Ακίνητα: Τι αλλάζει με το νέο φορολογικό και το «ψαλίδισμα» στην έκπτωση για την ενεργειακή αναβάθμιση

Must Read

«Ψαλιδισμένη» έκπτωση για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από τον συμβολαιογράφο στις μεταβιβάσεις, όταν οφείλεται ο φόρος και τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες, αναστολή ΦΠΑ για την οικοδομή και νέες αντικειμενικές αξίες έως το Μάιο είναι οι αλλαγές που κρύβει το φορολογικό νομοσχέδιο για τα ακίνητα.

Ειδικά για την ενεργειακή αναβάθμιση, άρχισε ως εξαγγελία έκπτωσης φόρου του 40% των δαπανών, με μέγιστο όριο τα 48.000 ευρώ. Με αυτήν η μέγιστη έκπτωση σε ορίζοντα τετραετίας θα ήταν 19.200 ευρώ.

Δείτε επίσης: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη φορολογία των ακινήτων – Οι αλλαγές και τα χρονοδιαγράμματα 

Στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή το ανώτατο όριο δαπάνης κατεβαίνει στα 16.000 ευρώ, περιορίζοντας τη μέγιστη ωφέλεια φόρου στα 6.400 ευρώ, διευκρινίζοντας ότι αφορά μόνο τον φόρο εισοδήματος. Οι δαπάνες εκπίπτουν σε τέσσερις ετήσιες ισόποσες δόσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση φόρου από τις δαπάνες είναι η απόδειξή τους με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών. Μετά τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων απαλείφθηκε διάταξη που ακύρωνε την ισχύουσα έκπτωση 5% εισοδημάτων από ενοίκια για όσους ιδιοκτήτες κάνουν χρήση του νέου μέτρου.

Η κουτσουρεμένη έκπτωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ, που σημείωσε ότι αποδεικνύεται «άνθρακες ο θησαυρός» της έκπτωσης 40% για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υπαρχόντων κτιρίων.

Με το σχέδιο νόμου παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης πιστοποιητικού για μεταβίβαση ακινήτου χωρίς να προαπαιτείται η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών από ΕΝΦΙΑ, που θα πληρώνει ο συμβολαιογράφος από το τίμημα δικαιοπραξίας. Περιλαμβάνονται, ακόμη, διατάξεις για την αναστολή επιβολής ΦΠΑ στις πωλήσεις ακινήτων με άδεια μετά την 1-1-2006 για τρία χρόνια, ενώ προαναγγέλλεται εξορθολογισμός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας ακίνητης περιουσίας τον Μάιο του 2020.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This