Παρασκευή 25/6/2021

Κομισιόν: «Κίτρινες κάρτες» για ΦΠΑ στην οικοδομή και μισθούς-συντάξεις στο Δημόσιο

Εύσημα, αλλά και «κίτρινες κάρτες» θα μοιράσει η Κομισιόν με την έκθεση για την ελληνική οικονομία που θα δημοσιοποιηθεί αύριο! Οι επισημάνσεις θα αφορούν:

  • Το σχέδιο αναστολής του ΦΠΑ στην οικοδομή για τρία χρόνια, κάτι που για την Κομισιόν δημιουργεί φόβους για αύξηση της παραοικονομίας. Επίσης, θα επαναπροσδιορίζεται για τα μέσα του 2020 το ορόσημο για την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών και την ανάλογη προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ, με στόχο, όπως αναφέρεται, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης στον εν λόγω φόρο κατά περισσότερο από 20%.
  • Οι σημαντικές προκλήσεις σε σχέση με τις συντάξεις και τους μισθούς στο Δημόσιο. Σε σχέση με τις συντάξεις το ζήτημα τίθεται από τις αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ για το μισθολόγιο του Δημοσίου το ζήτημα τίθεται από τον υψηλό αριθμό προσωρινού προσωπικού και τη διεύρυνση των εξαιρέσεων στο ενιαίο μισθολόγιο. «Αν αυτοί οι κίνδυνοι επιβεβαιωθούν, η δυνατότητα υπεραπόδοσης επί του στόχου τού 3,5% εξανεμίζεται» προειδοποιεί η Κομισιόν.

Στον αντίποδα, η Κομισιόν θα αναφέρει πως η χώρα είναι εντός τροχιάς για τους στόχους του 2019 και το 2020, με πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,8% και το 3,5% αντίστοιχα, ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 1,8% το 2019 και το 2,3% το 2020, ενώ θα δίνονται και εύσημα για το Φορολογικό.

Δείτε επίσης: Η Κομισιόν χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης – Ικανοποιημένη για το υπερπλεόνασμα του 2020 

Με τα εύσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί της ουσίας ανοίγει τον δρόμο για μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους ύψους 767.000.000 ευρώ από το Eurogroup.

Παράλληλα, στην έκθεση προβλέπεται μείωση της ανεργίας στο 17% το 2019 και στο 15% το 2020, ενώ ταυτόχρονα αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ