Τεντώνει το σχοινί ο Τσαβούσογλου: «Είμαστε πολύ σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε! Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί…»

Ευθεία απειλή από τον Τούρκο ΥΠΕΞ για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου! - «Προειδοποιήσεις» και στις ΗΠΑ

Must Read

Επιστρέφοντας από το Ισραήλ, όπου βρέθηκε σε μια προσπάθεια πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με το Τελ Αβίβ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε δημοσιογράφους, έθεσε θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Αιγαίου απειλώντας ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει αυτό το θέμα αν η Ελλάδα δεν… συμμορφωθεί στις τουρκικές προσταγές της αποστρατιωτικοποίησης!

Τόνισε μάλιστα πως η Τουρκία δεν μπλοφάρει και πως η Ελλάδα παραβιάζει τις συμφωνίες, ενώ… απειλεί την Τουρκία!

«Είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο η Ελλάδα να ακυρώνει το καθεστώς των νησιών που της δόθηκαν υπό όρους βάσει των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947. Όποιον λόγο και να προβάλει η Ελλάδα, δεν ισχύει. Η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά από τη δεκαετία του ’60 και εμείς έχουμε πει ότι “αν δεν σταματήσουν, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία”. Είμαστε πολύ σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Επειδή είναι νησιά που τους δόθηκαν υπό όρους.

Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί σε αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω αυτή την υπόθεση. Το θέμα δεν μπορεί να αγνοείται με κενά λόγια του τύπου “η Τουρκία ακολουθεί επεκτατική πολιτική, εποφθαλμιά τα εδάφη μας”. Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της συμφωνίας. Τα βήματα που κάνει η Ελλάδα έχουν στόχο την απειλή της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να πούμε “δεν πειράζει, ας τοποθετήσει όσα όπλα θέλει”. Όσο δεν σταματούν τις παραβιάσεις, εμείς θα τους κυνηγάμε».

«Προειδοποιήσεις» και στις ΗΠΑ!

Ο Τσαβούσογλου εξέφρασε επίσης την έντονη ενόχληση της Τουρκίας για τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας και μάλιστα ενημέρωσε και… προειδοποίησε κιόλας και τις ΗΠΑ γι’ αυτή την ενόχληση:

«Είπαμε ανοιχτά στις ΗΠΑ ότι πρέπει να ακολουθούν μία πολιτική ισορροπίας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία και την Ελλάδα. Βλέπουμε μια απόκλιση από αυτή την ισορροπία, το είπαμε στον Μπλίνκεν και τους προειδοποιήσαμε. Αν και οι Αμερικανοί είπαν ότι οι βάσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αυτή η επιπλέον ενίσχυση δεν διέφυγε της προσοχής μας».

https://twitter.com/TCsonvatan/status/1529788728868233216

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Λίγο πριν γίνουν γνωστές οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, επιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα με επιστολή της προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, «αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου», αναφερόμενη στους ισχυρισμούς και τις αξιώσεις της Άγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης και κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

Η Ελλάδα στην επιστολή υπενθυμίζει ακόμα το casus belli, αλλά και τις πρόσφατες υπερπτήσεις, τονίζοντας τη σχετική πρόβλεψη του Άρθρου 13 της Συνθήκης της Λωζάνης ότι αυτές πρέπει να αποφεύγονται.




Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This