4-7-2020

Είναι επίσημο! Τα 5,7 δισ. πλεόνασμα φέρνει «δωράκια» σε ευπαθείς ομάδες, επιχειρήσεις και… ΔΕΗ

Στα 5,755 δισεκατομμύρια ευρώ έφτασε το πρωτογενές πλεόνασμα, που παρουσίασε ο προϋπολογισμός για το δεκάμηνο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2019, είδηση ιδιαιτέρως ευχάριστη για την κυβέρνηση, αφού η υπέρβαση από τον στόχο των 2,314 δισ. ευρώ ήταν σημαντική!

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο δεκάμηνο 2019 παρουσίασαν υπέρβαση 1,666 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες ήταν 2,152 δισ. ευρώ χαμηλότερες έναντι του στόχου. Το φαινόμενο των μειωμένων δαπανών παρουσιάζεται από την αρχή του έτους λόγω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Δείτε επίσης: Σταϊκούρας: Μέχρι τέλος του μήνα στη Βουλή η κατάθεση του φορολογικού που θα κρύβει… εκπλήξεις

Τα συγκεκριμένα νούμερα προκύπτουν από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ τα οριστικά στοιχεία αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Βάσει αυτών θα γίνει και η ενημέρωση του πρωθυπουργού από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και τον υφυπουργό, Θεόδωρο Σκυλακάκη, ώστε να λάβει τις αποφάσεις και για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει.

Επιπλέον, την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2020, με συγκρατημένη –αν και ελαφρώς υψηλότερη (λόγω αποθεματικού) από εκείνη του προσχεδίου- πρόβλεψη για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019. Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού ήταν 346 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος του δημοσιονομικού χώρου θα διατεθεί για την εξόφληση οφειλών του κράτους προς τη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας (ΥΚΩ), ενώ προβλέπονται και επιστροφές φόρων προς τις επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρουσιάζοντας τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, «τα έσοδα του Οκτωβρίου ήταν υψηλότερα του μηνιαίου στόχου κατά 71 εκατ. ευρώ, ποσό που ανταποκρίνεται στις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχουν αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού».

Ωστόσο, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος η πρόσθετη αύξηση αντιστοιχήθηκε από υστέρηση εσόδων στο ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

Για τους μετανάστες

Όσον αφορά τις δαπάνες υγείας για τους μετανάστες, ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί σχεδόν το 1 στα 2 νοσοκομεία δεν κατέγραφαν τους αιτούντες για άσυλο το πρώτο εξάμηνο, με αποτέλεσμα να μπαίνουν φόροι για δαπάνες που θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ