Στον ανήφορο οι τιμές στα διαμερίσματα – Αγγίζουν το 10% οι αυξήσεις στο γ’ τρίμηνο του 2019

Must Read

Την ανιούσα πήραν το τρίτο τρίμηνο του 2019 οι τιμές στα διαμερίσματα τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στο σύνολο της χώρας κατέγραψαν μέση αύξηση 9,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο γ’ τρίμηνο του 2018, ενώ στην πρωτεύουσα η αύξηση άγγιξε το 12% (11,9%). Οριακά μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στα παλαιά διαμερίσματα σε σχέση με τα καινούργια.

Ειδικότερα, η αύξηση των τιμών το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 ήταν 9% για τα νέα διαμερίσματα, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών, και 9,2% για τα παλαιά, δηλαδή ηλικίας άνω των 5 ετών. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2018 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα και τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 2,0% και 1,6%, αντίστοιχα.

Δείτε επίσης: Συνήγορος του Πολίτη: «Να αλλάξουν τα κριτήρια στα επιδόματα υπερηλικών»

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή, προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το γ’ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 ήταν 11,9% στην Αθήνα, 8,5% στη Θεσσαλονίκη, 6,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 6,3% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2018 η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2017 ήταν 2,8%, 1,1%, 0,8% και 1,1%, αντίστοιχα. Όσον αφορά το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το γ’ τρίμηνο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν αυξημένες κατά 9,3% σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του 2018, ενώ, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2018 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε σε 1,8%.

Συγκεντρώνοντας, λοιπόν, όλα αυτά τα στοιχεία από τα πιστωτικά ιδρύματα, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το γ’ τρίμηνο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 9,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Παράλληλα, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α’ και το β’ τρίμηνο του 2019 η αύξηση σε σχέση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2018 διαμορφώθηκε σε 5,3% και 7,7% αντίστοιχα, ενώ για το σύνολο του 2018 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,8%.

Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν επίσης σημαντική αύξηση στις τιμές γραφείων και καταστημάτων. Το πρώτο εξάμηνο του 2019 οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018, ενώ κατά 2,4% αυξήθηκαν και τα μισθώματα των γραφείων για το σύνολο της χώρας. Όσον αφορά τα καταστήματα, το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου οι ονομαστικές τιμές τους αυξήθηκαν κατά 4,2%.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This