Τα μνημόνια έφυγαν (;) αλλά η ανέχεια έμεινε… Με το ζόρι τα βγάζουν πέρα έξι στα 10 νοικοκυριά!

Must Read

Πολύ δύσκολη εξακολουθεί να είναι η καθημερινότητα για τη μεγάλη πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών, με σχεδόν δύο στα τρία να δηλώνουν ότι «μόλις που τα βγάζουν πέρα». Όπως αναφέρεται στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας Δεκεμβρίου 2019 του ΙΟΒΕ, το 60% των νοικοκυριών δηλώνει ότι «μόλις που τα βγάζει πέρα», ποσοστό οριακά μικρότερο από εκείνο του Δεκεμβρίου του 2018 (62%). Οριακά, από το 12% στο 11%, μειώθηκε και το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.

Δεν είναι μόνο ο συγκεκριμένος δείκτης που αποτυπώνει την οικονομική δυσπραγία την οποία βιώνουν οι περισσότεροι Έλληνες. Τον προηγούμενο μήνα επιδεινώθηκαν οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τούς προσεχείς 12 μήνες, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις +1,5 (από +3,5) μονάδες. Έτσι, το 18% των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 22% προβλέπει μικρή βελτίωση.

Παράλληλα, τον Δεκέμβριο υποχώρησε ελαφρώς ο δείκτης και των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το προσεχές 12μηνο, για να διαμορφωθεί στις +15,3 (από +15,8 πέρσι) μονάδες. Συγκεκριμένα, το 18% των καταναλωτών (από 17%) προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 27% το οποίο αναμένει σταθερότητα.

Στην έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών καταγράφεται μικρή ανάκαμψη της πρόθεσης για αποταμίευση, καθώς διαμορφώθηκε στις -54,8 μονάδες (από -59,3), με το 77% των νοικοκυριών, πάντως, να μη θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο και μόλις το 22% να τη χαρακτηρίζει πιθανή ή πολύ πιθανή.

Απαισιόδοξοι και για στην εργασία

Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν το 19% (από 16%) του συνόλου. Πέρα απ’ αυτό, η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ.) ενισχύθηκε, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -29,2 (από -30,6) μονάδες. Το 37% των καταναλωτών (από 40%) προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 13% (από 9%) αναμένει το αντίθετο.

Δείτε επίσης: Συνταξιούχοι και ΕΦΚΑ ήρθαν «στα χέρια» στο ΣτΕ για τα αναδρομικά και τις περικοπές

Απαισιόδοξη είναι η οπτική πολλών Ελλήνων και στον τομέα της εργασίας, με τον δείκτη πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες να καταγράφει μικρή άνοδο τον Δεκέμβριο, στις -7,9 μονάδες έναντι -10,4 μονάδων τον Νοέμβριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έρευνα του ΙΟΒΕ το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας αυξήθηκε στο 26% (από 19%), με το 40% των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά μείωσή της.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, πάντως, ανέκαμψε τον Δεκέμβριο στις 109,5 από 107 μονάδες τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2007. Η νέα μικρή άνοδος προέρχεται κυρίως από βελτίωση των προσδοκιών στις κατασκευές και τις υπηρεσίες και σε μικρότερο βαθμό από τη βελτίωσή τους στη βιομηχανία και την ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ενώ το λιανικό εμπόριο ήταν ο μοναδικός κλάδος στον οποίο η τάση ήταν πτωτική.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This