Πέμπτη 17/6/2021

Η παράσταση «Κυρά της Ρω» συγκίνησε το Λος Άντζελες

Καθήλωσε και συγκίνησε το κοινό του Λος Άντζελες η παράσταση «Η Κυρά της Ρω», η οποία παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Freud Playhouse, UCLA, στο Λος Άντζελες, ενώ φιλοξενήθηκε και στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης.

Το κείμενο του Γιάννη Σκαραγκά είναι εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία της ηρωικής φιγούρας του Καστελόριζου, της Δέσποινας Αχλαδιώτη, μιας ελεύθερης και ασυμβίβαστης γυναίκας, η οποία ύψωνε καθημερινά την ελληνική σημαία στη νήσο Ρω συμβολίζοντας το κομμάτι της ελληνικής ψυχής που αντλεί δύναμη από τα ελάχιστα. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κατερίνα Μπερδέκα και ερμηνεύει η Φωτεινή Μπαξεβάνη.

Πρόκειται για μια ιστορία με φόντο την πολύπαθη ιστορία του Καστελόριζου, το τραγικό σκηνικό των διαδοχικών πολέμων, την απόγνωση και τις μύχιες σκέψεις μιας γυναίκας αντιμέτωπης με τα στοιχεία της φύσης αλλά και την ελπίδα ότι η πίστη της στον άνθρωπο μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο.

Απομονωμένη και αντιμέτωπη με αντίξοες συνθήκες, γίνεται το πιο επίκαιρο και ουσιαστικό σύμβολο μιας χώρας που επανέρχεται στις βασικές αρχές της, τοποθετώντας ξανά τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο της Ιστορίας της. Ενσαρκώνει τη δύναμη του ανίσχυρου ανθρώπου, και κυρίως την ελπίδα ότι σε δύσκολες περιόδους η ακεραιότητα και οι λύσεις δεν είναι υπόθεση των πολλών, αλλά του καθενός ξεχωριστά.

Η πρεμιέρα

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2017 στο θέατρο Σφενδόνη και έκτοτε παρουσιάστηκε με συγκινητική αποδοχή από κοινό και κριτικούς σε τρία θέατρα στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη, στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας, στην Κύπρο, στην Αυστραλία και τέλος στην Αμερική, όπου ολοκλήρωσε την απολύτως επιτυχημένη πορεία της.

Η παράσταση στην Αμερική διοργανώθηκε από το Cap UCLA σε συνεργασία με το UCLA Stavros Niarhos Foundation υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και χρηματοδοτήθηκε από τους Deborah Irmas, Tina και George Kolovos, Daphne Valentina και το Office of the Dean Humanities.

Είναι, δε, η δεύτερη ελληνική παραγωγή που έχει λάβει επίσημη πρόσκληση από το διάσημο Center for the Art of Performance του UCLA στο Λος Άντζελες, μετά την παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου «The Great Tamer», για να ενταχθεί στο πρόγραμμα της σεζόν 2019-2020.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιώργου Γαβαλά, τους φωτισμούς επιμελήθηκε ο Λευτέρης Παυλόπουλος, η παραγωγή είναι της εταιρίας «Λυκόφως» του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου. Συμμετέχουν οι μουσικοί Τάσος Μισιρλής, Γιώργος Ταμιωλάκης, Βαγγέλης Μπάκαλος (τσέλο).

Δείτε επίσης: Επισκέψιμη η Αμφίπολη το 2021

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φτωχός συγγενής