H Morgan Stanley… και το ράλι στις τράπεζες!

Καταλύτης για την άνοδο των μετοχών είναι η επανεκκίνηση διανομής μερισμάτων

Must Read

Οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley, οι νέοι στόχοι, η επανεκκίνηση και το… ράλι στις τράπεζες!

Πιο συγκεκριμένα, η Morgan Stanley «βλέπει» δυνατότητες αυξημένων κερδών από 9% έως και 38% στις τράπεζες για το 2024 και παράλληλα, ως βασικούς μοχλούς ως προς αυτό, την δρομολογούμενη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την αξιοποίηση πλεονάζοντος κεφαλαίου.

Σύμφωνα πάντα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, ως καταλύτης για την (διαφαινόμενη) άνοδο των μετοχών αποδίδεται η επανεκκίνηση διανομής μερισμάτων. Κάτι που επιφέρει ανέβασμα τιμών για όλους τους «στόχους», με ταυτόχρονες αυξημένες τοποθετήσεις στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια (τα λεγόμενα οverweight).

Το άλλο μεγάλο κεφάλαιο, στο οποίο στέκεται στις αναφορές της και στις εκτιμήσεις η διεθνής τράπεζα, έχει να κάνει με το γεγονός πως οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με έκπτωση (σ.σ. discount), συγκριτικά με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Κάτι που, αυτόματα, θέτει τις εξής νέες τιμές, ειδικότερα, στους επικείμενους (ξεκάθαρους τέσσερις) τραπεζικούς «στόχους»:

Eurobank, αναβαθμίζει τώρα σε overweight, στα 2,33 ευρώ από 2,01 ευρώ. Προηγουμένως, δεν έδινε σύσταση για αυξημένο βάρος, με αφορμή και την Ελληνική τράπεζα στην Κύπρο.
Alpha Βank, που παραμένει η κορυφαία επιλογή της, στα 2,08 ευρώ από 2,06.
Εθνική Τράπεζα, νέα τιμή τα 8,14 ευρώ από 7,56 ευρώ.
Τράπεζα Πειραιώς, νέα τιμή τα 4,58 ευρώ από 4,16.

Οι (τέσσερις βασικοί) λόγοι δε για τους οποίους οι Ελληνικές τράπεζες έχουν την δυνατότητα περαιτέρω αναβάθμισης, έναντι των ευρωπαϊκών, είναι σύμφωνα με τον διεθνή οίκο:

Οι ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, στο 2,3% φέτος, έναντι 0,5% για την Ευρώπη.
Το ισχυρότερο μακροοικονομικό σενάριο με αύξηση των επενδύσεων που υποστηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και των άμεσων ξένων επενδύσεων που οδηγούν σε αύξηση της απόδοσης CAGR των δανείων κατά 6% περίπου το 2023 – 2025 (εκτιμώντας περί το 4% CAGR καθαρής πιστωτικής επέκτασης), έναντι 2% μέσης πιστωτικής επέκτασης των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Οι Ελληνικές τράπεζες είναι πιο ευαίσθητες στις μειώσεις επιτοκίων, αλλά η μεγαλύτερη αύξηση των δανείων τους, τα έσοδα από αμοιβές, προμήθειες και η διαρθρωτική απελευθέρωση κεφαλαίων για προβλέψεις, λόγω μείωσης των κόκκινων δανείων (NPE) που ομαλοποιούνται προς τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά επίπεδα, θα στηρίξουν τα καθαρά έσοδα.
Η αναμενόμενη αυξημένη απόδοση του ενεργητικού (ROA) το 2025, για τις Ελληνικές τράπεζες, εκτιμάται κατά μέσο όρο στο 1,2% έναντι 0,6% για τις ευρωπαϊκές.

Όσον αφορά τον δείκτη κερδοφορίας (ROTE) για τις Ελληνικές τράπεζες, θα φτάσει το 2025 στο 12,1% κατά μ.ό., έναντι 11,9% του ανταγωνισμού τους στην Ευρώπη. Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι οι Ελληνικές τράπεζες, αναμένεται να αξιοποιήσουν περαιτέρω τα πλεονάζοντα κεφάλαιά τους, έχοντας επιτύχει κατά 69% αναβαθμίσεις κερδών, οπότε οι υψηλές αποδόσεις τους δικαιολογούν άνοδο των τιμών. Να τονιστεί επιπροσθέτως, πως οι στόχοι τιμών υποδηλώνουν τον μέσο δείκτη τιμής προς λογιστική αξία P/B για το 2025 στο 0,9.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This