Το σκάνδαλο Ράμμου που αμαύρωσε τις πανελλήνιες εξετάσεις του 1979

Must Read

Στην Ελλάδα της γενικευμένης διαφθοράς και αναξιοκρατίας που κυριαρχεί απο τα πιο ταπεινά στρώματα μέχρι και τα σαλόνια της πολιτικής ελίτ, οι πανελλαδικές εξετάσεις ήταν πάντα ένα τρανό παράδειγμα αξιοκρατίας και ίσως ο πιο αδιάβλητος θεσμός στην χώρα. Αν διάβαζες και έγραφες έμπαινες σε ΑΕΙ. Ωστόσο το 1979 ολόκληρο το οικοδόμημα των πανελλαδικών κινδύνευσε να γκρεμιστεί απο αυτό που έχει μείνει στην ιστορία ως το σκάνδαλο Ράμμου.

Την εποχή εκείνη στην Ελλάδα οι πανελλαδικές εξετάσεις διέφεραν αρκετά από τις σημερινές, πέρα από την διαφορά ύλης και μαθημάτων υπήρχε και μεγάλη διαφορά στον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων. Σήμερα η επιτροπή που ορίζει τα θέματα συνεδριάζει ολονύχτια σε κλειστό χώρο χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο και το πρωί των εξετάσεων τα θέματα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στα εξεταστικά κέντρα της χώρας. Εκείνη την εποχή τα θέματα γράφονταν στο χέρι μία φορά, δύο ημέρες πριν από την ημέρα εξέτασης. Πήγαιναν στα σχολεία με περιπολικά και εκεί φυλάσσονταν.

Ωστόσο ο τότε γενικός διευθυντής του υπουργείου Γ. Ράμμος σκαρφίστηκε μια φοβερή κομπίνα έτσι ώστε να πλουτίσει μέσω της παράνομης πώλησης των θεμάτων σε φροντιστήρια πριν τις εξετάσεις. Ο τρόπος που κατάφερε να μεταδώσει τα θέματα ήταν ο εξής. Κάτω από την κόλλα στην οποία γράφονταν μια φορά χειρόγραφα τα θέματα είχε προσθέσει μια δεύτερη λευκή κόλλα και πίεζε το στυλό του τόσο δυνατά έτσι ώστε τα θέματα να αποτυπωθούν και στο δεύτερο φύλλο.

Στη συνέχεια προέβη μέσω τρίτων στην πώληση των θεμάτων σε φροντιστήρια της Θεσσαλονίκης τα οποία με την σειρά τους έδωσαν τα θέματα λυμένα στους μαθητές τους μια μέρα πριν τις εξετάσεις. Έτσι αυτά τα παιδιά απέκτησαν ένα τρομερό πλεονέκτημα έναντι των συμμαθητών τους με αποτέλεσμα μέχρι και ο πλέον αδιάβαστος να μπορεί να αριστεύσει.

Το σκάνδαλο μαθεύτηκε επειδή οι μαθητές άρχισαν να διαδίδουν μετα την εξέταση πως τα φροντιστήρια τους έπιασαν τα θέματα. Αυτό κίνησε την προσοχή των αρχών κυρίως επειδή παραπάνω απο μία φροντιστηριακή μονάδα σε μία πόλη έπιασε τα θέματα, κάτι το οποίο ήταν προφανώς σχεδόν αδύνατον.

Μετά από σχετική έρευνα η απάτη ξεσκεπάστηκε. Οι πανελλαδικές εξετάσεις στην Θεσσαλονίκη ακυρώθηκαν και τα παιδιά έδωσαν τα μαθήματα που είχαν διαρρεύσει με νέα θέματα. Ο ίδιος ο διευθυντής του υπουργείου διώχθηκε ποινικά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This