Tι πρέπει να προσέξετε για τις τροφικές δηλητηριάσεις

Must Read

Η τροφική δηλητηρίαση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Δεν είναι συνήθως σοβαρές, και οι περισσότεροι άνθρωποι το ξεπερνούν μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς θεραπεία.

  • Aπό τη Σοφία Τικταμπανίδη

Στις περισσότερες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης η τροφή έχει μολυνθεί από: α) βακτήρια, όπως σαλμονέλα ή Escherichia coli (E.coli), β) ιό, όπως ο norovirus.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης αρχίζουν συνήθως μέσα σε μία έως δύο ημέρες από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, αν και μπορεί να αρχίσουν, επίσης, μεταξύ μερικών ωρών ή και αρκετές εβδομάδες αργότερα.

Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν: Αίσθημα αδιαθεσίας (ναυτία), έμετος, διάρροια, η οποία μπορεί να περιέχει αίμα ή βλέννα, κράμπες στο στομάχι και πόνο στην κοιλιακή χώρα, έλλειψη ενέργειας και αδυναμία, απώλεια της όρεξης, πυρετός, μυϊκοί πόνοι και ρίγη.
Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά τα συμπτώματα θα περάσουν σε λίγες ημέρες και θα κάνει μια πλήρη αποκατάσταση.

Πώς τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν;

Το φαγητό μπορεί να μολυνθεί σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής, μεταποίησης ή κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει μολυνθεί γιατί:

  • Δεν μαγειρεύτηκε αρκετή ώρα (ιδιαίτερα πιάτα που περιέχουν κρέας).
  • Δεν αποθηκεύτηκε σωστά.
  • Το ήδη μαγειρεμένο φαγητό δεν αναθερμάνθηκε επαρκώς.

Ποια τρόφιμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ανάπτυξη βακτηριών ή ιών, αν δεν διαχειρίζονται, αποθηκεύονται ή μαγειρεύονται σωστά;

  • Το ωμό κρέας και τα πουλερικά.
  • Τα ωμά αβγά.
  • Τα ωμά οστρακοειδή.
  • Το μη παστεριωμένο γάλα.
  • Τα «έτοιμα προς κατανάλωση» τρόφιμα, όπως τα μαγειρεμένα αλλαντικά, το πατέ, τα μαλακά τυριά και τα προσυσκευασμένα σάντουιτς.

10 χρήσιμες συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης μόλυνσης στα τρόφιμα

Καθαριότητα

1 Πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό.

2 Αποστείρωση των επιφανειών. Χρησιμοποιήστε σαπούνι και ζεστό νερό για την αποστείρωση των επιφανειών που θα χρησιμοποιήσετε.

3 Τακτοποίηση του ψυγείου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Πετάξτε τα τρόφιμα που δεν μπορούν πλέον να καταναλωθούν (όπως γάλα και γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά) και βρίσκονται στο ψυγείο.
Τα ήδη ψημένα φαγητά δεν διατηρούνται πέραν των 3-4 ημερών μετά το μαγείρεμά τους. Προσοχή! Δεν πρέπει να διατηρείτε στο ψυγείο ωμά πουλερικά και κιμά κρέατος πέραν της μίας με δύο ημέρες.

4 Διατήρηση του εξοπλισμού της κουζίνας σας καθαρό. Καθαρίστε και εντός και εκτός των συσκευών.

5 Καλό ξέπλυμα των φρούτων και λαχανικών. Ξεπλύνετε προσεκτικά με άφθονο νερό τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά πριν από την κατανάλωσή τους ή την κοπή τους ή το μαγείρεμά τους.

Διαχωρισμός

6 Διαχωρισμός των τροφίμων κατά τη δάρκεια των αγορών. Τοποθετήστε τα ωμά θαλασσινά, πουλερικά, κρέατα σε ξεχωριστές σακούλες από τα υπόλοιπα ψώνια. Στο ψυγείο θα πρέπει να βρίσκονται στο πιο χαμηλό ράφι έτοιμα για μαγείρεμα.

7 Χρήση διαφορετικών ξύλων κοπής. Σημαντικό είναι να μην τοποθετήσετε ψημένο φαγητό σε πιάτο ή ξύλο κοπής όπου προηγουμένως υπήρχαν ωμά τρόφιμα.

Μαγείρεμα και ψύξη

8 Χρήση θερμομέτρου για τρόφιμα όταν μαγειρεύετε. Τα πιάτα με θαλασσινά, κρέας, πουλερικά και αβγά θα πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής.
9 Ελεγχος της εσωτερικής θερμοκρασίας των θαλασσινών, του κρέατος, των πουλερικών και των αβγών.

Για την ασφάλεια και την ποιότητα, αφήστε το κρέας μετά το ψήσιμο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 3 λεπτά προτού το κόψετε ή το καταναλώσετε.
10 Διατήρηση των τροφίμων σε σωστή θερμοκρασία. Διατηρήστε τα παγωμένα τρόφιμα στους 5 βαθμούς Κελσίου και κάτω.

Διατηρήστε τα ζεστά τρόφιμα στους 60 βαθμούς Κελσίου και πάνω. Τα τρόφιμα δεν είναι πλέον ασφαλή για κατανάλωση όταν παραμείνουν στην επικίνδυνη ζώνη των 4-60 βαθμών Κελσίου για περισσότερες από δύο ώρες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This