Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σε σύνολο 300 βουλευτών, οι 159 την καταψήφισαν και οι υπόλοιποι 141 ψήφισαν υπέρ της

Must Read

Με το… σπάνιο φαινόμενο να ψηφίζουν «υπέρ» ή «κατά» άπαντες οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου λήφθηκε απόψε η απόφαση να καταψηφιστεί η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών που κατέθεσε η αντιπολίτευση.

Ειδικότερα, σε σύνολο 300 βουλευτών, 163 εκ των οποίων ανέβηκαν στο βήμα της Βουλής, η πρόταση καταψηφίστηκε από 159 (οι 158 «γαλάζιοι» και ο -πρώην Σπαρτιάτης  και νυν ανεξάρτητος- Χάρης Κατσιβαρδάς), 141 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της, ενώ αυτή τη φορά δεν υπήρξε ούτε ένας που να δηλώσει «παρών», αποφεύγοντας να τοποθετηθεί.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής «πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών. Συνεπώς, η πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλαν οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας κατά της κυβέρνησης, απορρίπτεται», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Θανάσης Μπούρας, κηρύσσοντας το τέλος της… εκρηκτικής τριήμερης συζήτησης που έλαβε χώρα στη Βουλή από την Τρίτη 26 έως και σήμερα, Πέμπτη 28 Μαρτίου.

Μια συζήτηση, κατά την 40ώρη+ διάρκειά της μίλησαν συνολικά 118 βουλευτές, εννέα κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 26 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, ένας πρώην πρωθυπουργός, οκτώ πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων, με τελευταίο, ως είθισται, τον -νυν- πρωθυπουργό, γεγονός που οδήγησε τον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, να σχολιάσει ότι πρόκειται για την πρόταση δυσπιστίας που διήρκησε χρονικά περισσότερο από κάθε άλλη.




Πάντως, η αναμενόμενη -κακά τα ψέματα- καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας κάθε άλλο παρά σημαίνει πως η κυβέρνηση βγήκε κερδισμένη από την τριήμερη αυτή διαδικασία, καθώς η απροθυμία βουλευτών συγκεκριμένης πτέρυγας των κυβερνώντων να τοποθετηθούν ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.

Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσε και η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην πει λέξη για τις ξαφνικές «παραιτήσεις» των στενών συνεργατών του Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου, παρά το γεγονός ότι αυτές συνδέονται ευθέως με το «παράκεντρο» και τα «φουσκωμένα πορτοφόλια» στα οποία αναφέρθηκε στην ομιλία του.

  • Παρακολουθήστε ολόκληρη την αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού:

Φάμελλος: «Αμετανόητος ο Κώστας Αχ. Καραμανλής»

Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησε ο Σωκράτης Φάμελλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να απολογηθεί κατά την τοποθέτηση του, ενώ επανέλαβε την δήλωση του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, για τη διεξαγωγή εκλογών.

Ο Σωκράτης Φάμελλος χαρακτήρισε αμετανόητο τον πρώην υπουργό, Κώστα Αχ. Καραμανλή σημειώνοντας ότι «δεν τον προστατεύει η βουλευτική ασυλία, δεν είναι αυτό το εμπόδιο», ενώ επιτέθηκε και στον Γιώργο Φλωρίδη και τις χθεσινές αναφορές του, επισημαίνοντας ότι ήταν μια χυδαία τοποθέτηση. Προκάλεσε, δε, τον υπουργό Δικαιοσύνης να βρεθεί ο ενώπιων των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών, να τούς κοιτάξει κατάματα και να τούς πει «ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με τα μπάζα, αν έχει το ηθικό ανάστημα για την προσβολή που έκανε στην ελληνική κοινωνία».

Ανδρουλάκης: «Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα»

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, εισηγητής, άλλωστε, της πρότασης δυσπιστίας, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί ως μια καλό κουρδισμένη μηχανή διαφθοράς και συγκάλυψης. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος που μας διαφήμιζαν εδώ και χρόνια».

Πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, γιατί επένδυσε στο επιχείρημα του ανθρώπινου λάθους. «Αθωώσατε τον Καραμανλή, καθώς αποφανθήκατε αλαζονικά ότι δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Μιλώντας για την Εξεταστική Επιτροπή, ο Νίκος Ανδρουλάκης την χαρακτήρισε παρωδία και εξήγησε ότι το κόμμα του αποχώρησε, ενώ, όπως είπε, δεν ήρθαν να καταθέσουν χρήσιμοι και κρίσιμοι μάρτυρες. Κατηγόρησε, παράλληλα, την κυβέρνηση για απόπειρα συγκάλυψης για το δυστύχημα των Τεμπών.

Ο κ. Ανδρουλάκης επιτέθηκε και στον Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι στη χθεσινή ομιλία του «είχε το θράσος να παίζει το θύμα ο Καραμανλής», ενώ αναφέρθηκε και στα χειροκροτήματα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. «Το έγκλημα στα Τέμπη είναι ένα διαρκές έγκλημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και γι’ αυτό δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα για αλήθεια και δικαιοσύνη», κατέληξε.

Βελόπουλος: «Πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι εδώ μέσα για την κατάντια του κράτους»

Οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για συγκάλυψη στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, εξαπέλυσε με τη σειρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελληνική Λύση έθεσε ερωτήματα στην κυβέρνηση από τον Μάρτιο του 2023 και δεν απαντήθηκαν ποτέ.

«Είχα ρωτήσει από την αρχή τι μετέφερε το εμπορικό τρένο. Κανένας δεν μας απάντησε. Κανένας εδώ μέσα δεν έδωσε σημασία για το τι μετέφερε το τρένο. Δεν απάντησε κανείς, γιατί αυτή η κυβέρνηση επιχείρησε να συγκαλύψει αυτή την ιστορία», είπε και πρόσθεσε ότι «η αλήθεια είναι ότι οι μισοί και παραπάνω στα Τέμπη, κάηκαν».

«Δεν κάνατε τίποτα για να αποτρέψετε το δυστύχημα. Δεν κάνατε τίποτα όλοι σας για να έχει αξιόλογο σιδηρόδρομο η Ελλάδα. Πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι εδώ μέσα για την κατάντια του κράτους», τόνισε επίσης ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, ενώ επανέλαβε ότι το εμπορικό τρένο μετέφερε επικίνδυνα εμπορεύματα: «Βρέθηκαν από ένα μέχρι έξι δοχεία διαλυτών καυσίμων. Τα μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να έχει μέσα ένα κυβικό ξυλόλιο».

Κωνσταντοπούλου: «Η σημερινή σας ψήφος θα σας συνοδεύει για πάντα»

Με δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης και των βουλευτών της πλειοψηφίας για το δυστύχημα των Τεμπών ξεκίνησε την ομιλία της η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ανέβηκε στο βήμα με ένα «βουνό» από χαρτιά. «Χάθηκαν 57 άνθρωποι. Αφαιρέθηκε η ζωή από 57 ανθρώπους. Αφαιρέσατε την ζωή από 57 ανθρώπους», είπε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Συνεχίζοντας να απευθύνεται αποκλειστικά στην κυβερνητική πλειοψηφία, η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε «η σημερινή σας ψήφος θα σάς συνοδεύει για πάντα. Θα σάς στιγματίσει για πάντα και η παρουσία σας στην Βουλή. Ήταν ιερό σας καθήκον κύριοι της κυβέρνησης να υπερασπιστείτε αυτούς τους ανθρώπους. Να μην πετάξετε τις ζωές και τις υπάρξεις τους Ήταν άνθρωποι ζωντανοί και σήμερα θα χαίρονταν μια ηλιόλουστη ημέρα».

Στίγκας: «Όλοι όσοι κυβέρνησαν τη χώρα πήραν στο λαιμό τους 57 ψυχές»

Έντονη κριτική σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία άσκησε στην ομιλία του ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, ενώ τόνισε ότι «επειδή υπάρχουν νεκροί, που πρέπει να δικαιωθούν, συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής και ψηφίζουμε “ναι”».

«Όλοι όσοι κυβέρνησαν τη χώρα πήραν στο λαιμό τους 57 ψυχές», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Στίγκας, ενώ προσέθεσε: «ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είναι τα τρία κόμματα που έσυραν την Ελλάδα στη δίνη των μνημονίων, του υπέρογκου χρέους και της απόλυτης καταστροφής. Η συμφορά των Τεμπών ήρθε, λοιπόν, να χαράξει μια βαθιά τομή στον εμπαιγμό του ελληνικού λαού. Η επί χρόνια κοροϊδία τους έπιασε ταβάνι. Τα παραμύθια των κακών λύκων έφθασαν να είναι τόσο κραυγαλέα που πλέον δεν πείθουν κανέναν».

Χαρίτσης: «Ποιος είναι για τα μπάζα, κύριε Φλωρίδη;»

Να παραιτηθεί από την θέση του υπουργού Δικαιοσύνης ο Γιώργος Φλωρίδης, ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή τη χθεσινή τοποθέτησή του.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κύριε Φλωρίδη. Υπήρξε έγγραφο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, της κας Αδειλίνη, προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας για να ερευνηθεί κάθε ερώτημα – καταγγελία των συγγενών των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένου αυτού που αφορά την αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος και την πιθανή απώλεια αποδεικτικών στοιχείων, ναι ή όχι; Έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για το μπάζωμα, ο οποίος μάλιστα επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής στην Εξεταστική, ακριβώς λόγω της ποινικής δίωξης, ναι ή όχι; Ποιος είναι, λοιπόν, για τα μπάζα, κύριε Φλωρίδη;».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης για την τραγωδία των Τεμπών και πρόσθεσε ότι τα προβλήματα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι βιοτικής σημασίας. Καταλόγισε δε ανεπάρκεια στην κυβέρνηση και κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή για συγκάλυψη των ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. 159 εγκληματίες.

    Έρχονται σίδερα….ετοιμαστείτε κατσαπλιάδες.

    Άμεση αλλαγή για δημοκρατική συγκυβέρνηση ώστε να οδηγηθούν στην φυλακή οι συμμορίτες της Νέας Δημοκρατίας.

    Εκκίνηση δίωξης για εγκληματική οργάνωση. Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων από κάθε βουλευτή της ΝΔ και οικονομικός έλεγχος κάθε απλού μέλους.

    Ποτέ ξανά ΝΔ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This