Στη «μέγγενη» των τραπεζών 14 εισηγμένες

Εταιρείες-κολοσσοί με χρέη εξαρτώνται από τις... διαθέσεις των «συστημικών» μάνατζερ, που έχουν μπλοκάρει την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους

Must Read

Στο έλεος των τραπεζών βρίσκονται έως σήμερα 14 εισηγμένες επιχειρήσεις του Χρηματιστηρίου, καθώς λόγω δανειακών χρεών οι τράπεζες έχουν θέση βασικού μετόχου, με ελάχιστο ποσοστό 5%.

Πρόκειται για μία σοβαρή στρέβλωση, καθώς μιλάμε για το 8,5% των εισηγμένων, αφού οι συγκεκριμένες εταιρίες είναι δεμένες στο άρμα και στις διαθέσεις του εκάστοτε manager των τραπεζών, που εγκλωβίζει την επιχείρηση και δεν της επιτρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της (καθώς συνήθως θέτουν veto οι υφιστάμενες τράπεζες και μπλοκάρουν τις διαδικασίες για εξυγίανση των εταιριών, εφόσον δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους).

Ποιες είναι οι εισηγμένες στις οποίες έχουν μεγάλα ποσοστά τα πιστωτικά ιδρύματα; Η Creta Farms, η SATO, η ΑΕΓΕΚ, η ANEK, η Byte, η Frigoglass, η ΚΕΚΡΟΨ, η Space Hellas, η Attica Συμμετοχών, η MIG, η Mermeren Kombinat, η Trastor, η Καραμολέγκος και η Alpha Trust Ανδρομέδα.

Τα «ζόμπι»

Στις παραπάνω εισηγμένες υπάρχουν και εταιρίες που χαρακτηρίζονται ζόμπι, δηλαδή είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οδηγούνται σε χρεοκοπία. Με βάση τη σημερινή εικόνα των
ελληνικών τραπεζών, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν περισσότερες από 30.000 ελληνικές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται ήδη στο πελατολόγιό τους είτε αφορούν νέες.

Αν εκκαθαριστούν οι επιχειρήσεις «ζόμπι», τότε μπορούν να δανείσουν επιπλέον 10.000 υγιείς επιχειρήσεις, ενώ οι χρηματοδοτήσεις μπορεί να αυξηθούν κατά 40 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από την απελευθέρωση κεφαλαίων μεταξύ ιδιωτών, τη μείωση προβλέψεων και εποπτικού κόστους για τις τράπεζες και την ενεργοποίηση δανείων ύψους 10 δισ. ευρώ.

Έτσι, η παραπάνω πρόβλεψη για χρηματοδότηση σε έως 30.000 επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να αυξηθεί σε 40.000 επιχειρήσεις, διευρύνοντας τη διασπορά επενδύσεων και ενίσχυσης της απασχόλησης σε περισσότερους κλάδους.

Ποιες είναι οι εταιρίες

* Creta Farms. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις εισηγμένης που έχει μεγάλο θέμα με τις τράπεζες είναι η Creta Farms. Σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο της Creta Farms η Εθνική Τράπεζα ελέγχει το 31,17%, η Τράπεζα Πειραιώς καλύπτει το 10,17%, η Eurobank ελέγχει το 8,84% και η Alpha Bank κατέχει το 7,93%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μετοχή της εταιρίας παραμένει σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης για 22 μήνες.

Το οικονομικό ημερολόγιο του 2021 παραμένει ανενεργό από το ημερολογιακό οικονομικό έτος 2018. Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη της Creta Farms, η Impala Hellas προβλέπει για το 2021 κύκλο εργασιών στα 90.000.000 ευρώ και αύξηση του μεριδίου αγοράς από το 20% στο 24%.

* Στην εταιρία Sato, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, η Εθνική ελέγχει το 23,74% του μετοχικού κεφαλαίου, η Alpha Bank καλύπτει το 16,9% και η Eurobank έχει το 10,37% του μετοχικού κεφαλαίου.

* Στην ΑΕΓΕΚ τα πράγματα είναι δραματικά, αφού η εταιρία δεν ανακοίνωσε μέχρι σήμερα οικονομικές καταστάσεις για το 2020 και ουσιαστικά είναι σε φάση αποδόμησης, με δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα. Στην πάλαι ποτέ ισχυρή τεχνική εταιρία η Τράπεζα
Πειραιώς ελέγχει το 19,38% και η Alpha Bank ελέγχει το 17,75%.

* Στη Byte Computes, που δείχνει ανάκαμψη λόγω των έργων πληροφορικής, η Alpha Bank ελέγχει το 13,03%.

* Στη Frigoglass συνεχίζονται οι χαμηλές οικονομικές πτήσεις λόγω αρνητικών επιδόσεων σε Ελλάδα. Στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας συμμετέχει με ποσοστό 5,95% η Alpha Bank.

* H Space Hellas έχει επίσης την Alpha Bank στο μετοχικό της κεφάλαιο με ποσοστό 19,33%.

* Για την MIG η οικονομική εικόνα παραμένει δύσκολη και νεφελώδης. Η Τράπεζα Πειραιώς ελέγχει το 31,19% του μετοχικού της κεφαλαίου και το ζήτημα είναι εάν τελικά θα βρεθεί αγοραστής για το μεγάλο ύψος δανείων.

* Στην αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος η Εθνική Τράπεζα ελέγχει το 8,02% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η εταιρία σχεδιάζει νέα παραγωγική μονάδα συσκευασμένου – τυποποιημένου ψωμιού και χώρους αποθήκευσης και διανομής σε πρώην οικόπεδο της ΑΓΝΟ. Η επένδυση, μέσω της οποίας ο στόχος είναι η μείωση του κόστους στην παραγωγική διαδικασία, θα αγγίξει τα 27.300.000 ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου.

* Στην Trastor η πλειοψηφία της εταιρίας ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς, που ελέγχει το 44,77% του μετοχικού της κεφαλαίου. Κατά τη χρήση 2020 ο όμιλος Trastor απέκτησε εφτά ακίνητα, συνολικής αξίας 61.100.000 ευρώ.

* Στη Mermeren Kombinat η Τράπεζα Πειραιώς ελέγχει το 10% της εταιρίας μαρμάρων, που έχει έδρα τα Σκόπια και η ιδιοκτησία ανήκει στη μεγαλύτερη εγχώρια βιομηχανία μαρμάρων, την Παυλίδη. Η εταιρία εμφάνισε μείωση οικονομικών μεγεθών το 2020. Επομένως, οι προοπτικές για το 2021 δεν μπορούν να αξιολογηθούν επί του παρόντος, καθώς εξαρτώνται από την έκταση της παγκόσμιας ύφεσης και τη δυνατότητα ανάκαμψης.

* Στην Alpha Trust Ανδρομέδα, τέλος, η Εθνική Τράπεζα κατέχει το 5,08% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Σε συμπληγάδες η επιβατηγός ναυτιλία

* Στην Attica Συμμετοχών (Attica group) όλα θα τα αποφασίσει η Τράπεζα Πειραιώς, που ελέγχει το 11,84% του μετοχικού της κεφαλαίου. Πρόσφατα η Αttica Συμμετοχών προχώρησε στην έκδοση δύο κοινών ομολογιακών δανείων συνολικής αξίας 69.700.000 ευρώ για τη ναυπήγηση τριών ταχύπλοων Aero Catamaran αλλά και για άλλους επιχειρηματικούς σκοπούς.

* Η ΑΝΕΚ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, αφού έχει τον χειρότερο ισολογισμό από όλο τον κλάδο, με αρνητική καθαρή θέση. Τίποτα δεν αποκλείεται για το μέλλον της ακτοπλοϊκής
εταιρίας, είτε να οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο είτε η Τράπεζα Πειραιώς, που ελέγχει το 28,12%, και ομολογιούχοι να πάρουν δραστικές αποφάσεις, πουλώντας πλοία της ΑΝΕΚ σε άλλους ελληνικούς ομίλους για να περισώσουν ό,τι είναι δυνατόν να περισωθεί από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην εταιρία, χωρίς πάντως να αποκλείεται και ένα πιο σύνθετο σχήμα λύσης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This