25/9/2022

ZEN.com: 5 τρόποι για την εξασφάλιση ασφαλών συναλλαγών για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Όλο και πιο εξελιγμένες μέθοδοι απάτης λαμβάνουν εκτενώς χώρα σε παγκόσμια κλίμακα

Οι περιπτώσεις απάτης στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου εκτιμάται ότι θα ευθύνονται για απώλειες της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως εντός του 2021, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 18%, σύμφωνα με στοιχεία της Juniper Research.

Η αξία των διαδικτυακών απωλειών συνεχίζει να αυξάνεται σε σχέση με το ποσό των 17,5 δισ. δολάρια το 2020, γεγονός που επηρεάστηκε αναμφίβολα από την πρόσφατη μετάβαση πολλών επιχειρήσεων στο Διαδίκτυο, εν καιρώ πανδημίας.

Καθώς οι καταναλωτές, υιοθετώντας όλο και περισσότερο τις συνήθειες online αγορών, αισθάνονται πιο εκτεθειμένοι από ποτέ στην απάτη, είναι πλέον προφανές ότι οι έμποροι πρέπει να πασχίσουν περισσότερο για να εφαρμόσουν στρατηγικές πρόληψης της απάτης σε όλα τα κανάλια ηλεκτρονικού εμπορίου τους, χωρίς υψηλό κόστος, ρίσκο και άλλους κινδύνους, αλλιώς θα συνεχίσουν να έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες απώλειες. Επιπλέον, οι απώλειες αυτές δεν είναι μόνο οικονομικής φύσης, καθώς πλήττουν εξίσου την αξιοπιστία των εμπορικών σημάτων και τη συνολικότερη θέση τους στην αγορά.

Παράλληλα με την αυξανόμενη δημοτικότητα των υπηρεσιών χωρίς χρήση μετρητών, όλο και πιο εξελιγμένες μέθοδοι απάτης λαμβάνουν εκτενώς χώρα σε παγκόσμια κλίμακα, συμπεριλαμβανομένης της ανακατεύθυνσης από το αναδυόμενο παράθυρο πληρωμής σε άλλες ιστοσελίδες, τις «δοκιμαστικές» συναλλαγές ή την πλαστογράφηση κωδικών πρόσβασης.

Θύματα διαδικτυακής απάτης

Παρά τα πολυάριθμα ψηφιακά μέτρα ασφαλείας, οι Έλληνες εκφράζουν όλο και περισσότερο την ανησυχία τους, φοβούμενοι το πόσο εύκολο είναι να πέσουν θύματα διαδικτυακής απάτης. Ως εκ τούτου, ειδικά κατά τη διάρκεια και μετά το πρώτο lockdown την άνοιξη του 2021, ήδη καταγράφονται μεγαλύτεροι αριθμοί δόλιων περιστατικών και σχετικές επίσημες καταγγελίες, δημιουργώντας την ανάγκη για ακόμα αυστηρότερους κανόνες κατά του e-απάτη, όπως καταδεικνύουν, μεταξύ άλλων, πρόσφατα στοιχεία του Συνηγόρου του Πολίτη.

«Σε μια κατάσταση συνεχούς κινδύνου, οι εταιρείες βρίσκονται ολοένα και περισσότερο σε επιφυλακή και προετοιμάζονται κατάλληλα για να δώσουν και τον δικό τους αγώνα για την ασφάλεια των πελατών τους, μία απαιτητική προσπάθεια που περιλαμβάνει τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων και τη διευρυμένη προστασία των πληρωμών. Ωστόσο, οι λύσεις ασφαλείας που σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε στην πλατφόρμα μας πρέπει να είναι δικαιολογημένες και να μη δυσχεραίνουν την αγοραστική εμπειρία και το ίδιο το checkout. Εξίσου σημαντικό είναι να έχουμε κατά νου ότι αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να απαιτεί υπερωρίες ή άλλη επιπρόσθετη ενασχόληση από την πλευρά των υπαλλήλων κάθε επιχείρησης», σχολιάζει ο Michał Bogusławski, Εμπορικός Διευθυντής της ZEN.com.

Ο κάτωθι σύντομος οδηγός επιχειρεί να περιγράψει τις σωστές οδηγίες και στρατηγικές για τη βελτίωση της ασφάλειας των συναλλαγών και τη διατήρηση της ψηφιακής εμπειρίας των καταναλωτών στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Πέντε συμβουλές για να βοηθήσετε την επιχείρησή σας να πλοηγηθεί με ασφάλεια στην ταραχώδη θάλασσα του ηλεκτρονικού εμπορίου:

 1. Επιλέξτε μία πλατφόρμα που παρέχει ασφαλή συστήματα online πληρωμών, πλήρως συμβατά με το PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard / Πρότυπο Ασφάλειας Δεδομένων Βιομηχανίας Καρτών Πληρωμών).
  Ξεκινήστε με μια σταθερή βάση, πάνω στην οποία θα χτίσετε την εικόνα και τη θέση της εταιρείας σας στον νευραλγικό και ανερχόμενο τομέα του ελληνικού ηλεκτρονικού εμπορίου. Δείξτε εμπράκτως στους πελάτες σας ότι το e-shop σας αξίζει την εμπιστοσύνη τους, εφαρμόζοντας έναν πάροχο πληρωμών με το υψηλότερο και παγκόσμιας κλάσης επίπεδο ασφαλείας, το οποίο εγγυάται ότι εφαρμόζει τα αυστηρά πρότυπα του PCI Security Standard Council, με την αντίστοιχη πιστοποίηση. Χάρη σε αυτά, το σύνολο των δεδομένων, όπως οι αριθμοί των τραπεζικών καρτών και οι κωδικοί PIN, είναι κρυπτογραφημένο, αποστέλλεται και αποθηκεύεται σύμφωνα με όλες τις ισχύουσες διαδικασίες, γεγονός που εξασφαλίζει τη μάξιμουμ δυνατή ασφάλεια και προστασία τόσο για τον παραλήπτη της πληρωμής όσο και για τον κάτοχο της κάρτας.
 2. Δημιουργήστε ένα σχέδιο δράσης χρησιμοποιώντας επαλήθευση πολλαπλών σταδίων (μαζί με την υποχρεωτική επαλήθευση του αριθμού CVV της κάρτας).
  Στην εποχή της αυξημένης δραστηριότητας των ψηφιακών απατεώνων, η επαλήθευση με τον αριθμό CVV διασφαλίζει μεγαλύτερο βαθμό προστασίας του αγοραστή, αποτρέποντας την παράνομη χρήση κάρτας πληρωμής, ακόμη και μετά την πρόσβαση στα δεδομένα του πελάτη. Επίσης, εξετάστε παράλληλα μια πρόσθετη μέθοδο επαλήθευσης συναλλαγών στο διαδίκτυο με ενσωματωμένες λύσεις και αυτοματοποιημένα εργαλεία τεχνολογίας, όπως είναι για παράδειγμα η υπηρεσία token ή ένας εφάπαξ κωδικός πρόσβασης ή ελέγχου ταυτότητας.
 3. Χρησιμοποιήστε εργαλεία ανίχνευσης απάτης και ερευνήστε τη συμπεριφορά των καταναλωτών.
  Η άμεση και αποτελεσματική αντίδραση σε αθέμιτες πρακτικές είναι ζωτικής σημασίας. Όλες οι ύποπτες συναλλαγές θα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο πάραυτα και να διαβιβάζονται σε έναν ειδικό στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ή σε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία IT. Είναι ανεπίτρεπτο να κάνετε εκπτώσεις στο ζήτημα αυτό μόνο και μόνο για να γλιτώσετε το σχετικό κόστος, ή απλώς κάνοντας τα στραβά μάτια σε τέτοιου είδους νέες απειλές. Κάθε εταιρεία είναι ευάλωτη και πρέπει να είναι σε ετοιμότητα. Η εξοικονόμηση χρημάτων σε ζητήματα ασφαλείας ενδέχεται να την εκθέσει σε ασύγκριτα μεγαλύτερες απώλειες στο μέλλον. Οι εξειδικευμένες πλατφόρμες που λειτουργούν αυτόματα και με διακριτικότητα σας επιτρέπουν να έχετε τη δυνατότητα γρήγορης και σωστής αντίδρασης στις πρώτες ενδείξεις επικείμενων προβλημάτων.
 4. Συλλέξτε μόνο τα απολύτως απαραίτητα προσωπικά στοιχεία των πελατών σας.
  Το ζήτημα της αποφυγής ηλεκτρονικής απάτης δεν αφορά μόνο την πρόσβαση στις απαραίτητες πληροφορίες σύμφωνα με τις απαιτήσεις του GDPR. Ωστόσο, υπό το πρίσμα του νομικών κανονισμών, ο καταναλωτής οφείλει να γνωρίζει ποια θα είναι ακριβώς η χρήση των συγκεκριμένων στοιχείων και προσωπικών δεδομένων που μοιράζεται με τις επιχειρήσεις (π.χ. η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιείται μόνο για την εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο/newsletter). Ο χρυσός κανόνας είναι να αποθηκεύετε μόνο τα άκρως απαραίτητα ευαίσθητα δεδομένα. Εάν δεν γνωρίζετε εκ των προτέρων με ποιον τρόπο θα κάνετε χρήση αυτών, είναι προτιμότερο να μην τα συλλέξετε. Χάρη στην τακτική αυτή, δεν θα πέσετε θύμα κατηγοριών για αθέμιτες πρακτικές και οι επιχειρηματική σας δραστηριότητα θα παραμείνει διαφανής3.
 5. Εάν εξακολουθούν να καταγράφονται αδικαιολόγητες αντιστροφές χρέωσης στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα, αξίζει τον κόπο να εξετάσετε μια πλατφόρμα πληρωμής που θα είναι κατάλληλη να τις χειριστεί.
  «Η διαδικασία αυτο-ανίχνευσης της απάτης ηλεκτρονικού εμπορίου από μια εταιρεία εξακολουθεί να είναι δαπανηρή, δύσκολη και αβέβαιη. Οι διαδικτυακές επιχειρήσεις και τα online καταστήματα έχουν πλέον πολλές επαγγελματικές και απόλυτα εξειδικευμένες λύσεις στη διάθεσή τους, βασισμένες σε ανταγωνιστικά πρότυπα ασφάλειας πληρωμών. Στη ZEN.com, εστιάσαμε εξαρχής σε χρηματοοικονομικές λύσεις που υποστηρίζουν κάθε εταιρεία σε πραγματικό χρόνο, μειώνοντας τις πιθανότητες δόλιων αθέμιτων πράξεων και μη εγκεκριμένων συναλλαγών από ανέντιμους καταναλωτές. Οι άμεσες αντιστροφές χρέωσης αποτελούν μία από τις λύσεις που υποστηρίζουν τους επιχειρηματίες από την αρχή έως το τέλος», αναφέρει ο Dawid Rożek, CEO της ZEN.com.

Η αποφυγή πρόσθετων δαπανών για περιπτώσεις αντιστροφής χρέωσης είναι όντως δυνατή, χάρη στις σύγχρονες πλατφόρμες πληρωμών, όπως η ZEN.com, οι οποίες αναλαμβάνουν τη διευθέτησή τους και τα εν λόγω κόστη. Παρότι η μηδενική εξάλειψη των επιστροφών από πελάτες είναι συχνά ανέφικτη, στόχος μας παραμένει η εξασφάλιση αρμονίας στα οικονομικά μας ζητήματα και η βεβαιότητα της διατήρησης των εσόδων μας, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προς ολική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας!

Αρχίζει η β' φάση, με την απογραφή του συνόλου των εργαζομένων

Η Intracom Defense επεκτείνει την συνεργασία της με την BOEING στα αεροσκάφη V-22

Η Intracom Defense (IDE) ανακοινώνει νέα ανάθεση σύμβασης από την BOEING για την παραγωγή...

Smarthink: Καλύτερη ποιότητα ζωής, χαμηλότερος λογαριασμός ρεύματος

Το «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας», ο ιστορικότερος πάροχος ενέργειας στην Ελλάδα, πρωτοπορεί -αξιοποιώντας...

Grid Telecom και Cinturion επισφράγισαν τη συνεργασία τους για το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα TEAS

Η Grid Telecom, θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και η Cinturion...

Παγκρήτια Τράπεζα: «Πράσινο φως» για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Άναψε το «πράσινο φως» για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας, γεγονός...

Επισημοποιήθηκε η τουρκική «υπηκοότητα» της Καλλιμάνης ΑΕ

Νέο κεφάλαιο στην ιστορία της εταιρείας «Καλλιμάνης» ξεκίνησε με την ολοκλήρωση των διαδικασιών επικύρωσης...

Στο «άρμα» της Μytilineos η Watt+Volt με 36.000.000 ευρώ!

Στην εξαγορά της εταιρίας WATT+VOLT προχώρησε η Mytilineos, ενισχύοντας τη θέση της στην αγορά...

Άμεση πρόκληση για την ακτοπλοΐα η ανανέωση του στόλου της

Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική ακτοπλοΐα είναι αδιαμφισβήτητα η...

Το μεγάλο φαγοπότι στο Ελληνικό: Πωλήθηκε έναντι 600εκ. ευρώ και τώρα αξίζει πάνω από...

Στην επιβεβαίωση ότι η επένδυση στο Ελληνικό δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μεγάλη...

Ποιος είναι ο «μυστικός» πελάτης που γίνεται κατάσκοπος των επιχειρήσεων

Ο «κατάσκοπος» των επιχειρήσεων είναι ένας αναδυόμενος επαγγελματικός κλάδος, που ίσως δεν είναι πολύ...

Η… μαύρη τρύπα της Attica Bank

To απόλυτο αλαλούμ με την Attica Bank συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και άγνωστη κατάληξη....

Επαναλειτουργία μιας σημαντικής επένδυσης για τη χώρα μας

Την Τετάρτη 27 Ιουλίου, άνοιξε ξανά τις πόρτες του μετά από 10 χρόνια, στο...

Intracom Defense: Έξι νέα έργα με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας

Έξι νέα έργα στα οποία συμμετέχει η Intracom Defense (IDE) επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση, κατόπιν...

Στίγμα για την επόμενη μέρα στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Παγκρήτιας Τράπεζας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 28/7/2022 μέσω τηλεδιάσκεψης η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Παγκρήτιας Τράπεζας,...

Κατηγορηματική διάψευση του Μιχάλη Σάλλα: Κανένα περιουσιακό στοιχείο δεν είναι δεσμευμένο

Κατηγορηματικά διαψεύδεται από τον Πρόεδρο της Lyktos Group Μιχάλη Σάλλα, το σημερινό δημοσίευμα του...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νομιμοποιούνται 1.200.000 οικόπεδα με δασωμένους αγρούς

Ποιοι μπορούν να τεκμηριώσουν εμπράγματο δικαίωμα και σε ποιες περιπτώσεις το Δημόσιο δεν πρόκειται να προβάλει καμία διεκδίκηση

Ξυλοκόπησε τον αστυνομικό πατέρα του που κακοποιούσε τη μητέρα του: «H μάνα μου φοβάται να μην τη σκοτώσει»

Ο νταής αστυνομικός αρνείται τα πάντα και μια ολόκληρη οικογένεια κάθισε στο εδώλιο

Σκανδαλώδη ρουσφέτια με μεταθέσεις στο στράτευμα

Κραυγαλέες περιπτώσεις προσαρμογής (κατά το δοκούν) των προϋποθέσεων για μετακίνηση στο εξωτερικό

Συμβαίνει τώρα: Σύζυγος γνωστού δημάρχου στο νοσοκομείο – προσπαθούν να κρύψουν το γεγονός!

Η σύζυγος του «γαλάζιου» δημάρχου που έχει απασχολήσει αρνητικά...

Ποιος έλιωσε το κεφάλι του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου; Το μοιραίο λάθος ενός μάρτυρα που οδηγεί στην εξιχνίαση

Στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του 68χρονου Μπάμπη Αναγνωστόπουλου,...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ