Τρίτη 11/5/2021

Κομισιόν: «Δύσκολα η Ελλάδα θα βρει λύση για τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού»

Αλλαγές που θα… χωρούν στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει το ασφαλιστικό σχέδιο νόμου, όπως αποκαλύπτεται από την έκθεση της Ε.Ε.

Στο ειδικό κεφάλαιο για τις συντάξεις η έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας όσον αφορά συγκεκριμένες πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος του 2016.

Δείτε επίσης: Ευρωπαϊκή «κόκκινη κάρτα» για (μη) πρόοδο έργων – Θα ζητήσει πίσω 180.000.000€!

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στις αποφάσεις που έκριναν αντισυνταγματικά:

  • τις εισφορές για αυτοαπασχολουμένους (20%) σε σύγκριση με τις συνεισφορές των εργαζομένων (6%),
  • τις διατάξεις που περικόπτουν μέρος των επικουρικών συντάξεων για συνολικές συντάξιμες αποδοχές υψηλότερες από 1.300 ευρώ (επειδή παραβίασαν την αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας)
  • τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, ειδικά για τις υψηλές συντάξεις και τους συνταξιούχους που εργάστηκαν για πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι ελληνικές Αρχές επεξεργάζονται προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των πτυχών της αντισυνταγματικότητας και δεσμεύτηκαν «να βρουν λύσεις που να περιλαμβάνουν το κόστος της απαραίτητης τροποποίησης στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας για το 2020». Για να συμπληρώσουν ότι «κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο».

Η Ε.Ε. αναφέρει πως είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί εάν αυτό θα συμβεί, καθώς δεν έχει κατατεθεί συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Εντούτοις, υπογραμμίζει, τα βασικά τμήματα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος του 2016 βρέθηκαν συνταγματικά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ