ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΤΜ: Πρεμιέρα για τις μηδενικές τραπεζικές προμήθειες - Τι αλλάζει από Δευτέρα 11/8

ΑΤΜ: Πρεμιέρα για τις μηδενικές τραπεζικές προμήθειες – Τι αλλάζει από Δευτέρα 11/8

Οι αναλήψεις και το πλαφόν

Από τη Δευτέρα 11 Αυγούστου 2025, αλλάζει ριζικά το τοπίο στις τραπεζικές συναλλαγές με ΑΤΜ, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο που μηδενίζει τις προμήθειες για αναλήψεις μετρητών από τα αυτοματοποιημένα ταμειακά μηχανήματα των ελληνικών τραπεζών.

Η ρύθμιση καλύπτει όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ, ενώ για αναλήψεις από ΑΤΜ τρίτων παρόχων ορίζεται ανώτατη χρέωση 1,50 ευρώ.

Παράλληλα, καταργούνται οι επιβαρύνσεις όταν ο τρίτος πάροχος έχει άμεση ή έμμεση μετοχική σχέση με την τράπεζα του πελάτη, αλλά και στις περιπτώσεις όπου σε μια δημοτική κοινότητα υπάρχει μόνο ένα ΑΤΜ.

Ερωτήσεις υπολοίπου χωρίς χρέωση

Όλες οι ερωτήσεις υπολοίπου λογαριασμού θα πραγματοποιούνται πλέον χωρίς καμία χρέωση, ανεξαρτήτως τράπεζας ή παρόχου. Επιπλέον, θεσπίζεται ενιαία χρέωση 0,50 ευρώ για αποστολή εμβασμάτων μέσω web, mobile ή internet banking από τρίτους παρόχους, ευθυγραμμίζοντας τις τιμές με εκείνες των τραπεζών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η παρέμβαση έχει έντονο κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς απαλλάσσει τους πολίτες από δυσανάλογες και αδικαιολόγητες προμήθειες, εξασφαλίζοντας ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση στα μετρητά, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μέτρο θεωρείται απάντηση σε ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας για διαφάνεια και δικαιοσύνη στις χρεώσεις των καθημερινών συναλλαγών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak
Εγγραφή

Διαβάστε επίσης