«Νίπτει τας χείρας του» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις τουρκικές παραβιάσεις: «Όχι σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα»

Αποφεύγει να πάρει σαφή θέση, προσφεύγοντας σε γενικότητες περί κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας που «πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται»

Must Read

Στάση… Πόντιου Πιλάτου κρατάει, ως φαίνεται, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα απέναντι στη χώρα μας, καθώς αποφεύγει να πάρει σαφή θέση, προσφεύγοντας σε γενικότητες περί κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας που «πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται» και προτείνοντας τη «λύση» του διαλόγου ανάμεσα Αθήνα και Άγκυρα.

Ειδικότερα, «ανακυκλώνοντας» την πάγια αμερικανική θέση ότι το εύρος των χωρικών υδάτων θα πρέπει να συμπίπτει με το εύρος του εναέριου χώρου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε γραπτή του δήλωση αναφορικά με τη σωρεία παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, αναφέρει ότι «θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός και συζήτηση, όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας».

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΝΤ1, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε τα εξής: «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κρατικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της αεροπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και σε συζήτηση, και όχι σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα».

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

Ενεργοποίηση των συστημάτων αεράμυνας

Μετά τις τελευταίες τουρκικές παραβιάσεις, το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε την ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως μετέδωσε το OPEN.

Οι συσκέψεις στο Υπουργείο Άμυνας είναι συνεχείς, με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές και σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς, σύμφωνα με στρατιωτικές πήγες, ύστερα από απόφαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, στην περίπτωση που η Τουρκία ακολουθήσει την ίδια τακτική των προκλήσεων με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά του Αιγαίου, τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται σε αυτά τα νησιά έχουν εντολή όχι μόνο να παρακολουθούν τα τουρκικά μαχητικά, αλλά και να τα εγκλωβίζουν, να τα «κλειδώνουν».

Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι πιλότοι της Τουρκίας θα νιώθουν την απειλή και από το έδαφος, καθώς, ο πιλότος του αεροσκάφους που έχει «κλειδωθεί», βλέπει στα όργανα ελέγχου του τη συγκεκριμένη ένδειξη και γνωρίζει ότι μπορεί να καταρριφθεί ανά πάσα στιγμή.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This