Κυριακή 20/6/2021

Ο οίκος Fitch αναβάθμισε την ελληνική οικονομία και «στρώνει χαλί» για το 15ετές ομόλογο

Σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος Fitch χθες το βράδυ, αξιολογώντας θετικά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κι αναβαθμίζοντάς την κατά μία βαθμίδα, ήτοι: από ΒΒ- σε ΒΒ.

Μετά από αυτό, θεωρείται δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα συμφωνήσουν να μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2021, αλλά και ότι δεν θα μειωθεί «το μεγάλο μαξιλάρι διαθεσίμων», αφού η χρήση του θα μπορούσε να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη μείωση του δημοσίου χρέους (σε σχέση πάντα με το βασικό σενάριο του Fitch).

Ταυτόχρονα, η αναβάθμιση εκτιμάται πως θα φέρει πιο κοντά την έκδοση νέου ομολόγου 15ετούς διάρκειας και ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, ίσως και την επόμενη εβδομάδα. Εξάλλου, το είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters και υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης.

Το μεγάλο στοίχημα, βέβαια, θα είναι το επιτόκιο με το οποίο το δημόσιο θα καταφέρει να δανειστεί τα ποσά που χρειάζεται, το οποίο εκτιμάται πως θα κινηθεί περίπου στο 2%.

Δείτε επίσης: Έως 8.000 € η «λυπητερή» για τη μαύρη εργασία! Πώς θα υπολογίζεται το… ποινολόγιο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ