Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

«Ευνοημένοι» από το Brexit οι Έλληνες, σε σχέση με τους Βορειοευρωπαίους

Με βάση τους υπολογισμούς του ιδρύματος Bertelsmann, ένα άτακτο Brexit δεν θα στοιχίσει… σχεδόν τίποτα στις τσέπες των Ελλήνων!

Το ίδρυμα Bertelsmann έκανε τους υπολογισμούς του φέτος, με βάση τις συνέπειες ενός άτακτου Brexit στο κατά κεφαλήν εισόδημα (δηλαδή το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, διαιρεμένο δια του πληθυσμού μιας χώρας) των Ευρωπαίων.

Και τα συμπεράσματα του μοιάζουν να επιβεβαιώνουν τον πρώτο νόμο της γεωγραφίας όπως τον είχε διατυπώσει ο χαρτογράφος Γουάλντο Τόμπλερ:
«Τα πάντα σχετίζονται με τα πάντα, αλλά τα κοντινά πράγματα σχετίζονται περισσότερο από ότι τα μακρινά».

Με βάση, λοιπόν, τους υπολογισμούς του ιδρύματος, έχουμε τα εξής συμπεράσματα, ανά περιφέρεια:

 • Κατά κεφαλήν απώλεια της τάξης των 500 με 2800 ευρώ

  Το Brexit θα το πληρώσουν πρώτα από όλα οι ίδιοι οι Βρετανοί, με την απώλεια στο κατά κεφαλήν εισόδημα να εκτιμάται πως θα είναι από 500 με 1000 ευρώ το χρόνο στις περισσότερες περιφέρειες, με τις απώλειες να ξεπερνούν τα 1000 ευρώ και να φτάσουν έως και τα 2800 ευρώ για τη μητροπολιτική περιφέρεια του Λονδίνου ή την ανατολική Σκοτία.
  Ισχυρό πλήγμα θα δεχθεί και η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, καθώς ο κλονισμός της σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο θα στερήσει πόντους από την ανάπτυξη και χρήματα από τα πορτοφόλια των Ιρλανδών.
 • Απώλεια 200-500 ευρώ

  Στη δεύτερη κατηγορία πληγέντων, εξάλλου, ανήκουν περιφέρειες των Κάτω Χωρών και της Σκανδιναβίας που βλέπουν Βρετανικές ακτές και που έχουν ισχυρές εμπορικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το Παρίσι, το οποίο, μετά από την κατασκευή του τούνελ της Μάγχης, λειτούργησε ως οικονομικό δίπολο με το Λονδίνο. Αυτή η σχέση θα αλλάξει.
 • Απώλεια 100-200 ευρώ

  Μικρότερο ποσό κατά κεφαλήν θα πληρώσουν για λογαριασμό του Brexit ολόκληρη η Σκανδιναβία, η Ελβετία, οι βιομηχανικές περιοχές της Γερμανίας, η βορειοδυτική Γαλλία και η Βόρεια Ισπανία, αν και κανείς δεν μπορεί να το θεωρήσει ευκαταφρόνητο.
 • Απώλεια 50 με 100 ευρώ

  Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, όπως μπορείτε να διακρίνεται από τις περιοχές που απεικονίζονται με χρώμα γκρι στο χάρτη.
 • Απώλειες 0 με 50 ευρώ

  Ολόκληρη η ανατολική Ευρώπη και οι δημοκρατίες της Βαλτικής, ολόκληρη η Ελλάδα και η Πορτογαλία καθώς και η Νότια Ιταλία θα δουν μόνο συμβολικό κόστος ακόμα και από ένα άτακτο, hard Brexit, καθώς η κατά κεφαλήν απώλεια του εισοδήματος των πολιτών των συγκεκριμένων περιοχών θα είναι έως 50 ευρώ το χρόνο.

Δείτε τον χάρτη των περιφερειών της Ευρώπης, όπου φαίνεται το πόσο θα πληγεί η τσέπη του κάθε Ευρωπαίου:

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΛΟΓΩ BREXIT

Δείτε επίσης: To 2020 παίρνουν… φωτιά τα «σφυριά» – 2.500 πλειστηριασμοί το πρώτο τετράμηνο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ