17/5/2022

Σκανδαλώδης ρύθμιση: Το Δημόσιο θα χαρίσει χρέη 4,8 εκατ. στους Τούρκους;

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Οι νέοι ιδιοκτήτες που αγόρασαν κοψοχρονιά την ελληνική εταιρεία «Καλλιμάνης», απαιτούν τώρα «κούρεμα» 87% στα χρέη!

Την ερχόμενη Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022, το Πρωτοδικείο Αιγαίου θα αποφασίσει την αίτηση εξυγίανσης που υπέβαλε η πρώην ελληνική επιχείρηση Καλλιμάνης, αφού πλέον ανήκει στην τουρκική εταιρία Dardanel. Το σχέδιο των Τούρκων θέλει γενναίο «κούρεμα» οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Το πλάνο αποπληρωμής των «κουρεμένων» οφειλών προβλέπει πως, από τα 5.500.000 ευρώ που χρωστά η εταιρία σε φόρους και τέλη, θα πληρώσει εφάπαξ 693.641 ευρώ. Αντίστοιχη διαγραφή, ήτοι 87,64%, προβλέπεται και για το άνοιγμα που έχει προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης. Άγνωστο παραμένει, ωστόσο, ποια στάση θα τηρήσουν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, εάν δηλαδή θα δεχτούν τόσο μεγάλες απώλειες.

Η εταιρία Καλλιμάνης, που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα των αλιευμάτων, εξαγοράστηκε από τουρκικά συμφέροντα το 2021, θέτοντας το θέμα της τουρκικής διείσδυσης σε πρώτο πλάνο. Οι Τούρκοι εξαγόρασαν την εταιρία μέσω διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες και πέτυχαν 90% μείωση των οφειλών, δίνοντας έτσι 6.200.000 ευρώ και διασφαλίζοντας την αλιευτική τους δραστηριότητα σε όλο το Αιγαίο.

Όπως -σωστά- είχε επισημάνει ο επιχειρηματίας Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ήταν τόση η ανάγκη για τα 6.200.000 ευρώ, ώστε να ξεπουλήσουν έναν τέτοιο χώρο. Αυτή είναι η οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνει η σημερινή Ελλάδα. Αυτό το τοπίο σήμερα στην Ελλάδα, όπου ξεπουλάνε οι επιχειρηματίες ό,τι υπάρχει στη Δύση και στην Τουρκία, είναι ένα βήμα προς τον εθνικό αφανισμό, ο οποίος συντελείται με τη συνεργασία και την ευθύνη πολιτικών και τεχνοκρατών.

Ο επενδυτής πάντως, μέσω της Dardanel Greece, έχει αρχίσει την παραγωγή και τις πωλήσεις. Για την οικογένεια του Niyazi Önen η απόκτηση της εταιρίας Καλλιμάνης είναι βαρύνουσας σημασίας, διότι αποκτά παραγωγική βάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια περίοδο μάλιστα που η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. «Η εξαγορά της εταιρίας Καλλιμάνης θα επηρεάσει σημαντικά τον όγκο των εξαγωγών μας» δήλωσε πρόσφατα ο ίδιος.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Dardanel Greece, η έδρα της οποίας έχει μεταφερθεί στον Δήμο Αιγιαλείας στην περιοχή Ελίκη, όπου βρίσκεται η εταιρία Καλλιμάνης, στην εκπνοή του 2021 προχώρησε σε ακόμη μια αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, κατά 1.592.714 ευρώ. Πλέον αυτό ανέρχεται σε 7.642.714 ευρώ. Οι επαφές της Dardanel Onentas Gida Sanayi AS με την Καλλιμάνης και τις πιστώτριες τράπεζες αυτής άρχισαν πριν από τρία χρόνια, μετά το ναυάγιο με την Pillarstone.

Πώς χάθηκε άλλος ένας «εθνικός πρωταθλητής»

Η Καλλιμάνης, που ιδρύθηκε το 1956, τα τελευταία χρόνια από market leader στην ελληνική αγορά των κατεψυγμένων αλιευμάτων, με μερίδιο 25% και κύκλο εργασιών άνω των 42.000.000 ευρώ πριν από λίγα χρόνια, όταν φιγούραρε στο top 40 των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου τροφίμων και ποτών και απασχολούσε 150 άτομα προσωπικό, έχει γίνει σκιά του εαυτού της.

Niyazi Önen

Tο 2016 (σ.σ. τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός που έχει αναρτηθεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο) οι πωλήσεις της είχαν υποχωρήσει στα 31.900.000 ευρώ, από 39.383.000 ευρώ που ήταν το 2015 και 41.178.000 ευρώ που ήταν το 2014. Ενώ οι ζημιές της διαμορφώθηκαν το 2016 στα 4.149.000 ευρώ, από ζημιές 7.574.000 ευρώ το 2015 και 5.172.000 ευρώ το 2014. Επίσης, το 2016 δεν προέβη στην τήρηση των προβλεπόμενων από τις συμβάσεις ομολογιακών δανείων, ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της κατά την 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους είχε καταστεί αρνητικό. Το ποιο είναι σήμερα το αποτύπωμα της Καλλιμάνης παραμένει άγνωστο, αφού δεν έχει αναρτηθεί τα τελευταία χρόνια κανένας πρόσφατος ισολογισμός της στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Η τουρκική εταιρία Dardanel ιδρύθηκε το 1984 από τον Niyazi Önen (γεννήθηκε στο Çanakkale το 1950), που σπούδασε στη Σχολή Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και είναι και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Çanakkale Dardanelspor. Σήμερα, κοντά τέσσερις δεκαετίες μετά, είναι από τους μεγαλύτερους παίκτες κονσερβοποιημένων ψαριών, κυρίως τόνου, κατεψυγμένων θαλασσινών, αλευριού ψαριών, κονσερβοποιημένων και κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών, κατεψυγμένων έτοιμων τροφίμων, τροφών για κατοικίδια, κ.ά. στη γείτονα.

Επίσης, ασχολείται με τη διαχείριση ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων αποθήκευσης και συσκευασίας, διαθέτει εργοστάσιο στο Çanakkale, στο οποίο απασχολούνται 1.000 γυναίκες και εισήλθε και στον κλάδο της εστίασης με το σήμα Dardenia. Σύμφωνα με την οικογένεια Önen, η Dardanel, που αγοράζει ετησίως 25.000 τόνους ψάρια, τα οποία επεξεργάζεται, ελέγχει μερίδιο 60% στην επώνυμη αγορά κονσερβοποιημένων ψαριών στην Τουρκία και την τελευταία πενταετία ο όμιλός της έχει αυξήσει τις πωλήσεις του κατά 30%. Εκτός από τον Niyazi Önen, στην εταιρία ενεργό ρόλο έχουν ο 31 ετών γιος του Mehmet Önen, που είναι διευθύνων σύμβουλος και η κόρη του Ayşe Önen.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθε πώς κερδίζεις πληρώνοντας το λογαριασμό ρεύματος ή φυσικού αερίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ γιόρτασε τα 10 χρόνια της!

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Μαΐου 2022 η 10ετής επετειακή εκδήλωση από...

Περιπλέκεται η κατάσταση γύρω από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Επιβραδύνονται οι εξελίξεις και περιπλέκεται η κατάσταση γύρω από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της...

Εγκαινιάστηκε το πρότυπο Κατάστημα της Παγκρήτιας Τράπεζας στο Ηράκλειο

Τα εγκαίνια του νέου πρότυπου καταστήματος της Τράπεζας πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπίσκοπος Κρήτης...

Δημοσίευμα-«φωτιά»: Οι 8 Έλληνες εφοπλιστές που έκαναν «χρυσές» δουλειές με ρωσικό πετρέλαιο τον Απρίλιο

«Η Ελλάδα τριπλασίασε τον όγκο μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου σε σχέση με το προηγούμενο έτος»

Οδυσσέας Αθανασίου: Ο άνθρωπος που γελοιοποίησε την Lamda και το project του Ελληνικού

Είναι το πιο διαφημισμένο project των τελευταίων δεκαετιών. Από έναν μεγάλο όμιλο και την...

Σοκ για τις επιχειρήσεις! Δεν θα λάβουν αναδρομική επιστροφή της ρήτρας – Ποιοι μένουν εκτός επιδόματος

«Άνθρακας» οι υποσχέσεις Μητσοτάκη - Το ποσό της επιδότησης ξεκινάει από 18 ευρώ και δεν θα είναι για όλους

Εγκρίθηκε η Aύξηση Mετοχικού Κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας

Σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Παγκρήτιας Τράπεζας...

Intrakat: Υπογραφή της σύμβασης του έργου ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας-Βόλου

Υπεγράφη μεταξύ της Intrakat και της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ η σύμβαση του έργου «Κατασκευή ηλεκτροκίνησης,...

Παγκρήτια Τράπεζα: Εγκρίθηκε η αύξηση Mετοχικού Κεφαλαίου

Σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Παγκρήτιας Τράπεζας...

Πώς οι εταιρείες Endless και Vitex έκαναν άλματα προόδου εν μέσω πανδημίας

Η πολύτιμη βοήθεια του προγράμματος σε δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις Επιτυχημένη πορεία και μάλιστα εν μέσω...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Eurovision: Η Ευρώπη στήριξε τους Ουκρανούς, ενώ το 1976 έστησε στον τοίχο τη Μαρίζα Κωχ για την τουρκική εισβολή

Eurovision με επιλεκτική... αμνησία, γεωπολιτικά παιχνίδια, ισπανικό οφθαλμόλουτρο και...

Απογειώθηκε η οικονομία της Ρωσίας, βουλιάζει αυτή της Ευρώπης!

Ρεκόρ επταετίας στις εξαγωγές πετρελαίου τον Απρίλιο, πλεόνασμα πάνω από 11 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό το α’' τετράμηνο και ανεπαίσθητη ακρίβεια

Φωτογραφία που δημοσίευσε η NASA από τον Άρη δίνει τροφή σε νέες θεωρίες…

Σάλο προκάλεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η φωτογραφία που...

Έχασε τα λόγια του ο Μητσοτάκης με την ερώτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου

Κρύος ιδρώτας έλουσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά  την ερώτηση...

Πάγωσε το πανελλήνιο με την πρώτη συνέντευξη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC φιλοξενήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην...

Η αντίδραση της μάνας της Καρολάιν για την καταδίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου

Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε από το ΜΟΔ ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος...

Άγριο bullying στον Μάκη λίγο πριν δώσει τέλος στη ζωή του – Τι αποκαλύπτουν συμμαθητές του

«Του πετούσαν νεράντζια, τον έφτυναν, του πετούσαν νερό και του έλεγαν ''θα σε μαχαιρώσω''» - Τα δύο σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές

Οι Αμερικανοί «βάφτισαν» τον Έλληνα Πρωθυπουργό

Ένα… απρόοπτο συνέβη κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ