Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

«Χρυσά ψαχτήρια» ελληνικών αγγελιών οι Αμερικάνοι! Ποιες περιοχές καλοβλέπουν μετά τις αλλαγές στη «χρυσή βίζα»

Οι Αμερικανοί μπορεί να μην είναι οι πρώτοι στις αγορές κατοικιών από ξένους, αλλά είναι πρώτοι στην αναζήτηση σχετικών αγγελιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου αγγελιών ακινήτων «Spitogatos», αρκετοί δυνητικοί αγοραστές επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακίνητα, καθώς οι σχετικά χαμηλές τιμές, η χρυσή βίζα και η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως τόπος διαμονής, αποτελούν σημαντικούς πόλους έλξης. Οι επισκέψεις σε ελληνικές σελίδες αγγελιών από το εξωτερικό έχουν αυξηθεί μάλιστα τουλάχιστον 25% σε σχέση με πέρυσι.

Πρώτοι στη λίστα είναι οι κάτοικοι των ΗΠΑ, οι οποίοι αναζητούν κατοικίες κυρίως στη Σαντορίνη, στη Γλυφάδα και τη Μύκονο. Δεύτεροι, οι Γερμανοί, οι οποίοι «ανιχνεύουν» την αγορά ακινήτων της Βορείου Ελλάδος και συγκεκριμένα το κέντρο της Θεσσαλονίκης, την Καλαμαριά και την Καβάλα, ενώ οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου ενδιαφέρονται περισσότερο για τη Ρόδο, τη Γλυφάδα και το Κολωνάκι.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Ολλανδοί, με προτίμηση στις περιοχές Μετς – Καλλιμάρμαρο, Παγκράτι, Νέο Κόσμο, οι Κινέζοι για Τήνο, Κηφισιά και Γλυφάδα, οι Γάλλοι με ενδιαφέρον σε Πάρο, Σύρο και την περιοχή Κολωνακίου – Λυκαβηττού, οι Αυστραλοί, με προτίμηση σε Γλυφάδα, Καλαμάκι και Σαντορίνη, οι Σουηδοί για Ρόδο, Κασσάνδρα Χαλκιδικής, Βόλο, οι Βούλγαροι με ενδιαφέρον σε Καβάλα και Σιθωνία Χαλκιδικής και οι Καναδοί σε Καλαμάτα, Γλυφάδα, Σαντορίνη.

Τα κριτήρια για απόκτηση Golden Visa

Αλλαγές επήλθαν με τη νέα Υπουργική Απόφαση στο ευρύτερο πλαίσιο για την απόκτηση «χρυσής βίζας» από αλλοδαπούς και μάλιστα προς το συμφέρον της αγοράς ακινήτων. Το υπουργείο Ανάπτυξης καθιέρωσε τις 250.000 ευρώ ως ελάχιστο ποσό για την αγορά ακινήτων και κατ’ επέκταση τη χορήγηση χρυσής βίζας, την οποία θα λαμβάνουν πλέον πολίτες τρίτων χωρών και για επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

Ας μην ξεχνάμε ότι άδεια παραμονής στη χώρα σημαίνει και ελεύθερη πρόσβαση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο αναλυτικά, ο πολίτης τρίτης χώρας θα πρέπει να επενδύσει τα εξής, προκειμένου να λάβει τη «Golden Visa»:

  • Εισφορά κεφαλαίου, τουλάχιστον 400.000 ευρώ, σε εταιρεία, η οποία έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα (εξαιρουμένων των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και των εταιρειών επενδύσεων ακίνητης περιουσίας), για την απόκτηση μετοχών σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή ομολόγων κατά την έκδοση ομολογιακού δανείου.
  • Εισφορά κεφαλαίου, τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) που έχει ως σκοπό να επενδύει αποκλειστικά στην Ελλάδα, για την απόκτηση μετοχών σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
  • Εισφορά κεφαλαίου, τουλάχιστον 400.000 ευρώ, σε Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) για απόκτηση μετοχών ή σε Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ) για απόκτηση μεριδίων, εφόσον οι παραπάνω Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) έχουν ως σκοπό να επενδύουν αποκλειστικά σε επιχειρήσεις με έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα.
  • Αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με αξία κτήσης τουλάχιστον 400.000 ευρώ και υπολειπόμενη διάρκεια, κατά τον χρόνο αγοράς, τουλάχιστον 3 έτη, μέσω πιστωτικού ιδρύματος εγκατεστημένου στην Ελλάδα, το οποίο αποτελεί και τον θεματοφύλακά τους.
  • Προθεσμιακή κατάθεση ύψους τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε ημεδαπό πιστωτικό ίδρυμα, ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας, με πάγια εντολή ανανέωσης.
  • Αγορά μετοχών, εταιρικών ομολόγων ή και ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου αξίας κτήσης κατ’ ελάχιστο 800.000 ευρώ, τα οποία εισάγονται για διαπραγμάτευση ή διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενες αγορές ή πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης, που λειτουργούν στην Ελλάδα.
  • Αγορά μεριδίων αξίας κτήσης τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε αμοιβαίο κεφάλαιο, και έχει ως σκοπό να επενδύει αποκλειστικά σε μετοχές, εταιρικά ομόλογα ή και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που εισάγονται για διαπραγμάτευση ή διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενες αγορές ή πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης, που λειτουργούν στην Ελλάδα.
  • Αγορά μεριδίων ή μετοχών αξίας κτήσης τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε Οργανισμό Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), ο οποίος έχει συσταθεί στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως σκοπό να επενδύει αποκλειστικά σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.

Δείτε επίσης: Σε ποιους κάνει «δωράκι» το Μαξίμου; Και με POS αγορά ακινήτων για Χρυσή Visa

Το σκεπτικό του υπουργείου είναι ότι οι αγορές ακινήτων επιδρούν περισσότερο αναπτυξιακά στην ευρύτερη οικονομία σε σχέση με την απόκτηση χρηματοοικονομικών τίτλων.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή του μέτρου της «χρυσής βίζας», σε συνδυασμό με την τόνωση του εισερχόμενου τουρισμού και την ενοικίαση κατοικιών μέσω του συστήματος Airbnb, έχει οδηγήσει σε διψήφιο ποσοστό ανόδου τις τιμές σε πολλές περιοχές της χώρας.

Νομικά πρόσωπα

Εάν επενδύσει στην Ελλάδα νομικό πρόσωπο, η είσοδος και διαμονή πολιτών τρίτων χωρών, υπόκειται στους εξής κανόνες:

1) για επένδυση που υλοποιείται από ημεδαπό νομικό πρόσωπο ποσού τουλάχιστον ίσου με 400.000 ευρώ, επιτρέπεται η είσοδος και διαμονή στη Ελλάδα σε πολίτη τρίτης χώρας, ο οποίος κατέχει το σύνολο των εταιρικών του μεριδίων, το οποίο πρέπει να διαπιστώνεται εκ της νομικής μορφής ή και του τύπου των εταιρικών μεριδίων.

2) για επένδυση που υλοποιείται από αλλοδαπό νομικό πρόσωπο επιτρέπεται η είσοδος και διαμονή στην Ελλάδα μέχρι 3 πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι είναι μέτοχοι ή στελέχη αυτού. Ο ανώτατος αριθμός αδειών εισόδου και διαμονής στην Ελλάδα αναλόγως του ύψους της επένδυσης που πραγματοποίησε το νομικό πρόσωπο, προβλέπει τα εξής:

  • Tουλάχιστον 800.000 ευρώ για μια άδεια, 1,6 εκατ. ευρώ για 2 άδειες και 2,4 εκατ. ευρώ για 3 άδειες.
  • Το ποσό αυτό αυξάνει στα 1,6 εκατ. ευρώ, 3,2 εκατ. ευρώ και 4,8 εκατ. ευρώ για 1, 2 ή 3 άδειες αντίστοιχα στην περίπτωση αγοράς μετοχών, εταιρικών ομόλογων ή και ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία εισάγονται για διαπραγμάτευση ή διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενες αγορές ή πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ