Συμβουλές για αποφυγή της τροφικής δηλητηρίαση

Must Read

Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από κατανάλωση τροφίμων τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν μολυνθεί από βακτήρια, όπως η σαλμονέλα, ή κάποιον ιό, όπως ο norovirus.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό, διάρροια, η οποία μπορεί να περιέχει αίμα ή βλέννα, κράμπες στο στομάχι και πόνο στην κοιλιακή χώρα, έλλειψη ενέργειας και αδυναμία, απώλεια όρεξης, πυρετό, μυϊκούς πόνους και ρίγη.

Το φαγητό μπορεί να μολυνθεί επειδή δεν μαγειρεύτηκε αρκετή ώρα, δεν αποθηκεύτηκε σωστά ή το ήδη μαγειρεμένο δεν αναθερμάνθηκε επαρκώς. Τα πιο ευάλωτα τρόφιμα είναι: ωμά κρέας, πουλερικά, αβγά, οστρακοειδή, μη παστεριωμένο γάλα, μαγειρεμένα αλλαντικά, πατέ, μαλακά τυριά και προσυσκευασμένα σάντουιτς. Δέκα χρήσιμες συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης μόλυνσης στα τρόφιμα.

1 Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό πριν αρχίσετε να μαγειρεύετε για να μη μεταφέρετε μικρόβια στα τρόφιμα.

2 Αποστείρωση των επιφανειών που θα χρησιμοποιήσετε

3 Τακτοποίηση του ψυγείου. Τα ήδη ψημένα φαγητά δεν διατηρούνται πέραν των τριών με τεσσάρων ημερών μετά το μαγείρεμα.

4 Διατήρηση του εξοπλισμού της κουζίνας σας καθαρό. Καθαρίστε και εντός και εκτός των συσκευών.

5 Καλό ξέπλυμα των φρούτων και των λαχανικών.

6 Διαχωρισμός των τροφίμων κατά τη διάρκεια των αγορών. Τοποθετήστε τα ωμά θαλασσινά, πουλερικά, κρέατα σε ξεχωριστές σακούλες από τα υπόλοιπα ψώνια.

7 Χρήση διαφορετικών ξύλων κοπής. Σημαντικό είναι να μην τοποθετήσετε ψημένο φαγητό σε πιάτο ή ξύλο κοπής όπου προηγουμένως υπήρχαν ωμά τρόφιμα.

8 Χρήση θερμομέτρου για τρόφιμα όταν μαγειρεύετε. Τα πιάτα με θαλασσινά, κρέας, πουλερικά και αβγά θα πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής.

9 Ελεγχος της εσωτερικής θερμοκρασίας των θαλασσινών, του κρέατος, των πουλερικών και των αβγών. Για την ασφάλεια και την ποιότητα, αφήστε το κρέας μετά το ψήσιμο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον τρία λεπτά προτού το κόψετε ή το καταναλώσετε.

10 Διατηρήστε τα παγωμένα τρόφιμα στους κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου και τα ζεστά τρόφιμα σε πάνω από τους 60 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This