Προσκήνιο και παρασκήνιο στην οικονομία και τις επιχειρήσεις

Must Read

Η κυβέρνηση «δουλεύει» τους ελεύθερους επαγγελματίες – Φόβοι για επέκταση των μέτρων σε εταιρείες

Η στήλη σε ανύποπτο χρόνο είχε αποκαλύψει την, τότε, επικείμενη επίθεση της κυβέρνησης στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, γνωστούς και ως ελεύθερους επαγγελματίες. Η κίνηση του αρμόδιου υπουργού να δεχθεί άρση των τεκμηρίων σε περίπτωση που δεχθούν έλεγχο οι ελεύθεροι επαγγελματίες από την εφορία είναι τουλάχιστον κυνική. Και αυτό γιατί στο υπουργείο γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Όπως σχολιάζουν στην αγορά όταν ξεκινά φορολογικός έλεγχος δεν τελειώνει σε σύντομο διάστημα αφενός, αφετέρου οι διαδικασίες απαιτούν έξοδα για τους ελεγχόμενους… και βεβαίως στο 99% των περιπτώσεων βγαίνουν έξω δαπάνες, ανεβάζοντας τον φόρο.

Άλλωστε, με αυτό το φορολογικό σύστημα το μόνο που καταφέρνει η κυβέρνηση είναι να στραγγαλίσει τον ελεύθερο επαγγελματία που έχει μία εργασία και αμείβεται με χαμηλό μισθό. Το ενδιαφέρον στοιχείο, που δείχνει και τον εμπαιγμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, είναι πως διαδικασία αμφισβήτησης των τεκμηρίων διαβίωσης υπάρχει και σήμερα!

Ξέρετε πόσοι έκαναν χρήση της πρόβλεψης για έλεγχο από την εφορία προκειμένου να αρθούν αυτά τα τεκμήρια; Από τους 8,8 εκατ. φορολογούμενος μόλις…47 το 2022! Την ίδια στιγμή κύκλοι της αγοράς εκφράζουν την ανησυχία τους μήπως η σημερινή κίνηση που πλήττει τους ελεύθερους επαγγελματίες επεκταθεί και σε νομικά πρόσωπα όπως οι ΟΕ και ΕΕ.

Από την κυβέρνηση διαψεύδουν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, αλλά η αγορά ανησυχεί. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να παταχθεί η φοροδιαφυγή, η οποία στη χώρα μας είναι εκτεταμένη. Να πληρώσουν όμως όσοι πραγματικά φοροδιαφεύγουν, οι οποίοι εύκολα μπορούν να εντοπιστούν από τις δαπάνες και τις κινήσεις που κάνουν στους λογαριασμούς τους. Ιδιαίτερα σε ένα κράτος που επαίρεται για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών και την τεχνολογική μετάβαση…

QUIZ: Ο επιχειρηματίας που έχασε τη δίκη και το θηριώδες τζιπ

Παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον μια διελκυστίνδα που λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη. Στο επίκεντρο γνωστός ξενοδόχος που όπως μαθαίνει η στήλη έχασε μια νέα δίκη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης που απέρριψε το αίτημα προσωρινής διαταγής. Ήθελε να γλιτώσει τις αναγκαστικές εκτελέσεις για είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνούν τα 11 εκατ. ευρώ στο σύνολό τους, ενώ έχει ξεκινήσει διαδικασία για τα 2 εκατ. ευρώ από το σύνολο της οφειλής.  Για αυτό το ποσό έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής που έχει γίνει δεκτό από το δικαστήριο.  Ένα από αυτά που ζητούσε από το δικαστήριο ο ξενοδόχος, όπως μαθαίνουμε, είναι να πάρει πίσω ένα Audi Q7. Καημός και αυτός. Αλήθεια, ποιος είναι;

QUIZ: Ποια κατασκευαστική είναι κοντά σε εξαγορά;

Η στήλη μαθαίνει πως μικρότερη κατασκευαστική, όχι από τις μεγάλες αλλά με καλά οικονομικά μεγέθη, ετοιμάζει εξαγορά. Ονόματα δεν λέμε, αλλά έως το πρώτο τρίμηνο του 2024, εφόσον όλα κυλήσουν όπως φαίνεται, θα ενισχυθεί σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της.

Morgan Stanley: Oι τράπεζες κέρδισαν τις εντυπώσεις στο Λονδίνο

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον που εκφράστηκε στο roadshow της Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες. Οι διοικήσεις των συστημικών διαπίστωσαν την αλλαγή σελίδας του εγχώριου συστήματος και έγιναν δέκτες ερωτήσεων σχετικά με τα μεγέθη και τους στόχους τους. Το deal της Unicredit με την Alpha Bank, καθώς επίσης και το επιτυχημένο placement της Εθνικής Τράπεζας έχουν αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον.

Επόμενος σταθμός είναι η Τράπεζα Πειραιώς και η διάθεση του ποσοστού του ΤΧΣ σε αυτήν. Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη πραγματοποιούνται συναντήσεις και το κλίμα είναι ιδιαιτέρως θετικό με πολλούς επενδυτές να εκφράζουν τη θέλησή τους να αγοράσουν μετοχές της τράπεζας, δίνοντας έτσι ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της.

Κοινή συνισταμένη των ομιλιών των τραπεζιών είναι η υψηλή κερδοφορία που πρόκειται να καταγράψουν οι ελληνικές τράπεζες. Πιστωτική επέκταση, μεγέθυνση του ενεργητικού και καθαρά έσοδα από τόκους οδηγούν στην ανάπτυξη, ενώ αναμένεται και ενίσχυση τομέων όπως είναι η ψηφιακή τραπεζική και τα επενδυτικά προγράμματα. Παράλληλα, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων αναμένεται να κυμανθεί από 13% – 15%, ενώ οι διοικήσεις περιμένουν πως τα χαμηλότερα επιτόκια θα συμβάλλουν στη ζήτηση για νέο δανεισμό, όταν πάντα αρχίσουν τα επιτόκια να μειώνονται.

Σε ό,τι αφορά στα κόκκινα δάνεια οι τραπεζίτες στάθηκαν στην εντυπωσιακή μείωσή τους και βεβαίως στο γεγονός πως παρά την αύξηση επιτοκίων οι καθαρές εισροές νέων επισφαλειών είναι πολύ χαμηλές και απολύτως διαχειρίσιμες.

Τρίτον, οι τραπεζίτες στάθηκαν και στο μέρισμα που πρόκειται να δώσουν μετά από αρκετά χρόνια. Πρόκειται για μία κίνηση η οποία σηματοδοτεί την οριστική έξοδο από την υπερδεκαετή χρήση και την επιστροφή αξίας στους μετόχους. Οι Eurobank και ΕΤE θα επιστρέψουν από 20% έως 30% των κερδών του 2023, η Alpha Bank το 20% και η Τράπεζα Πειραιώς το 10%.

Stress Tests: Πάνω από τον πήχη οι ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν να βγουν ισχυρότερες από τα stress tests του 2023, καταγράφοντας θεαματικά καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ασκήσεις του 2021 και του 2018, δεδομένης της αποτελεσματικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ), αλλά και της αύξησης της κερδοφορίας τους κατά τα τελευταία έτη. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εκπροσωπούμενο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς), κατατάχτηκε στην 4η θέση μεταξύ 16 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι της 11ης και 15ης θέσης το 2021 και 2018 αντίστοιχα. Επίσης, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατατάχτηκε στην 1η θέση μεταξύ των τραπεζικών συστημάτων των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεπώς, η απόδοση των ελληνικών τραπεζών τροφοδοτεί εύλογες προσδοκίες για μείωση των εποπτικών τους κεφαλαιακών απαιτήσεων (P2G και P2R), παρέχοντας τη δυνατότητα για την ανταμοιβή των μετόχων τους με τη μορφή μερισμάτων σε μετρητά ή/και επαναγοράς μετοχών στο άμεσο μέλλον.

 

Επιπροσθέτως, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, αν και έχουν βελτιώσει σημαντικά τις κεφαλαιακές τους θέσεις και την ποιότητα του ενεργητικού τους, θα πρέπει -μεταξύ άλλων:

να επικεντρωθούν στην επέκταση του χαρτοφυλακίου δανείων, λαμβάνοντας υπόψη τον πιστωτικό κίνδυνο που προέρχεται τόσο από μεμονωμένους δανειολήπτες όσο και από τη συγκέντρωση κινδύνου σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας,
να ενισχύσουν περαιτέρω τη διαχείριση των κινδύνων που απορρέουν από τη χορήγηση δανείων αλλά και γενικότερα από τις δραστηριότητές τους,
να ενισχύσουν περαιτέρω το εισόδημα (χωρίς πιστωτικό κίνδυνο) από προμήθειες μέσω περαιτέρω ανάπτυξης εργασιών αλλά και αξιοποίησης καινοτόμων εργαλείων (π.χ. συνθετική τιτλοποίηση),
να ενσωματώσουν τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG), με έμφαση στη διαχείριση των επιπτώσεων του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής, στο επιχειρηματικό μοντέλο και τις λειτουργίες τους.

QUIZ: Τι γύρευαν στελέχη της Wood στην Αθήνα;

Στην Αθήνα βρέθηκαν στελέχη του γνωστού οίκου Wood την περασμένη εβδομάδα. Η στήλη μαθαίνει ότι είδε και πολιτικούς. Ποιοι ήταν;

Προχωρά η διασύνδεση Κρήτης και Αττικής

Την ταχεία πρόοδο και των χερσαίων εργασιών της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής -μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των υποβρυχίων καλωδίων- διαπίστωσε η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο επιθεώρησης που πραγματοποίησε στο εργοτάξιο του Σταθμού Μετατροπής Κουμουνδούρου, στον Ασπρόπυργο Αττικής. Το έργο -που ξεκίνησε εν μέσω της πανδημίας το 2020 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024- υλοποιείται από την θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection».

Η εξέλιξη των έργων στον Σταθμό Μετατροπής στον Κουμουνδούρο μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας τον Ιούλιο του 2022 είναι εντυπωσιακή. Πιο συγκεκριμένα, τα βασικά έργα πολιτικού μηχανικού στις κύριες εγκαταστάσεις, δηλαδή στο χώρο μετατροπής του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο έχουν ολοκληρωθεί, όπως και η εγκατάσταση των μετασχηματιστών μετατροπέων. Επιπρόσθετα, έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση του κρίσιμου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Helleniq Energy: Γιατί η Alpha Finance βλέπει σημαντική άνοδο στη μετοχή

Αναθεώρηση των προοπτικών της HELLENiQ ENERGY προχώρησε η Alpha Finance, σε συνέχεια των αποτελεσμάτων εννεαμήνου που ανακοίνωσε ο Όμιλος στις 2 Νοεμβρίου. Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση «αγοράς» για τη μετοχή, αναβαθμίζοντας παράλληλα την τιμή στόχο από τα 9,14 ευρώ στα 9,96 ευρώ ανά μετοχή, με τη συνολική απόδοση (περιθώριο ανόδου και μερισματική απόδοση) να διαμορφώνεται στο 35%.

Οι αναλυτές της Alpha Finance τονίζουν στην έκθεσή τους πως το ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον που παρουσιάζει ο τομέας των διυλιστηρίων κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους χάρη στα ισχυρά περιθώρια διύλισης, σε συνδυασμό με το ευρύτερο θετικό κλίμα που επικρατεί για τον κλάδο παγκοσμίως, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων πετρελαίου και των διακοπών λειτουργίας των διυλιστηρίων, προσέφεραν ικανό χρόνο στη Διοίκηση του Ομίλου να σχεδιάσει τη στρατηγική μετασχηματισμού “Vision 25” και να επιταχύνει παράλληλα τη σύναψη νέων συμβάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι έπειτα από τις πρόσφατες ενέργειες και συμφωνίες της Διοίκησης, ο στόχος εγκατεστημένης ισχύς 1GW έως το 2025 από τα επίπεδα των 356MW που βρίσκεται σήμερα, έχει διασφαλισθεί, με τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) να αναμένεται ότι θα ανέλθει σε περισσότερα από 100 εκατ. ετησίως.

Παράλληλα, η διαφοροποίηση σε όρους τεχνολογίας, γεωγραφίας και μοντέλου εσόδων του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ (της τάξης των 4,2GW) που διαθέτει ο Όμιλος, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για επίτευξη του στόχου παραγωγής 2GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030. Ενισχυτικά ως προς την κερδοφορία του Ομίλου αναμένεται να λειτουργήσει και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της HELLENiQ ENERGY, οδηγώντας σε αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 50 εκατ. ετησίως από το 2025 και έπειτα.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, ο κλάδος της διύλισης θα συνεχίσει να εμφανίζει σημαντική κερδοφορία, καθώς τα περιθώρια διύλισης αναμένεται να διαμορφωθούν στα 8 – 9 δολάρια ανά βαρέλι για την περίοδο 2024-26, υποχωρώντας προς τον μακροχρόνιο μέσο όρο τους τα επόμενα έτη. Τα παραπάνω αναμένεται να οδηγήσουν στην επίτευξη adj. EBITDA (προσαρμοσμένης λειτουργικής κερδοφορίας) στα επίπεδα του €1,1 δισ. περίπου για το 2023, ενώ αναμένεται να υποχωρήσουν στα 0,9 δισ. έως το 2027.

Υπενθυμίζεται ότι η Διοίκηση του Ομίλου ανακοίνωσε τη διανομή προσωρινού μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή, με την τρέχουσα απόδοση (current yield) να βρίσκεται περίπου στα επίπεδα του 4% και τις μετοχές να διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα από την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024.

Με βάση τα εσωτερικά μοντέλα αποτίμησης της Alpha Finance, η HELLENiQ ENERGY διαπραγματεύεται επί του παρόντος με περίπου 3,7x EV/EBITDA23e, πολύ χαμηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο εύρος της 5-6x, ενώ με βάση την τιμή στόχο της εταιρείας, ο δείκτης διαμορφώνεται στα 5x, υψηλότερα από τους ξένους ανταγωνιστές αλλά σε ανάλογα επίπεδα με τον εγχώριο ανταγωνισμό. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, το EV/EBITDA του Ομίλου αντανακλά το γεγονός ότι οι επενδυτές προεξοφλούν τόσο τη σημαντική συνεισφορά των ΑΠΕ στα λειτουργικά αποτελέσματα του Ομίλου όσο και την ισχυρή απόδοση των ελεύθερων ταμειακών ροών (FCF) τα επόμενα έτη.

Από την Εστία της Κυριακής

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This