Η μέρα που o Πελέ απέβαλε τον διαιτητή!

Must Read

Σε 1363 επίσημους και φιλικούς αγώνες, ο Πελέ, αποβλήθηκε μόλις τρεις φορές. Όχι πως δεν ήταν οξύθυμος, κάθε άλλο, αλλά δύσκολα μπορούσε κάποιος να στείλει στα αποδυτήρια έναν άνθρωπο που έτρωγε το ξύλο της ζωής του μέσα στο γήπεδο από τους αντιπάλους που προσπαθούσαν να τον σταματήσουν. Στα χρόνια της ποδοσφαιρικής του ακμής του «βασιλιά» οι Νοτιοαμερικάνοι ποδοσφαιριστές είχαν… βγάλει όνομα για το σκληρό τους παιχνίδι.

Όμως σε ένα ματς έγινε το απίστευτο. Ο Πελέ απέβαλε τον διαιτητή, ο οποίος νωρίτερα τον είχε αποβάλει!

Τόπος η Κολομβία. Ημερομηνία 17 Ιουλίου 1968. Η Ολυμπιακή ομάδα της χώρας έχει προκριθεί στο Ολυμπιακό τουρνουά στο Μεξικό και στο πλαίσιο της προετοιμασίας της η ομοσπονδία της χώρας καλεί τη Σάντος για φιλικό αγώνα στην Μπογκοτά.

Ο Πελέ ήταν ο σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου κι ας του έλειπε το τρίτο Μουντιάλ που κέρδισε δύο χρόνια αργότερα (1970).

Διαιτητής ορίστηκε ο Γκιγιέρμο Βελάσκεθ, ο καλύτερος στη χώρα εκείνη την εποχή με το υποκοριστικό «Ελ τσάτο». Μικρόσωμος και νευρικός.

Η Ολυμπιακή ομάδα σημείωσε πρώτη γκολ, οι Βραζιλιάνοι υποστήριξαν ότι ο βοηθός διαιτητή είχε υποδείξει σε θέση οφ σάιντ τον σκόρερ, αλλά ο διαιτητής πήρε τη φάση επάνω του.

Ο αμυντικός της Σάντος Αντόνιο Λίμα κλωτσά τον διαιτητή κι αυτός του απαντά με μια γροθιά στο στομάχι. Πριν γίνει διαιτητής ήταν πυγμάχος!

Τα πνεύματα ηρέμησαν, αλλά άναψαν και πάλι επτά λεπτά πριν το τέλος του ημιχρόνου.

Ένα σκληρό μαρκάρισμα στον Πελέ τον έκανε έξω φρενών . Ο διαιτητής δεν είχε δώσει ούτε φάουλ. Πήγε κοντά του και διαμαρτυρήθηκε έντονα.

«Ο Πελέ μου είπε μια μεγάλη βρισιά στα Πορτογαλικά. Δύο εβδομάδες νωρίτερα είχα διαιτητεύσει σε ένα τουρνουά στη Βραζιλία. Ένας ξένος σε άλλο μέρος το πρώτο πράγμα που μαθαίνει είναι οι βρισιές. Κατάλαβα καλά τι μου είπε» αφηγήθηκε χρόνια αργότερα ο διαιτητής στην εφημερίδα «El Tiempo».

Αμέσως του έδειξε το δρόμο προς τα αποδυτήρια. Ο Πελέ υπάκουσε, αλλά το γήπεδο ξεσηκώθηκε. Οι περισσότεροι Κολομβιανοί είχαν πάει να δουν αυτόν να παίζει μπάλα.

Στον αγωνιστικό χώρα τα πράγματα ήταν χειρότερα, 28 άνθρωποι έπαιζαν ξύλο! Ποδοσφαιριστές, προπονητές, οι πάντες…

Ο κόσμος αποδοκίμαζε τον συμπατριώτη του διαιτητή, Χάος…

Οι υπεύθυνοι της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Κολομβίας ανέλαβαν δράση. Για να ικανοποιήσουν το κοινό που είχε πληρώσει «τσουχτερό» εισιτήριο για να δει τον Πελέ αντικατέστησαν τον διαιτητή με τον πρώτο βοηθό του και κάλεσαν τον «Βασιλιά» να συνεχίσει το ματς!

Για την ιστορία η Σάντος νίκησε με 4-2.

Ο Βελάσκεθ πάντως από το γήπεδο πήγε στο γειτονικό αστυνομικό τμήμα και υπέβαλε μήνυση σε ποδοσφαιριστές της Σάντος (όχι στον Πελέ). Έπρεπε να οριστεί δικάσιμος, οι Βραζιλιάνοι έμειναν δύο μέρες παραπάνω στην Κολομβία μέχρι να δώσουν κάποια χρήματα στον διαιτητή και να αποσύρει τις καταγγελίες.

Πολλά χρόνια αργότερα, ο διαιτητής, δήλωσε στο περιοδικό της πατρίδας του «Soho» ότι δεν μετάνιωσε για την απόφασή του και θα έκανε το ίδιο και πάλι.

Οι δυο τους, Πελέ και διαιτητής, χρόνια αργότερα βρέθηκαν στο Μαϊάμι. Εκείνος διαιτητής και ο Πελέ ποδοσφαιριστής στον Κόσμο της Νέας Υόρκης. Μετά το ματς μάλιστα ο Πελέ του ζήτησε την κόκκινη κάρτα του για ανάμνηση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This