίου.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, εδώ και εβδομάδες η κυβέρνηση έχει ως πρώτιστη προτεραιότητα την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού. Οι λόγοι είναι πολλοί… Δύο, όμως, είναι αυτοί που ανάγκασαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του υπουργείου Υγείας να ασκήσουν πιέσεις προς την επιτροπή ώστε να «σφυρίξει» το τέλος της πανδημίας.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί ταυτοχρόνως δύο μεγάλες κρίσεις. Η επέλαση της ακρίβειας, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των μέτρων στις επιχειρήσεις και στους χώρους εστίασης θα δημιουργούσε μια ασφυκτική πίεση προς την κυβέρνηση.

Οταν όλη η Ευρώπη αίρει τους περιορισμούς κατά του κορωνοϊού, η διατήρησή τους από την ελληνική Πολιτεία θα ισοδυναμούσε με ήττα της κυβέρνησης και με βαρύ πλήγμα στην εικόνα του πρωθυπουργού απέναντι στους εταίρους. Για να αποφύγει, λοιπόν, αυτούς τους δύο σκοπέλους, η κυβέρνηση άσκησε πρωτοφανή πίεση στα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, ώστε να ανάψουν το πράσινο φως για την άρση των μέτρων.

«Οι επιστήμονες έκαναν δεκτή την πρόταση της κυβέρνησης για άρση των περιοριστικών μέτρων» παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι πλέον έχουμε μπει σε μια περίοδο που το κυβερνητικό επιτελείο θα είναι αυτό που θα αποφασίζει με πολιτικά κριτήρια για ένα υγειονομικό θέμα.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως η πολιτική της διάσωση είναι σημαντικότερη από την αντιμετώπιση της πανδημίας και, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι παραπάνω από αναγκαίος ο εξοβελισμός της επιτροπής και των επιστημόνων από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Ολα δείχνουν, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση οδηγείται εν τέλει στην πολιτική της ανοσίας της αγέλης με καθυστέρηση δύο χρόνων. Οσοι νοσήσουν… νόσησαν κι όσοι δεν αντέξουν… δεν άντεξαν, φαίνεται να είναι το αφήγημα που κυριαρχεί στο Μαξίμου. Εξάλλου, οι μετρήσεις που το κυβερνητικό επιτελείο μελετά δείχνουν πως ο κόσμος ενδιαφέρεται πρωτίστως για τις επιπτώσεις της οικονομίας παρά για τις συνέπειες του κορωνοϊού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This