Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021

«Χρυσός» τα ελληνικά ομόλογα! Το Χρηματιστήριο Αθηνών στην κορυφή της Ευρώπης

«Οι αισιόδοξοι επενδύουν σε ελληνικές μετοχές και το 2020», τονίζει σε σημερινό άρθρο της η Handelsblatt, αναφέτροντας πως «η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα έδωσε ελπίδα στους επενδυτές».

Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι «η κυβερνητική αλλαγή έδωσε ελπίδα στους επενδυτές. Ο νικητής των πρόωρων εκλογών Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε μια φιλική προς τις επιχειρήσεις πολιτική. Από την δέσμευση αυτή δεν βγήκαν κερδισμένοι μόνο όσοι επένδυσαν σε μετοχές, αλλά και εκείνοι που αγόρασαν ομόλογα. Τα κέρδη από ελληνικά κρατικά ομόλογα ξεπέρασαν συνολικά, από τον περασμένο Ιανουάριο, το 30%».

Και συνεχίζει, παρατηρώντας ότι «όποιος συμπεριέλαβε στο χαρτοφυλάκιό του ελληνικές μετοχές από τις αρχές του χρόνου διασφάλισε σημαντικά κέρδη, από τη στιγμή που ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενισχύθηκε κατά 52%. Η Ελλάδα καταλαμβάνει έτσι την πρώτη θέση παγκοσμίως, με τη Ρωσία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 38%. Επενδυτές που αγόρασαν στις αρχές του έτους μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, είδαν τη τιμή της μετοχής της να τετραπλασιάζεται από 80 λεπτά σε 3 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής τετραπλασιάστηκε από τις αρχές Ιανουαρίου. Όσοι όμως επένδυσαν πριν από 10 χρόνια σε μετοχές ελληνικών τραπεζών έχασαν το 99,9% των χρημάτων τους. Γεγονός που δείχνει ότι το χρηματιστήριο της Αθήνας είναι ευάλωτο σε ακραίες διακυμάνσεις. Κατά συνέπεια οι επενδυτές πρέπει να είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν και να έχουν γέρα νεύρα».

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον αναλυτή Γκρέγκορ Χόλεκ, το μόνο ερωτηματικό που απομένει είναι τα «κόκκινα δάνεια» στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών: «Σε περίπτωση που τραπεζικός τομέας αποτινάξει από πάνω του, περεταίρω, αυτό το βάρος, τότε και την ερχόμενη χρονιά οι μετοχές θα είναι κερδοφόρες».

Στην κορυφή της Ευρώπης

Το CNBC, από την πλευρά του, κατατάσσει το Χρηματιστήριο Αθηνών στις κορυφαίες αγορές της Ευρώπης, σύμφωνα με δημοσίευμά του, επισημαίνοντας την αύξηση του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά 43% μέσα στο 2019, ενώ, παράλληλα, αναφέρεται και στην αύξηση της κερδοφορίας των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται και η αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία, καθώς η ανάπτυξη επιταχύνθηκε λόγω των περικοπών στις δαπάνες και της τόνωσης των επενδύσεων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Aθανασία Κοκκινογένη, επικεφαλής αναλύτρια της DuckerFrontier.

Εκτενής αναφορά γίνεται και στις επιδόσεις των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες κατά το 2019 σημείωσαν σημαντικά κέρδη. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε αύξηση κατά 250%, ενώ αυτή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε κατά 171%. Αύξηση 71% κατέγραψε η μετοχή της Alpha Bank, ενώ η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε κατά 67%.

Διαβάστε επίσης: «Ευνοημένοι» από το Brexit οι Έλληνες, σε σχέση με τους Βορειοευρωπαίους

Η οριστική άρση των capital controls στις τράπεζες, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα «Ηρακλής», με στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων, έδωσε περαιτέρω ώθηση στην τραπεζική κερδοφορία, ενώ στο άρθρο επισημαίνεται και ο κομβικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρτικής Τράπεζας, η οποία, μέσω της νομισματικής της πολιτικής, κατάφερε να μειώσει δραματικά το κόστος δανεισμού και να επιτρέψει στην Ελλάδα να «ανασάνει».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ