«Ανάποδα ημιταχώς» στα Σκόπια για το θέμα των διαβατηρίων! Εξελίξεις στο θέμα που ανέδειξε η «Εστία»

Παύουν να ισχύουν από τις 12 Φεβρουαρίου τα διαβατήρια στα οποία αναγράφεται το σκέτο «Μακεδονία», λέει ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ

Must Read

Όπως είχε αποκαλύψει και τονίσει η εφημερίδα «Εστία», υπήρξε αίτημα της κυβέρνησης των Σκοπίων να δοθεί παράταση στην αλλαγή των διαβατηρίων της χώρας και να συνεχίσει να αναγράφεται ως όνομα το σκέτο «Μακεδονία», τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Βάσει της προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών που υπεγράφη στις 12 Ιουνίου του 2018 και ετέθη επισήμως σε ισχύ στις 12 Φεβρουαρίου του 2019, η ισχύς των παλαιών ταξιδιωτικών εγγράφων στα οποία αναγράφεται ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ορίσθηκε μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου του 2024.

Ο χρόνος είναι υπεραρκετός για να αντικατασταθούν όλα τα παλαιά διαβατήρια, άλλωστε τα περισσότερα θα έχουν λήξει. Συνεπώς λόγος παράτασης της προθεσμίας δεν υπάρχει.

Ο Πρόεδρος των Σκοπίων Στέβο Πενταρόβσκι είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «πρότεινε την παράταση της προθεσμίας για αυτήν τη διαδικασία, έχοντας ήδη παρουσιάσει την πρότασή του σε δύο υπουργούς της ‘μακεδονικής’ κυβέρνησης. Εξέτασε τη δυνατότητα τροποποίησης δύο νόμων σχετικών με τα δελτία ταυτότητος και τα ταξιδιωτικά έγγραφα, καθώς και, αν χρειασθεί, και του νόμου για την Ασφάλεια Οδικής Κυκλοφορίας με σκοπό την επέκταση της προθεσμίας τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο αντί για τον Φεβρουάριο».

Αποτέλεσμα αυτής της δήλωσης, ήταν να ακυρώνουν οι Σκοπιανοί τα ραντεβού τους για αλλαγή των διαβατηρίων τους, ώστε να διατηρήσουν το ψευδεπίγραφο όνομα «Μακεδονία», την ώρα που η ελληνική Κυβέρνηση αδρανούσε -για μία ακόμη φορά.

Θυμίζουμε ότι ενώ τα Σκόπια έχουν δώσει πάμπολλες αφορμές για καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Αθήνα δεν έχει εκμεταλλευθεί καμία.

Όμως, μετά την ανάδειξη του θέματος από την «Εστία», κάποιοι «κύκλοι» φαίνεται να… φιλοτιμήθηκαν και άσκησαν… ελαφριές πιέσεις, μη αποδεχόμενοι την αίτηση των Σκοπίων για παράταση και αυτό είχε αντίκτυπο και στην άλλη πλευρά, η οποία με κάθε επισημότητα ανακοίνωσε ότι θα… επιληφθεί του θέματος.

Οσμάνι: Δεν έχει παράταση με την 12η Φεβρουαρίου

Υπό αυτό το παρασκήνιο, ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι διεμήνυσε την Τετάρτη ότι δεν μπορεί να παραταθεί μετά την 12η Φεβρουαρίου 2024 η ισχύς των διαβατηρίων στα οποία αναγράφεται το «Δημοκρατία της Μακεδονίας», καθώς όπως είπε, κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Είναι προφανές ότι αυτή (σ.σ. η Συμφωνία των Πρεσπών) είναι μία διεθνής συμφωνία που έχει επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια και των δύο χωρών και είναι σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να εναπόκειται στην απόφαση μιας κυβέρνησης, αλλά (στην απόφαση) και των δύο χωρών και αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για κάτι τέτοιο» ανέφερε ο Οσμάνι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κληθείς από δημοσιογράφους να απαντήσει στο εάν μπορεί να παραταθεί, μετά την 12η Φεβρουαρίου η ισχύς των ταξιδιωτικών εγγράφων.

Στις 12 Φεβρουαρίου του 2024 συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και βάσει αυτής, εντός του διαστήματος αυτού, οι πολίτες της χώρας πρέπει να αντικαταστήσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα (διαβατήρια), αν θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ώστε σε αυτά να αναγράφεται το νέο όνομα του κράτους: «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ωστόσο, με δικαιολογίες τύπου «έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών» και «καθυστερήσεις ως προς την έκδοση νέων εγγράφων», οι αρχές των Σκοπίων αδυνατούν να ανταποκριθούν στα αιτήματα των πολιτών τους για αντικατάσταση των εγγράφων.

«Μετά τις 13 Φεβρουαρίου, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ενημερώσει την ΕΕ ότι παύει να ισχύει η προθεσμία της ισχύος (σ.σ.για τα διαβατήρια στα οποία αναγράφεται το προηγούμενο όνομα της χώρας). Μετά από αυτό, όλες οι χώρες που θα λάβουν αυτή την ενημέρωση εκ μέρους της Ελλάδας, θα αρχίσουν να την τηρούν. Γι’ αυτό λέω “άντε αυτή την περίοδο, αντί για πρωτοβουλίες για παράταση, να έχουμε πρωτοβουλίες για αντικατάσταση των εγγράφων”» πρόσθεσε ο Μπουγιάρ Οσμάνι, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Ίγκλι Χασάνι.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να προχωρήσει σε ερμηνεία ώστε τα διαβατήρια και οι άδειες οδήγησης στις οποίες αναγράφεται το προηγούμενο όνομα της χώρας να συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την 12η Φεβρουαρίου.

Επ’ αυτού, ο Οσμάνι επεσήμανε: «Αντί να δίνουμε ψευδείς ελπίδες στους πολίτες ότι θα αλλάξουμε τις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, ότι θα αλλάξουμε τον Νόμο για την Εφαρμογή των Συνταγματικών Τροπολογιών, να καταβάλλουμε προσπάθειες, ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια για τους πολίτες μετά τις 13 Φεβρουαρίου. Ούτε αυτό το αίτημα προς το Συνταγματικό Δικαστήριο θα μπορέσει να αλλάξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε οποιαδήποτε τροποποίηση Νόμων».

Το Υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων γνωστοποίησε την Τετάρτη πως μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2024 έχουν εκδοθεί 1.050.439 ταυτότητες, 1.211.776 διαβατήρια και 546.741 διπλώματα οδήγησης νέου τύπου.

Το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE ισχυρίζεται ότι οι μισοί σχεδόν υπήκοοι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αντικαταστήσουν τα διαβατήριά τους λόγω «της ανικανότητας της κυβέρνησης».

Ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι αντέκρουσε τους ισχυρισμούς αυτούς:

«Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες εκ μέρους των υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών, έχουν αντικατασταθεί 1,2 εκατ. διαβατήρια. Βλέπετε ότι εργάζονται και αργίες και Κυριακές. Είναι μία διαδικασία που θα ολοκληρωθεί».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This