4-6-2020

Υπουργείο Οικονομικών: Παράταση 4 μηνών για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Παρατείνεται έως και 30 Απριλίου 2020 (ήτοι κατά 4 μήνες), με διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών στο Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο βάσει νόμου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα έπαυε να ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Περαιτέρω, δηλαδή από 2 Μαΐου του επόμενου έτους (2020), θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών και νομικών προσώπων, όπως αναφέρει το υπ. Οικονομικών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, με την τετράμηνη αυτή παράταση παρέχεται η ευκαιρία αφενός σε περισσότερους οφειλέτες να προστατέψουν την 1η κατοικία τους και αφετέρου σε όσους έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλλει την αίτησή τους, να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία, δεδομένου ότι αποτελεί την τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης αυτού του πλαισίου προστασίας.
Ακολουθεί το υπόλοιπο της ανακοίνωσης:

με τις πρόσφατες βελτιώσεις του Νόμου για την προστασία της 1ης κατοικίας που τέθηκαν σε ισχύ από 18 Νοεμβρίου 2019, τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την κατάργηση προσκόμισης δικαιολογητικών (πιστοποιητικό βαρών, ΑΑ ΓΗΣ) και την τετράμηνη παράταση για την υποβολή αιτήσεων, το Υπουργείο Οικονομικών έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ευνοϊκό και εύχρηστο πλαίσιο για τους πολίτες προκειμένου να προστατέψουν την 1η κατοικία τους και παράλληλα να ρυθμίσουν τα σχετικά δάνειά τους.

η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην 1η κατοικία περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού), μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και Κρατική επιδότηση (20-50%) των μηνιαίων δόσεων.

Δείτε επίσης: Aυτές είναι οι αλλαγές-βελτιώσεις για την προστασία πρώτης κατοικίας

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται σε εξειδικευμένους δικηγόρους, με σκοπό την υποστήριξή τους στις διαδικασίες της πλατφόρμας, το κόστος των οποίων χρηματοδοτείται από τις τράπεζες.

Μέχρι χθες πάντως που ολοκληρώθηκε η 23η εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της 1ης κατοικίας (αθροιστικά από 1/7/2019 μέχρι 6/12/2019):

– έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 53.530 χρήστες.

– έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 35.670 χρήστες.

– έχουν υποβληθεί 972 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.
– έχουν δοθεί 224 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.
– έχουν ήδη αποδεχθεί 50 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.
– έχει ήδη εγκριθεί Κρατική επιδότηση σε 21 πολίτες.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, η κατάσταση κάθε εβδομάδα, βελτιώνεται, κυρίως λόγω της κατάργησης των δικαιολογητικών και των βελτιώσεων στη ρύθμιση.

Το ΥΠΟΙΚ καλεί όλους τους οφειλέτες να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία αίτησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Από την 1η Μαΐου 2020, όπως τονίζεται, θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών και νομικών προσώπων, το οποίο θα καταργήσει και ενσωματώσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προστασία πρώτης κατοικίας, εξωδικαστικός μηχανισμός).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ