Ακριβότερο το πετρέλαιο θέρμανσης από το φυσικό αέριο!

Υψηλότερη κατά 20%-25% η τιμή του σε σχέση με πέρυσι, ενώ η κυβέρνηση το διαφήμιζε ως φθηνότερο καύσιμο

Must Read

Σε εφιάλτη έχει μετατραπεί η θέρμανση των νοικοκυριών τον φετινό χειμώνα, καθώς το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο η κυβέρνηση διαφήμιζε ως το φθηνότερο καύσιμο, θα είναι πιο ακριβό σε σχέση με πέρυσι τουλάχιστον κατά 20%-25%.

Κι αυτό σχεδόν έναν μήνα μετά την προτροπή του ίδιου του πρωθυπουργού στους πολίτες να αντικαταστήσουν τους λέβητες στα σπίτια τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, καθώς η τιμή του -υποτίθεται ότι- θα ήταν φέτος χαμηλότερη και θα ήταν το πιο συμφέρον μέσο θέρμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, που αρχίζει επίσημα σήμερα, θα κυμανθεί στην περιοχή των 1,45-1,48 ευρώ το λίτρο, μετά την επιδότηση των 0,25 ευρώ το λίτρο. Η εν λόγω επιδότηση θα φανεί απευθείας στην αντλία, όπως αναφέρεται στη σχετική τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Βέβαια, το εύρος της τιμής θα διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε περιοχές εκτός Αττικής, λόγω του μεταφορικού κόστους. Παράλληλα η τελική τιμή θα κυμανθεί και με βάση την ποσότητα που θα αγοραστεί από τον κάθε καταναλωτή.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης την περσινή χρονιά άγγιζε στις αστικές περιοχές το 1,16 ευρώ το λίτρο και ήταν ακόμα υψηλότερη σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές, φαινόμενο το οποίο θα παρατηρηθεί και φέτος. Ένα νοικοκυριό που θα κληθεί να αγοράσει 1.200 λίτρα πετρελαίου για να ζεστάνει το σπίτι του θα καταβάλει 1.740 ευρώ, έναντι 1.392 ευρώ την περσινή χρονιά. Δηλαδή, θα πληρώσει 348 ευρώ περισσότερα, χωρίς όμως να υπολογίζεται το επίδομα θέρμανσης, εφόσον είναι δικαιούχος, με βάση τα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Το φυσικό αέριο

Στον αντίποδα το φυσικό αέριο, με βάση τους νεότερους υπολογισμούς, είναι πιο φθηνό καύσιμο από το πετρέλαιο θέρμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικοί «παίκτες» στην αγορά «έκλεισαν» τα τιμολόγια Οκτωβρίου, που κινούνται στα επίπεδα των 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τιμή που είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Η τιμή αυτή είναι τελική, μετά τις επιδοτήσεις και τους φόρους. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ δίνει ενίσχυση  0,09 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Εάν δεν υπήρχε βέβαια η στήριξη αυτή, η κιλοβατώρα θα ήταν 0,21 ευρώ.

Οδηγίες στους πρατηριούχους

Έπειτα από τηλεδιάσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος και υπηρεσιακών παραγόντων της ΑΑΔΕ για τη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης, δόθηκαν οδηγίες για τους πρατηριούχους αναφορικά με τον τρόπο τιμολόγησης. Συγκεκριμένα, το συγκεντρωτικό δελτίο αποστολής, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, μπορεί να είναι και χειρόγραφο.

«Οι αποδείξεις λιανικής σε κατ΄ οίκον παράδοση θα γίνονται ή με μηχανισμό από το βυτίο ή, στην περίπτωση που είναι γνωστή η ποσότητα, θα μπορεί να κόβεται ηλεκτρονικά από το πρατήριο. Προσοχή, οι αποδείξεις δεν θα είναι χειρόγραφες. Επίσης, στην περίπτωση που εκδίδονται από το πρατήριο, οι αποδείξεις αποτελούν στοιχείο διακίνησης, αλλά πρέπει να παραδοθεί το καύσιμο και να μη μένει ποσότητα αδιάθετη στο βυτίο» αναφέρει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This