Κακοκαιρία «Avgi»: Κλειστά σχολεία και (σύσταση για) τηλεργασία στις περιοχές όπου θα «χτυπήσει» ο χιονιάς

Σε Αττική, Εύβοια και Βοιωτία εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα - Σε πλήρη ετοιμότητα και η Κρήτη

Must Read

Κλειστά σχολεία, τηλεκπαίδευση και τηλεργασία φέρνει η κακοκαιρία «Avgi», αναβιώνοντας -έστω προσωρινά- εποχές πανδημίας Covid-19, με τον κρατικό μηχανισμό να έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, με την ελπίδα αυτή τη φορά να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τις επικαιροποιημένες μετεωρολογικές προβλέψεις, έχει ανακοινωθεί ότι αύριο Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, θα παραμείνουν κλειστά τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στους εξής οκτώ δήμους της Αττικής: Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και Παλλήνης (μόνο στην περιοχή της Ανθούσας).

Σύμφωνα με τα όσα επισήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, βρίσκεται σε επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας, με δημάρχους της Εύβοιας και της Βοιωτίας, καθώς και περιφερειάρχες, για τη διεξαγωγή τηλεκπαίδευσης στα σχολεία που δεν θα λειτουργήσουν δια ζώσης. Οι σχετικές αποφάσεις αποσκοπούν στην προστασία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικού προσωπικού από ενδεχόμενους κινδύνους μετακίνησης, από και προς τις σχολικές μονάδες.

Σε σχετικές δηλώσεις του, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε: «Σε απόλυτη συνεννόηση με τους Δήμους και τα συναρμόδια υπουργεία, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των σχολικών κοινοτήτων. Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με κάθε πρόσφορο τρόπο και κάθε διαθέσιμο μέσο, για όσο και όπου χρειαστεί. Συντονισμένα και μεθοδικά, δουλεύουμε για τον μετριασμό των συνεπειών του χιονιά και την προστασία των πολιτών».

Σύσταση για τηλεργασία

Στο μεταξύ, σύσταση για τηλεργασία για αύριο Τρίτη, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε Εύβοια, Βοιωτία, αλλά και στους δήμους Μάνδρας – Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και Παλλήνης της περιφέρειας Αττικής, έκανε σήμερα ο Βασίλης Κικίλιας.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ανακοινώθηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων βαρέως τύπου στην Εθνική Οδό από τα Μάλγαρα μέχρι την Αθήνα, από σήμερα στις 8μ.μ. έως και την Τετάρτη στις 10π.μ., κάτι που αποφασίστηκε στην σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για την κακοκαιρία «AVGI». «Η σύσταση για την αυριανή ημέρα, για όλους αυτούς που δεν έχουν λόγο μετακίνησης, είναι να μην κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα ούτε στο λεκανοπέδιο της Αττικής -και φυσικά στο κομμάτι που προανέφερα της Εθνικής Οδού- και να είναι προσεκτικοί, γιατί υπάρχουν προβλέψεις για πιθανές κατά περιόδους χιονοκαταιγίδες και για ακραίους ανέμους 9 και 10 μποφόρ. Νομίζω ότι, όσοι μπορούμε, να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις μας γι’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, περίπου των 24 ωρών, με μία επανεξέταση για το πώς θα είναι τα πράγματα το πρωί της Τετάρτης», δήλωσε σχετικά ο υπουργός.

Για την Κρήτη, που η διάρκεια της κακοκαιρίας φαίνεται να είναι και λίγο μεγαλύτερη, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι χρειάζεται προσοχή και συνέστησε αποφυγή των μετακινήσεων σε περιοχές του νομού Χανίων και του νομού Ρεθύμνης. «Υπάρχει ένα ιδιαίτερο σχέδιο για την Κρήτη το οποίο αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, την ΕΛΑΣ αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία», σημείωσε ο κ. Κικίλιας. «Όπως είπα και χθες, πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα, και σοβαρότητα και να προσπαθήσουμε να είμαστε προσεκτικοί γι΄ αυτές τις επόμενες ώρες. Αν και εφόσον αλλάξει κάτι θα υπάρξει κι άλλη ενημέρωση», κατέληξε ο υπουργός.

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία στην Κρήτη

Σε επιφυλακή βρίσκεται το σύνολο του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στα Χανιά, μετά και την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες.

Από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώθηκε ότι εν όψει της επικείμενης κακοκαιρίας, συστήνεται στον πληθυσμό, αλλά και τους επισκέπτες της ΠΕ Χανίων, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες τις επόμενες ημέρες.

Επίσης, συστήνεται σε πολίτες που χρήζουν ιατρικής ή νοσοκομειακής περίθαλψης και κατοικούν σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές, για το τριήμερο 30/1 έως και 2/2 ή έχουν προγραμματισμένες επεμβάσεις ή κάνουν αιμοκάθαρση, εάν φυσικά έχουν τη δυνατότητα, από σήμερα Δευτέρα 29/1, να μετακινηθούν σε κατοικίες κοντά στην πόλη των Χανίων σε χαμηλό υψόμετρο.

Σε επιφυλακή θα βρίσκονται και οι υπηρεσίες του Δήμου Χανίων, έπειτα από απόφαση του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα σε επιφυλακή θα βρίσκονται:

Η Πολιτική Προστασία και ο Πυροσβεστικός Σταθμός του Δήμου Χανίων, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Καθαριότητας και Πρασίνου, καθώς και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων. Επιπλέον, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν, εκτάκτως από σήμερα και όλο το εικοσιτετράωρο, έως και την Τετάρτη 31/01/2024, θα παραμείνει ανοιχτό το Νυχτερινό Καταφύγιο Αστέγων Χανίων.

Ανακοινώσεις με οδηγίες προς τους πολίτες εξέδωσαν και οι Δήμοι Πλατανιά, Αποκορώνου, Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου.

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε χιονισμένο ή παγωμένο οδικό δίκτυο και την αποφυγή πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται, τα οχήματα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους, ώστε να είναι εφικτή η άμεση τοποθέτηση και χρήση τους όπου απαιτηθεί, από την 22:00 ώρα σήμερα (29.01.2024) στις παρακάτω περιοχές:

Περιφερειακή Ενότητα Χανίων:

  • Επαρχιακή οδός Χανιά-Φουρνέ-Ομαλός δια Λάκκων, αμέσως μετά την τοπική κοινότητα Φουρνέ έως Ομαλό.
  • Επαρχιακή οδός Χανιά-Μεσκλά-Θέρισο, αμέσως μετά τη Τοπική κοινότητα Φουρνέ έως Θέρισο.
  • Επαρχιακή οδός Βρύσσες-Ασκύφου-Χώρας Σφακίων, από Κράπη έως Ίμπρο.

Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου:

Σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Ανωγείων και των τοπικών κοινοτήτων Αξού, Λιβαδίων και Ζωνιανών Δήμου Μυλοποτάμου.

Στην επαρχιακή οδό, από την τοπική κοινότητα Σπηλίου έως την τοπική κοινότητα Γερακάρι.

Σε όλο το οδικό δίκτυο της τοπικής κοινότητας Μυριοκεφάλων και στην επαρχιακή οδό από την τοπική κοινότητα Μυριοκέφαλα έως διασταύρωση με Βιλανδρέδο.

Σε όλο το οδικό Δίκτυο των τοπικών κοινοτήτων Γερακάρι, Βρύσες και Άνω Μέρους Δήμου Αμαρίου.

Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου:

Στο σύνολο του οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου:

Στο σύνολο του οδικού δικτύου του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Μαρουσάκης: Τα… SOS της κακοκαιρίας «Avgi»

Την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Avgi», που άρχισε να σαρώνει τη χώρα, πλήττοντας και την Αττική, μέσα από έξι ερωτήσεις και απαντήσεις αναλύει ο γνωστός μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε ανάρτησή του στο Facebook ενημερώνοντας σε ποιες περιοχές θα χιονίσει.

Η ανάρτησή του έχει ως εξής:

«Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 6 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1. ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΤΟΜΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ
Πολικές αέριες μάζες κινούμενες από τα βόρεια βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης προς την περιοχή μας (πρώτος χάρτης), θα προκαλέσουν ραγδαία επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα χιόνια ή το χιονόνερο, τους τοπικά πολύ θυελλώδεις βοριάδες και σαφώς τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

2. ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΑΦΟΡΑ ΑΥΤΗ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ
Περιοχές που βρίσκονται ανατολικότερα της οροσειράς της Πίνδου και νοτιότερα της Χαλκιδικής θα δεχτούν την επίδραση αυτού του κύματος κακοκαιρίας. Είναι γενικά περιοχές που «βλέπουν» προς το Αιγαίο ή που βρέχονται από αυτό. Αυτή η εξέλιξη προκύπτει αφενός από τη μετατόπιση της πολικής αέριας μάζας και αφετέρου με το πως αυτή αλληλεπιδρά με την τοπογραφία της χώρας μας.

Αυτή η πολική αέρια μάζα για να δώσει τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων, του χιονόνερου αλλά και των βροχών θα πρέπει να πάρει υγρασία μέσα από το Αιγαίο, να σχηματίσει σύννεφα και στη συνέχεια να εναποθέσει αυτά τα υδατώδη κατακρημνίσματα στις περιοχές όπου θα κινηθούν αυτοί οι νεφικοί σχηματισμοί. Η οροσειρά της Πίνδου από την άλλη λειτουργεί σαν “φράχτης” κι εμποδίζει την περεταίρω μετατόπιση δυτικότερα των φαινομένων. Έτσι ο αέρας που φτάνει στα δυτικά καθώς κατέρχεται από τις δυτικές πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου φτάνει πολύ ξηρός έχοντας αφήσει τα ποσά υγρασίας που προηγουμένως απέκτησε από το Αιγαίο στις προσήνεμες βουνοπλαγιές της οροσειράς.
Στον δεύτερο χάρτη μας όπου απεικονίζεται η νεφοκάλυψη διακρίνουμε τον μηχανισμό που μόλις περιγράψαμε.

3. ΣΕ ΠΟΙΑ ΥΨΟΜΕΤΡΑ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ
Στον τρίτο χάρτη μας διακρίνονται με τις λευκές αποχρώσεις οι περιοχές που θα δεχτούν χιονοπτώσεις ενώ με τις αριθμητικές τιμές σημειώνονται και τα ενδεικτικά υψόμετρα χωρίς αυτό βέβαια να είναι και απόλυτο.
Θα δούμε τον χορό των χιονονιφάδων να στήνεται και πάνω από τη θάλασσα, περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας να βάζουν πολλά εκατοστά χιονιού και χαμηλά, και την Κρήτη να βάζει πολλά εκατοστά χιονιού σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

4. ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΦΥΣΑ ΠΟΛΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ
Οι πολικές αέριες μάζες καθώς θα αλληλεπιδράσουν με θερμότερες θα δημιουργήσουν αυτό που λέμε στη Μετεωρολογία έντονη θερμοβαθμίδα (μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας) που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε έντονη βαροβαθμίδα (μεγάλη διαφορά πίεσης) και αλληλεπιδρώντας οι παράγοντες αυτοί με την τοπογραφία της χώρας μας θα δημιουργήσουν πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους όπως διακρίνουμε και στον τέταρτο χάρτη μας με τις πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις.

5. ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η περιοχή της Αττικής θα δεχτεί χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (500 περίπου μέτρα και πάνω), ενώ προς τα βόρεια τμήματα θα δούμε χιονοπτώσεις και πιο χαμηλά με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 300 με 400 μέτρα και πάνω.

Ο λόγος που διατηρούνται τα υψόμετρα χιονόπτωσης σχετικά υψηλά ιδιαίτερα για τμήματα που βρίσκονται από Κηφισιά – Μαρούσι και κάτω, είναι ο βορειοανατολικός άνεμος ο οποίος θα μεταφέρει υγρασία και θερμότητα από το Αιγαίο και που στην ουσία θα μας προστατεύσει από επικίνδυνες και ακραίες καταστάσεις.

Αξίζει όμως να εστιάσουμε την προσοχή μας στο βορειοδυτικό τόξο του νομού, γύρω δηλαδή από Κιθαιρώνα και δυτική Πάρνηθα όπου εκεί ο βορειοανατολικός άνεμος δεν θα ασκεί τέτοια επίδραση οπότε θα δούμε πυκνό χιόνι και με διάρκεια και μάλιστα σε πολύ πολύ χαμηλά υψόμετρα σχεδόν ημιπεδινές περιοχές.
Ο πέμπτος χάρτης μας αποτυπώνει όσα αναλύσαμε μόλις.

6. ΠΟΤΕ ΕΚΤΟΝΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΟΛΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
Για περιορισμό και εξασθένιση του κύματος χιονοκαιρίας θα μπορούμε να μιλάμε από το μεσημέρι της Τετάρτης με εξαίρεση την περιοχή της Κρήτης όπου εκεί τα φαινόμενα θα επιμείνουν ένα 24ωρο ακόμη, δηλαδή μέχρι και την Πέμπτη.»

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This