Παρασκευή 25/6/2021

Συνήγορος του Πολίτη: «Να αλλάξουν τα κριτήρια στα επιδόματα υπερηλικών»

Εν όψει των προωθούμενων αλλαγών στον νόμο Κατρούγκαλου αλλά και στα κοινωνικά επιδόματα, ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων, ώστε ως κριτήριο για τη χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων να λαμβάνεται υπ’ όψιν το πραγματικό και όχι το φορολογητέο εισόδημα των αιτούντων, όπως ισχύει για παράδειγμα και για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.

Δείτε επίσης: Τέλος στο πετρέλαιο μέχρι το 2050! Στόχος η ελληνική οικονομία να γίνει κλιματικά ουδέτερη

Ουσιαστικά ο ΣτΠ αναφέρεται στον αποκλεισμό ανασφάλιστων υπερήλικων πολιτών από το ειδικό προνοιακό επίδομα που καταβάλλει ο ΟΠΕΚΑ, λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγησή του.

Η ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει ότι στην πράξη λαμβάνοντας υπόψη το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα αποκλείονται άνθρωποι που δεν έχουν πόρους διαβίωσης, από ένα επίδομα το οποίο έχει δημιουργηθεί για αυτόν ακριβώς το σκοπό, ήτοι την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους.

Ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε πόρισμα προς την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο διατυπώνει προτάσεις για την τροποποίηση του νομοθετικού καθεστώτος.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ